Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRKİYE’DEKİ “AZINLIKÇILARA” GÜMÜLCİNE ÇAGRISI

TÜRKİYE’DEKİ “AZINLIKÇILARA” GÜMÜLCİNE ÇAGRISI

19
0

Bayrama Yunanistan’daki kardeşlerimizle birlikte girmek için Batı Trakya’ya giden Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, kendisine eşlik eden Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’e, sürekli azınlık haklarından, PKK haklarından dem vuran Çandarlar’a mesaj niteliğinde açıklamalarda bulunarak “Eğer azınlık hakkı savunacaklarsa, toplantı yapacaklarsa buyursunlar Lozan’da kendilerine tanınan hakları gasp edilen Batı Trakyalı soydaşlarımızın hakkını savunsunlar, bunun için toplantılar düzenlesinler…” dedi.

 

Yunanlıların Batı Trakya’daki Müslümanlara yönelik olarak yürüttüğü asimilasyon politikalarını çarpıcı örneklerle anlatan Yurtnaç, şunları kaydetti: “Yunanlı bir öğretmen sınıfta Türk çocuklarına haşa ‘Allah’ın resmini çizin’ diyor. Gündem isimli gazetede bir köşe yazısında Cemil Kabza isimli yazar eleştiriyor. Bunun üzerine Yunan öğretmen beni hedef gösterdi diye mahkemeye koşuyor. Yunan mahkemeleri Kabza’ya 100 bin Euro’nun üzerinde tazminat cezası veriyor. Kabza’nın bunu ödeyebilecek ne gücü var ne imkanı…”

CAMİLERİ YIKMIŞLAR

“Odamda 1800’lü yıllarda çekilmiş bir Selanik fotoğrafı var. O fotoğrafta minareleriyle birlikte dikkat çeken 30’un üzerinde cami var. Şimdi gidin bakın birkaç tane kalmış. Hepsini yıkmışlar.”

KARŞILIKLILIK İLKESİ NERDE?

“Türkiye’deki azınlıklara verilen haklar nerde, buradaki soydaşlarımıza verilen haklar nerde. Son dönemde girişimlerimizle bazı haklar elde ettiler soydaşlarımız; ancak öyle kısıtlamalar var ki; ticari hakları kısıtlanıyor, eğitim hakları kısıtlanıyor, kendi din adamlarını seçtirmiyorlar, Türkiye’de okumak isteyenlere engel çıkartıyorlar, Türk üniversitelerine denklik vermiyorlar, Türk dernek ve kuruluşlarına saldırılar düzenleniyor.”

 

ZİYARET 3 GÜN SÜRECEK

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ramazan Bayramı münasebetiyle üç günlük Batı Trakya ziyaretine başladı.

İpsala gümrük kapısından karayoluyla Yunanistan’a giriş yapan Bozdağ ve beraberindeki heyeti, Gümülcine ve İskeçe seçilmiş müftüleri İbrahim Şerif ve Ahmet Mete, Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman, İskeçe SYRİZA milletvekili Hüseyin Zeybek ve Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener karşıladı.

İpsala gümrüğünde bir süre istirahat ederek gümrük şeref defterini imzalayan Bozdağ, daha sonra Yunanistan’a geçişinde Türk-Yunan sınırını oluşturan köprünün üzerinde otomobilinden inerek köprüde nöbet tutan Türk ve Yunan askerleri selamladı.

Bozdağ, üç gün sürecek Batı Trakya ziyareti sırasında Gümülcine ve İskeçe bölgelerindeki Türk azınlık temsilcileriyle temaslarda bulunarak Türk derneklerini ziyaret edecek. Bayram namazını İskeçe’ye bağlı Şahin köyünde soydaşlarla birlikte kılacak olan Bozdağ, yarın Türkiye’ye dönecek.

Batı Trakya gezisinde Bozdağ’a, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç ile TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er ve AK Parti milletvekilleri Mehmet Müezzinoğlu ve Hakan Çavuşoğlu eşlik ediyor.

Yener Dönmez / Akit

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz