Ana Sayfa Batı Trakya Haberler LEVENT SADIK AHMET: “BİZ HEM BÖLGENİN HEM ÜLKENİN KALKINMASINI İSTİYORUZ”

LEVENT SADIK AHMET: “BİZ HEM BÖLGENİN HEM ÜLKENİN KALKINMASINI İSTİYORUZ”

23
0

Levent Sadık Ahmet “biz hem bölgenin hem ülkenin kalkınmasını istiyoruz” dedi.

YAKA Şirketi sahibi işadamı Levent Sadık Ahmet, Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (T.H.A.E.) YAKA şirketiyle ortaklaşa düzenledikleri Kiraz sempozyumunda yaptığı konuşmada, “biz hem bölgenin hem ülkenin kalkınmasını istiyoruz” dedi.

Kozlukebir Belediye binası etkinlikler salonunda gerçekleşen sempozyuma YAKA Şirketi sahibi Levent Sadık Ahmet, Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, T.C. Ziraat Bankası Gümülcine Şubesi Müdürü Mustafa Karabulut’un yanı sıra Kozlukebir ve etraf köylerden kiraz üretimi konusunda yatırım yapmak isteyenler katıldı.

Kiraz bahçesi oluşumu öncesinde yapılması gereken çalışmalar, fidan seçimi ve dikimi, bakımı konularının detaylı bir şekilde ele alındığı sempozyumda Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nden ziraat mühendisleri Salih Topal, Bülent Salih ile YAKA şirketinde görevli ziraat mühendisi Erol Abdullah katılımcılara Kiraz üretimi hakkında tüm inceliklerini doğru bir şekilde anlatarak kendilerini üretime teşvik ettiler.

Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’in selamlama konuşmasıyla başladı. Devamında kürsüye gelen YAKA şirketi sahibi Levent Sadık Ahmet, konuşmasına başlamazdan önce Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’e plaket takdim etti.

“Kiraz üretimine 3 milyon euro’nun üzerinde bir yatırım yaptık”

Levent Sadık Ahmet, şirket hakkında detaylı bir şekilde bilgi verdi ve şirketin sadece paketleme ve pazarlama işleriyle uğraşmadığını, bölgedeki var olan potansiyelin değerlendirilmesi konusunda daha ileriye gidebilmek için şirket olarak araştırma – geliştirme bahçesi oluşturduklarını söyledi.

Bölgede tarımla uğraşan özellikle azınlık çiftçisinin dededen kalma üretim anlayışının artık günümüzde geçerliliğini yitirdiği, dolayısıyla da yeni üretimlere geçilmesinin hem bölgenin hem devletin kalkınmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

“Biz bu yolda üreticiyi yalnız bırakmıyoruz”

YAKA şirketi olarak bölgeye büyük önem verdiklerini, bu sebepten dolayı da kiraz üretimine 3 milyon euro’nun üzerinde bir yatırım yaptıklarını, geçen yıl üç vardiya çalıştıklarını ve 81 kişiye iş imkanı sağladıklarını dile getiren Levent Sadık Ahmet, “yatırımlar bununla bitmiyor. Toprak analizleri yaptık. Doğru budama için uzmanlar getirdik. Doğru gübrelemeyi gösterdik. İlaçlama konusunda bilgi verdik. Doğru ürün toplamayı anlattık. Köylerimizi ziyaret ederek insanlarımızı bilgilendirdik. Bir çok uluslararası kalite sertifikasını şirketimize kazandırdık, çünkü biz gıda sektöründeyiz ve devamlı denetime tabi tutuluyoruz. Geçen yıl dolu dolayısıyla çok zor anlar yaşadık ve üreticilerle birlikte üzüldük. ELGA’yı zarar ziyan tespiti için davet ettik ve hemen geldiler. Biz bu yolda üreticiyi yalnız bırakmıyoruz, sürekli olarak tarladan işletmeye, marketlerin rafına gidene kadar ürünümüzün tüm safhasını takip ediyoruz.

Biz, şirket olarak her zaman üreticimizin yanındayız. Toplu olarak çalışmak her zaman fayda sağlamaktadır. Ziraat Bankası ile sözleşmeli tarım konusunda şirket olarak görüşmelerimiz sonuç verdi. 3-4 üretici bir araya gelerek Ziraat Bankası ile sözleşmeli tarım sistemine geçilebilmektedir. Bankalar ekim maliyetleri konusunda esnek destekler sağlamaktadır.

Levent Sadık Ahmet’in ardından Ziraat mühendisleri Salih Topal, Bülent Salih ve Erol Abdullah bölgedeki arazilerde kiraz üretimi, kirazda yaşanan genel sorunlar, yeni bahçe kurulumu, ilk ekim maliyetleri, ağaçların bakımı, fidan seçimi, fidan cinsleri, hasat döneminden hemen sonra kiraz bahçesinin ve ağaçların bakımı, ilaçlama, gübreleme ve budama konularında detaylı bilgiler aktardılar.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x6a8rej

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz