Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞKONSOLOS BİLTEKİN EDİRNE’DE “KÜLTÜR VE TİCARETİN BAŞKENTİ EDİRNE” TOPLANTISINA KATILDI

BAŞKONSOLOS BİLTEKİN EDİRNE’DE “KÜLTÜR VE TİCARETİN BAŞKENTİ EDİRNE” TOPLANTISINA KATILDI

13
0

T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında, Yunanistan ve Bulgaristan’dan da katılımcıların yer aldığı “Kültür ve Ticaretin Başkenti Edirne” toplantısına katıldı.

Tuğrul Biltekin: “Ekonomik kriz olduğu fikrine kapılarak, iş yapılamaz diye düşünmeyin lütfen.”

Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin toplantıda, Türkiye ve Yunanistan arasında 4 milyon euroluk ticaret olduğunu söyledi. Bu rakamın 3 milyon eurosunun Türkiye’nin Yunanistan’dan aldığı mallar olduğunu aktaran Biltekin, şöyle devam etti:

“Ne alıyoruz biz Yunanistan’dan. Yağ alıyoruz, tarımsal malzemeler alıyoruz. ‘Yunanistan’da ekonomik kriz var’ diyoruz. Buna inanmayın, buna kanmayın. Ekonomik kriz olabilir fakat son 6 yıl küçülmüş olmasına rağmen Yunanistan’ın ekonomisi sadece yüzde 20 küçüldü. Dolayısıyla hala kişi başına milli gelirleri bizim yaklaşık iki katımız. Alım gücü de var. Çok nitelikli bir insan gücü var. Biliyorsunuz, Yunanistan’dan Türkiye’ye gençler çalışmak için gelmeye başladı. Gençlerde işsizlik oranı yüksek. Dolayısıyla Yunanistan’da çok büyük bir potansiyel var. Ekonomik kriz olduğu fikrine kapılarak, iş yapılamaz diye düşünmeyin lütfen.”

Biltekin, Türkiye’nin Yunanistan’a daha çok tarım makinesi sattığını kaydetti.

Hasan Duruer: “Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin ticarette işbirliği yapmasıyla üç ülke de kalkınacak”

Edirne Valisi Hasan Duruer, “Bulgaristan ya da Yunanistan’la ticaret hacmimizin tahminlerin çok daha altında olduğunu değerlendiriyoruz. Burada bize de görev düşüyor” dedi.

Duruer, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında, Yunanistan ve Bulgaristan’dan da katılımcıların yer aldığı, “Kültür ve Ticaretin Başkenti Edirne” toplantısında, Edirne’nin ticaret açısından önemli şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Bugünkü alışveriş merkezlerinin benzerleri olan arasta, kapalı çarşı ve bedesten gibi yerlerin geçmişte Edirne’de olmasının kente büyük katkı sağladığını belirten Duruer, şöyle konuştu:

“Dünya ülkeleri arasında ticaretin en fazla komşular arasında olduğunu görüyoruz. Bulgaristan ya da Yunanistan’la ticaret hacmimizin tahminlerin çok daha altında olduğunu değerlendiriyoruz. Burada bize de görev düşüyor. Bu görev de sürekli bir şekilde işbirliği halinde olmamız. İşlerin sadece konuşmada kalmaması ve birlikte hareket etme memnuniyetidir.”

Duruer, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin ticarette işbirliği yapmasıyla üç ülkenin de kalkınacağını dile getirdi.

Sofya Bölge Valisi Rosen Malınov da ülkeler arası ticari ilişkilerin gelişmesi ve iş dünyasındaki şartları kolaylaşması adına politikalar geliştirdiklerini söyledi. İş dünyasına engel teşkil edecek durumları olabildiğince ortadan kaldırmaya çalıştıklarını aktaran Malınov, “Yönetim olarak ticari potansiyeli değerlendiriyoruz. Edirne, ticaret için önemli bir şehir. Ayrıca görüldüğü üzre ticaretin olduğu yerde savaş olmaz” diye konuştu.

Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri Aris Giannakidis da Türkiye ile ticari işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Yeni neslin de ülkeler arası ticarete önem verdiğini belirten Giannakidis, üç ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok daha geniş alanlara yayılacağına inandığını kaydetti.

Programda, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Simeonov, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay da birer konuşma yaptı.

Program, yarın da düzenlenecek sunumların ardından sona erecek.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz