Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRUPA KONSEYİ, AİHM KARARLARININ UYGULANMASINDA KAYDEDİLEN İLERLEMEYİ DEĞERLENDİRDİ

AVRUPA KONSEYİ, AİHM KARARLARININ UYGULANMASINDA KAYDEDİLEN İLERLEMEYİ DEĞERLENDİRDİ

24
0

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararlarının Uygulanması raporunu yayınladı. Bakanlar Komitesi raporunda, Bekir Usta ve diğerleri (35151/05), İskeçe Türk Birliği ve diğerleri (26698/05), Emin ve diğerleri (34144/05) davaları ile ilgili değerlendirmede bulunuyor. Raporunda Komite, AİHM kararlarının uygulanması konusunda Yunanistan’ın yeterli derecede çaba göstermediğini dile getiriyor.

 

Bekir Usta ve diğerleri ve benzer diğer davalar

 

AİHM’ye başvuruda bulunan Batı Trakya Türk Azınlığı üyelerince kurulan derneklerin devlet tarafından tanınan dini değil etnik azınlık düşüncesini teşvik ettiği gerekçesi ile kayıt edilmediği (Bekir Usta ve diğerleri; Emin ve diğerleri davaları) veya kapatıldığı (İskeçe Türk Birliği ve diğerleri davası) ifade edilen raporda Yunanistan’ın ileri sürdüğü gerekçenin demokratik toplum karşısında bir tehdit oluşturmadığı düşüncesi ile AİHM’nin Yunanistan’ı mahkum ettiği belirtiliyor. Bununla birlikte raporda AİHM’nin İskeçe Türk Birliği davasında derneğin kapatılmasına ilişkin hukuki sürecin aşırı uzun olması nedeni ile Yunanistan’ı suçlu bulduğu belirtiliyor.

 

Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarından sonra başvuru sahibi derneklerin kapatılma kararının iptali veya kayıt edilme talebi ile başvuruda bulunduklarını ancak başvuruların prosedüre ilişkin gerekçeler nedeni ile reddedildiği bilgisini edindiklerini not ediyor. Yunanistan’da ilgili makamların kararına göre iç hukukun AİHM’nin ihlal kararının ardından adli kovuşturmanın yeniden açılmasını emreden bir kararı olmadığı veya ihtilaflı olmayan adli kovuşturmalara ilişkin nihai kararın iptaline iç hukukun izin vermediği belirtilen raporda Bekir Usta ve İskeçe Türk Birliği davalarında temyize gidildiği ve henüz ulusal sürecin tamamlanmadığı kaydediliyor. Buna karşılık raporda Yunan makamlarından elde edilen bilgiye göre Temyiz Mahkemesi’nin içtihat hukukunun başvuru sahiplerinin başvurularının içerik bakımından yeniden incelenmesine yol açabileceği not ediliyor.

 

Dernek kurma özgürlüğüne müdahale edilmesi konusunda ise Yunan makamları ile Sekretarya arasında özellikle AİHM’nin bu üç kararının uygulanması konusunda görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Komite, isminde “azınlık” kelimesi geçen 33 dernekten 32’sinin kayıt edildiği bilgisini edindiklerini belirtiyor. Bununla birlikte Komite, üç kararın tercüme edilerek Danıştay’ın internet sitesine konduğunu ve Adalet Bakanı’nın kararların tercümesini Temyiz Mahkemesi Başkanı’na gönderdiğini belirtiyor. Ayrıca Komite, tercüme kararın ilgili yargı makamlarına gönderilmesinin talep ettiklerini ve İskeçe Türk Birliği davası ile ilgili kararın Drama, Kavala ve İskeçe valiliklerine gönderdiklerini not ediyor.

 

ABTTF: AİHM kararlarının uygulanması konusunda Yunanistan isteksiz

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), “Bakanlar Komitesi’nin AİHM kararlarının uygulanması konusundaki raporunda Yunanistan’ın üç davaya ilişkin süreçte ilerleme kaydetmediği açıkça görülüyor. 2010 yılında AİHM Kararlarının Uygulanması Birimi de aynı sorunlara dikkat çekmiş, konu ile ilgili ABTTF’nin göndermiş olduğu mektuba atıfta bulunmuştu. Aradan bir yıl geçmiş olmasına karşın bu konuda somut bir adım atılmamış olduğunu görmek üzücü…” açıklamasında bulundu.

 

İlgili raporahttp://www.coe.int/t/dghl/monitoring/execution/Source/Publications/CM_annreport2010_en.pdflinkinden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz