Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF, “AVRUPA’DA İNSAN HAKLARI: “KAYITSIZLIĞA YER YOK” BASLIKLI TOPLANTIYA KATILDI

ABTTF, “AVRUPA’DA İNSAN HAKLARI: “KAYITSIZLIĞA YER YOK” BASLIKLI TOPLANTIYA KATILDI

26
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 4 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Politikaları Çalışma Merkezi’nin (Centre for European Policy Studies) ev sahipliğinde Brüksel’de gerçekleştirilen“Avrupa’da İnsan Hakları: Kayıtsızlığa yer yok” başlıklı toplantıya katıldı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in tek konuşmacı olarak katıldığı toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli iştirak etti.

 

Avrupa’da insan hakları alanında gelişmişlik derecesine bakılmaksızın hemen her ülkede sorun yaşandığını söyleyen Hammarberg, insan hakları alanında yaşanan kayıtsızlığın aşılması için öncelikli olarak özeleştiri mekanizmasının işletilmesi gerektiğini söyledi. İnsan hakları alanında Avrupa’nın bugün en ileri sisteme sahip olmasına rağmen sorunların devam ettiğini belirten Hammarberg, yabancı düşmanlığının ve farklı olana karşı önyargı ve ayrımcılığın yaşandığını kaydetti. Hammarberg, bu durumun temel sorumlusu olarak ise çoğunluk toplumunu ve siyasetçileri gösterdi.

 

HAMMARBERG: “19. MADDE SORUNU YENİDEN BAŞVURU DEĞİL HAK İADESİ MESELESİDİR”

 

Toplantıda Ali Türkelli, 2010 yılı raporunda Yunanistan’a yaptığı gezi ile ilgili olarak Yunan makamlarına üç mektup gönderdiğini söyleyen Hammarberg’e mektuplara cevap alıp almadığını sordu; Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik insan hakları ihlalleri ile ilgili gözlemlerini aktarmasını rica etti.

 

Hammarberg, mektuplarına henüz Yunan otoritelerinden herhangi bir cevap alamadığını söyledi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunan Hammarberg, Yunanistan, Türkiye ve Makedonya’yı içine alan bölgede ciddi bir problem olduğunu kaydetti. Kendini tanımlama (self-identification) hakkına saygı duyulması gerektiğini ifade eden  Hammarberg, Batı Trakya Türklerinin bu haktan yararlanamadığını söyledi. Hammarberg, azınlığın Türk olarak tanınmadığını, yasal olarak Türk ismini kullanmaya çalışan derneklerin de kapatıldığını vurguladı. 19. Madde ile ilgili olarak pek çok insanın mağdur edildiğine değinen Hammarberg, Yunanistan tarafından bu insanların yeniden başvuru yapabileceğinin açıklandığını ancak bunun bir başvuru değil bir hak iadesi meselesi olduğunu söyledi.

 

Toplantının bitiminde Ali Türkelli, Hammarberg ile kısa bir görüşme gerçekleştirerek Millet ve Gündem gazetelerine verilen cezalar hakkında bilgi verdi. Türkelli, Hammarberg ve Avrupa Politikaları Çalışma Merkezi yetkililerine Batı Trakya Türk Azınlığı ve ABTTF’yi anlatan kitapçık ve broşürleri de takdim etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz