Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN AKTİF TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİN PRİM SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

HACIOSMAN AKTİF TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİN PRİM SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

19
0

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı Yorgos Karasmanis’e hitaben sunduğu soru önergesi ile, aktif tütün üreticileri için primlerin yeni Ortak Tarım Politikası (KAP) çerçevesinde devam etmesi konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesinin tam metni: 

SORU

Protokol No.: 3659/16.10.2014

SAYIN: Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı

KONU: Aktif tütün üreticileri için primlerin yeni Ortak Tarım Politikası (KAP) çerçevesinde devam etmesi   

Primler, Rodop ilinde yetiştirilen basma tütünü gibi geleneksel ürünlerin yetiştiriciliği ile uğraşan küçük çaplı üreticileri desteklemeye yönelik temel bir kaynaktır.

Son yıllarda tütün fiyatlarının önemli derecede düşmüş olmasından dolayı, destek primleri, tütün üreticilerinin güçsüz gelirlerine önemli bir ilave sağlamaktadır.

Bölgenin coğrafi özelliklerinden dolayı, Rodop ili tütün üreticileri ufak çaplı arazilere sahip olup, buna rağmen, uluslararası piyasalarda büyük rağbet gören son derece kaliteli bir ürün olan geleneksel basma tütününü yetiştirmektedirler.

Temel olarak tütün üreticiliği ile ilgilenen bir bölgede, destek primlerinin yeni Ortak Tarım Politikası (KAP) çerçevesinde ne şekilde devam edeceği, üreticilerin başlıca merak ve endişe konusudur.

Yapılan görüşmelerde, primlerin beş yıl boyunca her yıl 6% oranında kesileceği konusu konuşulmaktadır. Bu konunun uygulamaya girmesi durumunda  söz konusu ürünün geleceğine büyük darbe vurulacaktır.

Bütün bunlara ek olarak, primlerde daha da büyük kesintilerin olacağına dair son zamanlarda, yoğun söylentiler bulunmaktadır.

Bu konu belirsizliğini koruduğundan dolayı, tütün üreticilerinin endişesi artmakta ve tütün üreticilerinin acısını kullanarak şahsi çıkar elde etmeyi planlayan çeşitli çevreler için siyasi malzeme konusu olmaktadır.

Rodop ili tütün üreticilerinin aktif üreticiler ve basma tütünü üretmekte ısrarlı olduklarını vurgulamanın faydalı olacağına inanıyorum.

Bu sebepten dolayı da, tütün üretimini bırakmış olup sadece evraklarda üretici olarak görünen kişilerin aksine, tütün üretimine devam eden aktif üreticileri destekleme talebinin son derece yerinde ve haklı bir talep olduğunu düşünüyorum.

Yukarıda belirtilenlerin tamamı, aktif tütün üreticilerinin haklarının güvence altına alınması ve yeni Ortak Tarım Politikası (KAP) çerçevesinde verilecek primlerde kendilerine haksızlık yapılmaması için, size göndermiş olduğum 18082/03.07.2014 sayılı ve tarihli yazıda mevcuttur.        

 

Yukarıdakiler doğrultusunda,

SAYIN BAKANA SORULUR:

Yeni Ortak Tarım Politikası (KAP) çereçevesinde basma tütününe prim verilmeye devam edilmesi hangi şekilde olacaktır?

Primlerin beş yıl boyunca her yıl 6% oranında kesileceği konusunun gerçerliliği var mı?

Tütüne verilen destek primlerinin tamamen kesilme ihtimali var mı?

Tütün üretmeye devam eden aktif tütün üreticilerinin hiç bir kesintiye maruz kalmadan, eskiden olduğu gibi desteklenmeleri yönünde özen gösterilecek mi? 

Soruyu yönelten Milletvekili,

Ahmet HACIOSMAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz