Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN, 10. ULUSLARARASI TÜRKÇE OLİMPİYATLARI’NDAN 3 MADALYAYLA DÖNDÜ

YUNANİSTAN, 10. ULUSLARARASI TÜRKÇE OLİMPİYATLARI’NDAN 3 MADALYAYLA DÖNDÜ

28
0

Bu yıl “İnsanlık El Ele” sloganı ile düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden öğrenciler, biri altın 3 madalya alarak önemli bir başarıya imza attı. 135 ülkeden 1500 öğrencinin katıldığı organizasyonda “Elit Dil Eğitim Merkezi” öğrencilerinden Muzaffer Ramadan ‘altın”, Sena Osman ise ‘gümüş’ madalya kazandı. Olimpiyatların önemli bir ayağını oluşturan Kültür Şöleni’ndeki ülke tanıtım stantlarında on binlerce ziyaretçinin beğenisini kazanan Yunanistan, grubundaki ülkeler arasından sıyrılarak bu yıl ilk defa gümüş madalya aldı.

Türkiye’de 30 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda altı yıldır Yunanistan’ı temsil eden ‘Elit Dil Eğitim Merkezi’ öğrencileri, bu yıl da aldıkları madalyalarla öğretmenlerini ve ailelerini sevindirdi. Yunanistan’ı anadil bölümünde temsil eden Muzaffer Ramadan ‘okuma’ kategorisinde ‘altın’ madalya ile ödüllendirilerek birincilik kürsüsüne çıktı. ‘Şiir’ yarışmasında ise Sena Osman, ‘gümüş’ madalya ile ikinci oldu. Şarkı, şiir ve özel gösterilerin yanı sıra toplamda 20’ye yakın alanda yarışmaların yapıldığı olimpiyatlarda anadili Türkçe olan öğrencilerin yarıştığı bir bölüm de bulunuyor.

 

KÜLTÜR ŞÖLEN’İNDE YUNANİSTAN’A ‘GÜMÜŞ’ MADALYA


Olimpiyatların çok önemli bir bölümünü oluşturan ve 1-3 Haziran tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Kültür Şöleni’nde Yunanistan standı ilgi odağı oldu. Yunanistan’ın tarihi ve doğal güzelliklerine dair başarılı bir tanıtım gerçekleştiren öğrenci ve öğretmenler, bu yıl ilk defa ülke tanıtım standı dalında ‘gümüş’ madalya ile ödüllendirildi.

 

ÜLKE TURİZMİNE KATKI


Yunanistan’ın kültürel zenginlikleri, öğrenciler tarafından hem sözlü hem de görsel unsurlar ve maketler yardımıyla ziyaretçilere anlatıldı. Ülkenin doğal, turistik, tarihi, mimari güzellikleri, video, afiş, fotoğraf ve haritalar eşliğinde tanıtıldı. Ülkenin sembolü Akropolis’in yanı sıra antik tiyatro gibi antik Yunan medeniyetinin mimari ve tarihi eserleri, maketler eşliğinde sergilendi. Ancak Yunanistan’da görülebilecek geleneksel kıyafetler, antik sandaletler, el işi seramik ve porselenler, antik dönem figürleri ile süslenmiş Amfora’lar, yerel elbiseler giyen kuklalar, antik çağın ünlü filozofları Sokrat, Eflatun, Aristo ile ‘sayıların babası’ Pisagor’un heykelleri, Nike heykeli, olimpiyatlara ilişkin birbirinden önemli obje, heykel ve eşyalar ilgi çeken bölümler arasında yer aldı.Stantta rağbet gören çağdaş Yunan müziğinin ve Rebetika müzik kültürünün sembol çalgılarından Buzuki de meraklıların ilgisini çekti.

Ziyaretçiler, dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen ve adeta Yunanistan ile özdeşleşen zeytinden tatma imkanı buldu. Ayrıca, Yunanistan’ın meşhur soğuk kahvesi “frappe”nin tanıtıldığı stantlarda turistlerin “Greek Salad” diye bildikleri Yunan usulü mevsim salatanın da tarifi verildi.

Kültür Şöleni’nde yarışmacılar stant kurup ülkelerini en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyor. Bu işe kimiülkelerin kültür bakanlıkları, elçilikleri de destek veriyor. Profesyonelce hazırlanmış stantlarda ülkenin tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgili görsel ve yazılı materyaller ve kültür zenginliklerini yansıtan objeler yer alıyor. Bu yıl stantları 600 binden fazla ziyaretçi gezerek bir rekora imza attı. Gezip görme fırsatı bulamadıkları 135 ülkeyi de yakından tanıma fırsatı buldu.

 

ÖĞRETMENLER SONUÇTAN MEMNUN

 

Öğrencilerinin başarısından dolayı çok sevindiklerini ifade eden dil eğitim merkezi öğretmen ve idarecileri, “Özellikle son 4-5 aydır yoğunlaşan çalışmalara yaklaşık 20 öğrencimiz katıldı. Sena ve Muzaffer bu öğrencilerimiz arasından seçildikten sonra çalışmalar daha da yoğunlaştı. Ülkemizi ve kursumuzu başarıyla temsil ettiler. Kendilerini tebrik ediyoruz. Onlar için çok önemli bir deneyimdi.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ilk defa ülke tanıtım stantlarında da gümüş madalya kazanarak önemli bir başarı elde ettiklerine dikkat çeken kurs idarecileri, şöyle konuştu: “Stantlarda yaklaşık 15 bin kişiye yeşil Halkidiki zeytini ikram ettik. Ülkemizin farklı bölgelerine ve farklı dönemlere ait eşyalar ve değerlerin yanında İskeçe Ketenlik ve Mustafçova bölgesinden kıyafetler de tanıtıldı.”

Kültür Şöleni’nde Yunanistan standını Batı Trakya’dan gelen yaklaşık 50 kişilik bir grup ziyaret etti. Bu ziyaretle moral bulduklarına değinen Elit idarecileri, böyle sevindirici gelişmelerin ayrı bir anlamı olduğuna inandıklarını kaydetti. Ayrıca “Her geçen yılın sorumluluklarımızı arttırdığının farkındayız. Önümüzdeki yıllarda daha çok gayret sarf ederek sadece anadil dalında değil, yabancı dil Türkçe yarışmalarına da öğrenci götürmeyi ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandılar.

 

ÖĞRENCİLER: “RÜYA GİBİ GÜNLER GEÇİRDİK”

 

Dünyada başka örneği bulunmayan, insanlığın barışına ve huzuruna önemli katkı sağladığı değerlendirmesi yapılan olimpiyatlara bu yıl 135 ülkeden 1500 öğrenci katıldı. Yunanistan’ı temsil eden Elit Dil Eğitim Merkezi öğrencileri Muzaffer ve Sena, “Bir çok ülkeden ve farklı kültürlerden arkadaşlar edinmenin sevincini yaşadık. Rüya gibi bir 10 gün geçirdik. Diğer ülkelerden gelen çok sayıda arkadaşla tanıştık. Dostluğumuzu ömür boyu sürdürmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Bu yıl “İnsanlık el ele” sloganıyla tüm dünyaya sevgi ve barış umutları dağıtan olimpiyatlar, kültürler arası köprüler kurmayı, dünya gençlerinin birbirlerini daha yakından tanıma ve “birlikte yaşama” kültürünü geliştirme fırsatını veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz