Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HOLLANDA BTTKDD SOYDAŞLARI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

HOLLANDA BTTKDD SOYDAŞLARI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

9
0

Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği (HBTTKDD), sosyal güvenlik ve eğitim konuları ile ilgili olarak soydaşlara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Lahey’deki dernek lokalinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Türk Danışma ve Eğitim Vakfı (SİOT) Başkanı, 2003-2007 Güney-Hollanda Eyalet Milletvekili ve Demokratlar Birliği Partisi Genel Başkanı Bekir Cebeci eğitim konuları hakkında, Hollanda Göç Enstitüsü (NMI)’den sosyal güvenlik uzmanı Memiş Demirci ise sosyal güvenlik konuları hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundular.

 

Toplantının ilk bölümünde söz alan Bekir Cebeci, çağımızın bir bilgi çağı olduğunu, insanlığın tarım ve sanayi toplumundan sonra bugün içerisinde yaşadığımız bilgi ekonomisine ve bilgi toplumuna geçtiğini söyledi. Kısa bir süre önce (TERBİYE ve TAHSİL) adında bir kitabı yayınlanmış olan Cebeci, bilgiye; terbiye (eğitim) ve tahsil (öğretim) yoluyla ulaşılabileceğini ifade etti, bu konuda ebeveynlere büyük görevler düştüğünü vurguladı. Hollanda gibi eğitime önem veren bir ülkede her yıl binlerce gencimizin okullarını diplomasız terk etmesinin kabul edilemez acı bir gerçek olduğunu belirten Cebeci, içerisinde yaşadığımız bilgi çağının en önemli özelliğinin iş pazarında bilgili, diplomalı insanlara ihtiyaç duyulması olduğunu vurguladı. Günümüzde meslek sahibi olmanın son derece önemli olduğunu ifade eden Cebeci, bir kişinin farklı alanlarda meslek sahibi olmasının kendisine büyük avantajlar sağlayacağını belirtti. Bekir Cebeci, toplantının devamında katılımcılardan gelen sorular üzerine, Hollanda eğitim sistemi ile ilgili olarak detaylı bilgilendirmelerde bulundu.

 

Konunun içeriği itibarıyla daha fazla soru cevap şeklinde gerçekleşen toplantının ikinci bölümünde söz alan Memiş Demirci, sosyal güvenlik (çalışma, işsizlik, hastalık, emeklilik) ve halk arasında 45 yaş erken emeklilik olarak bilinen Geri Dönüş Yasası (Remigratiewet) konuları ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulundu. Hollanda’nın, gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemine sahip olduğunu ifade eden Demirci, çalışmak amacıyla Hollanda’ya gelmiş olan yabancıların sistem hakkındaki bilgi eksiklerinden dolayı ciddi mağduriyetler yaşadıklarını belirtti. Katılımcılardan gelen soruları, örnekler vererek açıklamalı olarak cevaplandıran Demirci, son dönemdeki ekonomik sıkıntılar sebep gösterilerek Geri Dönüş Yasası (Remigratiewet) başta olmak üzere, sosyal güvenlik konularında bazı kısıtlamaların gündemde olduğunu vurguladı. Her çalışan insanın yaşı geldiğinde hak ettiği bir emeklilik yaşamak istediğini belirten Demirci, çalışan kişilerin emeklilik fonlarının işveren tarafından ödenmesi hususunda önemli ihlaller bulunduğunu, bunun da emeklilik yaşına gelmiş olan kişinin hak ettiği meblağı alamamasına sebep olduğunu söyledi. Yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi noktasında, sosyal güvenlik uzmanlarından veya sendikalarından destek alınması gerektiğini ifade etti.

 

Toplantının son bölümünde tekrar söz alan Bekir Cebeci, başkanlığını yürütmekte olduğu Demokratlar Birliği Partisi (Unie van democraten) ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Mevcut partilerin çatısı altında göçmenlerin haklarını savunmanın mümkün olmadığını ifade eden Cebeci, Hayvanlar Partisi’nin bile olduğu bir ülkede parti kurmanın bir zenginlik olduğunu, bu zenginliğe ve demokrasiye bir katkı sunmak istediklerini anlattı, katılımcıları Demokratlar Birliği’ne üye olmaya davet etti. Toplantının sonunda, Bekir Cebeci, tüm katılımcılara (TERBİYE ve TAHSİL) isimli kitabını hediye etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz