Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAMARAS: “KITA SAHANLIĞI VE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGELER KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER YAPILACAK”

SAMARAS: “KITA SAHANLIĞI VE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGELER KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER YAPILACAK”

14
0

”Türkiye ile itibarlı ve samimi işbirliği yolları araştırıyoruz”

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Ege’de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeler konusunda ”yapılması gerekenlerin, metotlu ve planlı bir şekilde yapılacağını” söyledi.

Samaras, Atina’da yayımlanan haftalık To Vima gazetesindeki demecinde, Yunanistan’ın kendine ait olduğunu savunduğu kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

To Vima’nın, ”Yunanistan’ın kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerinin dış sınırlarıyla ilgili deklarasyon sunulması yönünde yakın zamanda girişimde bulunup bulunmayacağına” ilişkin sorusunu yanıtlayan Samaras, ”yapılması gerekenler, metotlu ve planlı bir şekilde yapılacak” dedi.

Samaras, ”bu konuda Türkiye’nin olası tepkilerine karşı ne şekilde cevap vereceğine” ilişkin bir soruyu ”İtibarlı ve samimi işbirliği yolları araştırıyoruz ve tahrikleri ne zaman ve nereden kaynaklanırsa kaynaklansın etkisiz hale getiriyoruz” şeklinde cevaplandırdı.

”ABD, tek taraflı hareketlere karşı”

To Vima, konuya ilişkin bir haberinde ise Yunanistan’ın kendine ait olduğunu savunduğu kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sınırları konusunda tek yanlı adım atmasına ABD’nin sıcak bakmadığı yazdı.

Gazete, ABD’nin Atina Büyükelçiliği yetkililerinin bu konudaki soruları, ”Amerikalı yetkililer, geçmişte gerekli açıklamaları yapmışlardır” şeklinde cevapladıklarını belirttiği haberinde, ”ABD, Yunan hükümetinin münhasır ekonomik bölgelerin dış sınırlarıyla ilgili deklarasyon sunmasına ve tek taraflı münhasır ekonomik bölge ilan etmesine karşı” yorumunda bulundu.

To Vima haberinde, ABD’nin Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon’un bir süre önce bu konuda yaptığı ”Tek taraflı adımlardan kaçınılması önemlidir. ABD, ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerini ilan etmeleri ile ilgili haklarını tanıyor. Ancak, Yunanistan’ın bu konuda Türkiye dahil tüm komşularıyla tam bir işbirliği sağlamadan böyle bir şey yapmasının kendi çıkarına olacağını zannetmiyoruz” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz