Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF 4. TEMEL HAKLAR PLATFORMU TOPLANTISINA KATILDI

ABTTF 4. TEMEL HAKLAR PLATFORMU TOPLANTISINA KATILDI

19
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 14-15 Nisan 2011 tarihlerinde 4. Temel Haklar Platformu toplantısına katıldı. Viyana’da Messe Wien Sergi ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı katıldı.

 

Temel Haklar Platformu’na üye sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getiren toplantının ilk gününün teması “adalete erişim”di. Yaklaşık iki yüz kişinin katıldığı toplantının açış konuşmasında Avrupa Temel Haklar Ajansı (FRA) Direktörü Morten Kjaerum, Temel Haklar Platformu’nun organizasyonu ve çalışma ilkelerinin nihayet belirlendiğini, bundan böyle temel hakların korunmasına yönelik toplantılar gerçekleştireceklerini belirtti. Henüz tamamlanmamış, zaman içerisinde büyüyen ve gelişen bir yapı içerisinde Kjaerum, sivil toplumun sürece katkısının öneminin altını çizdi. Sivil toplum kuruluşları tarafından atölye çalışmalarının düzenlendiği toplantı, ikinci gününde BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi’nin AB tarafından onaylanması ile bu sözleşme temelinde BM İnsan Hakları Sözleşmelerinin uygulanmasında sivil toplumun rolü konularının tartışılması ile devam etti.

 

Temel Haklar Platformu’na üye sivil toplum kuruluşlarının ilk kez atölye çalışmaları düzenlediği 4. Temel Hakla Platformu toplantısında sivil toplum kuruluşları pek çok konuda bilgi ve deneyimlerini paylaşma imkânı buldular. Bununla birlikte sivil toplum kuruluşlarının bilgi paylaşımına yönelik oluşturulan bölümde ise sivil toplum örgütleri hazırlamış oldukları yayınları paylaştılar. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı, sorunlarını ve ABTTF’yi tanıtan kitapçıkların yanı sıra FRA’nın yakın bir zaman önce yayımladığı adalete erişim konulu rapora paralel olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’da karşılaştığı sorunları dile getirdi. Yargıya başvuru için zaman sınırlaması, yargılama süresinin uzunluğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanması başlıkları altında ABTTF, 19. Madde sorununu ve İskeçe Türk Birliği öncelikli olmak üzere AİHM kararlarının ulusal düzeyde nasıl ele alındığını inceledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz