Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BALKAN ÜLKELERİ GAZETECİLER BİRLİĞİ’NDEN “FİYASKO” AÇIKLAMA

BALKAN ÜLKELERİ GAZETECİLER BİRLİĞİ’NDEN “FİYASKO” AÇIKLAMA

15
0

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, herkesi şaşırttı. Soydan, geçen yıl bugün kurulan Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği’nin 1 yılı geride bırakmanın mutluluğunu yaşadığını, “bir yılda çok uzun yol aldık” diyerek herkesi şaşırttı.

Oysa, Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği‘nin kurulduğu günden bu güne kadar sesi sedası çıkmadığı açıkça görülmesine rağmen “çok uzun yol aldık” demesi yaşanan gerçeklerle bağdaşmıyor.

Gönül isterdi ki, Yunanistan’da, Makedonya’da, Bulgaristan’da ve diğer Balkan ülkelerinde haksızlıklara ve baskılara mahruz kalan gazetecilerin yanında olarak sorunları hakkında bir defalığına da olsa ilgilenmeliydi.

Malesef, Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan ve ekibi bekleneni veremediği gibi de sınıfta kaldı.

Eğer gerçek anlamda Balkanlar’da Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği kurulmak isteniyorsa, derhal seçime gidilmeli ve gerçek anlamda çalışacak ve gazetecilerin sorunlarını yakından takip ederek çözüm üretme yollarında gerekli atılımları yapacak kişilerin göreve getirilmesi kaçınılmaz. 

 

Başkan Ali Soydan’ın açıklaması: 

BALKAN ÜLKELERİ GAZETECİLER BİRLİĞİ 1 YAŞINDA

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, “1 yılda çok uzun yol aldık” dedi.

Ali Soydan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada,  geçen yıl bugün kurulan Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği’nin 1 yılı geride bırakmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliğini, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Kosova, Moldova, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya ve Karadağ’dan 50’nin üzerinde gazetecinin katılımı ile oluşturduklarını anımsatan Soydan, 1 yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Geride bırakılan bir yıl içinde Makedonya, Sırbistan, Kosova, Moldova, Romanya, Bosna Hersek’te örgütlenmenin tamamlandığını, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ’da da en kısa sürede örgütlenme çalışmalarının tamamlanacağını vurgulayan Soydan, 2. Balkan Gazeteciler Buluşması’nın da Nisan ayında Makedonya’da gerçekleşeceğini söyledi.

“Bir yılda çok uzun yol aldık” diyen Soydan, şöyle devam etti:

“Siyasi bir amaç gütmeden, politik bir hedef belirlemeden sadece mesleki ve kültürel çalışmalar üzerinde yoğunlaşarak, Balkanlar gibi geniş bir coğrafi bölgede güç birliğinde bulunmak istiyoruz. Temel önceliğimiz, insani, kültürel ve mesleki değerlerin paylaşılması, yaşatılması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak.”

Basın özgürlüğü sorunu hala devam ediyor

Ali Soydan,  dünyada bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme görevi olan gazetecilerin “basın özgürlüğü” sorununun hala devam ettiğini söyledi.

10 Ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdi gün olan bugünün “çalışan gazeteciler günü” ya da  “bayramı” olarak anıldığını vurgulayan Soydan, “53 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanlar, ekonomik ve sosyal haklarını, iş güvencesi ve sendikal haklarını kullanamaz hale gelmiştir” dedi.

Ülkemizde yaklaşık 80 bin kişinin aktif olarak gazetecilik yaptığını anlatan Soydan, şöyle devam etti:

“Ancak bunların yalnızca yaklaşık 4 bini 212 sayılı yasadan yararlanmaktadır. Gazetecilerin bir kısmı da kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu insani değerlere ve hukuka aykırıdır. Fikir işçisi olarak çalışan herkesin 212 sayılı yasaya göre iş sözleşmelerinin yapılması şarttır. 53 yıldır yürürlükte olan yasa sürekli ihlal edilmektedir.

Beklentimiz,  Türkiye’nin üyesi olmayı istediği Avrupa Birliği kriterlerine uygun ve gazetecilerin mahkûm edilmemesini sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için her ortamda ve her koşulda, sorumluluk duygusuyla hareket ederek, toplumun haber alma ihtiyacını yerine getirme çabası içerisinde olan meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, saygılar sunarım.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz