Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PAPANDREU, VİZESİZ GİRİŞLER İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI

PAPANDREU, VİZESİZ GİRİŞLER İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI

19
0

Başbakan Yorgo Papandreu, Türk vatandaşlarının Meriç (Evros) bölgesine bir günlük vizesiz geziler düzenlenmesine olanak veren yasal düzenleme için talimat verdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis’in ilgili çalışmayı gelecek hafta tamamlaması bekleniyor. Meriç bölgesi PASOK milletvekili Eleni Çiavusi’nin talebini dikkat alan Papandreu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis’e konuya ilişkin çalışma başlatması talimatı verdi.

Proto Thema gazetesi de bu konuda çalışma yapıldığını sayfalarına taşıdı. Bayan Milletvekili Çiavusi’nin “Ülkenin ekonomik anlamda en geri kalmış bölgesi olan Trakya’ya daha fazla Türk ziyaretçi çekilerek ekonomik canlanmanın sağlanabileceği öngörüsü ile Türk vatandaşları ve iş adamlarından gelen talebi” Papandreu’ya aktarmasının hemen ardından Yunan Başbakan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dollis’e “1 günlük vizesiz giriş” çalışması başlatmasını istedi.

 

Hazırlıklara başlayan Dollis’in Türk vatandaşlarının Meriç bölgesine 1 günlük ziyaret gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak vizesiz giriş düzenlemesini gelecek hafta tamamlaması bekleniyor. Aslında bu çalışma, Başbakan Papandreu’nun daha dışişleri bakanı olduğu dönemde hayata geçirmeyi düşündüğü bir projeydi. Ancak o zaman uygulamak mümkün olmamıştı. Papandreu, bir hafta önce “Doğu Makedonya-Trakya” milletvekilleri ile yaptığı görüşmede aynı taleple karşılaşınca eski projesi için yeşil ışık yaktı. Meriç milletvekili Çiavusi, Papandreu’ya bu uygulama sayesinde bölge ekonomisinin rahat bir nefes alacağını da vurguladı. Papandreu’nun talimatı sonrası bir gün sonra Çiavusi ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Dollis, Dışişleri Bakanlığı’nda konuyu masaya yatırdı. Bu acil çözüm yaklaşımı, milletvekili için de sürpriz oldu.

 

Bu arada Dollis’in Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bütün diğer ülke iş adamlarına yönelik vizenin kaldırılması yada kolaylaştırılması üzerinde de çalıştığı öğrenildi. “Vizesiz girişlerin gerçekleşmesi, iki halkın yakınlaşması ve bölge ekonomisi için faydalar getirecektir” açıklamasında bulunan Meriç PASOK Milletvekili Eleni Çiavusi, 1988’de Yunan vatandaşlarının Türkiye’ye vizesiz girişlerine izin verilmeye başlanması ile birlikte Türkiye’nin Yunan vatandaşlarının en çok ziyaret ettikleri birinci ülke konumuna geldiğini de hatırlattı.

 

Yunanistan’ın Meriç bölgesinden halk, ülkedeki ekonomik krize bağlı hayat pahalığının artmasıyla birlikte Edirne, Tekirdağ ve Keşan gibi şehirlere günübirlik alışveriş ziyaretlerini sıklaştırmıştı. 1992’de iki ülkenin ticaret hacmi sadece 200 milyon dolar iken, 2010’da bu rakam 4 milyar dolara ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunan Başbakan Papandreu, Mayıs 2010’da Atina’da gerçekleştirdikleri görüşmede komşu iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarılması hedefini koymuştu. Papandreu, Erdoğan’a Türk vatandaşlarının Ege adalarına vizesiz kısa süreli geçişler için söz vermişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz