Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA ARTIK KOOPERATİF KURMAK KOLAYLAŞTI

YUNANİSTAN’DA ARTIK KOOPERATİF KURMAK KOLAYLAŞTI

30
0

Yunanistan’da artık kooperatif kurmak kolaylaştı. Bu yeni uygulama Batı Trakya Türk Azınlık insanı tarafından iyi değerlendirilmesi halinde Azınlık ekonomisi ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bölgelerde üretime yönelik çalışan gençlerin bir araya gelerek güçlü kooperatifler oluşturmaları ve ihracata yönelik çalışmalar yapmaları hiçten değil.  

Yeni Tarım Kooperatifleri Yasası Yunan Parlamentosu’nda onaylandıktan sonra 26 Nisan 2016 günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle  üreticilere büyük kolaylıklar sağlayan yeni yasanın bazı maddeleri şu şekildedir:

1- Tarım kooperatifleri 20 üyenin imzasıyla kurulabilir.

2- Sadece kadınların üye olduğu kooperatifler için ise 5 kurucu üye yeterli olabilir.

3- Biyolojik üretim yapacak olan kooperatifler bundan böyle 10 kişi yeterli olacak.

4- Kooperatifler yurt içinde ve yurt dışında faliyet gösteren şube ve bürolar açma imkanına sahip.

5- Mahkeme, kooperatif üyelerinin başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde karar verecektir.

6- Kooperatife bağlı olarak üretim yapan her üye yıllık üretiminin en az yüzde 80’nini kooperatif aracılığıyla pazarlamak zorundadır.

7- Kooperatif üyelerinin yatıracakları sermaye tüzükte belirtildiği gibi uygulanır.

8- Her üyenin kooperatife yatıracağı sermayenin yüzde 50’si üye kaydı esnasında, diğer yarısı ise bir yıl içinde ödenmesi gerekmektedir.

9- Kooperatif üyelerinin ürettiği ürünler alıcıyla yıllık bazda yazılı sözleşme ile yapılması gerekmektedir.

10- Her bölgede üreticiden tüketiciye aracısız halk pazarları kurulabilir. Bu pazarlar, Belediye ve Bölge yönetiminin onayladığı kamu malı veya üreticilerin sorumluluğu altında özel mekanlara kurulabilir.

11- Kooperatifin Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri göreve geldikleri ilk altı aylık süre içerisinde ürettikleri ürünler ve mallarla ilgili seminerleri takip etmek zorundadırlar. Ancak bu kararın resmi gazetede yayınlanmasından iki yıl sonra yürürlüğe gireceği ifade ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz