AP Raportörü, Yunanistan’da hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 28 Şubat 2024 tarihindeki Genel Kurul oturumunda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 2023 Hukukun Üstünlüğü Raporu hakkında rapor görüşüldü.
AP Milletvekili Sophie in ’t Veld (Renew, Hollanda), raportör olarak oturumda yaptığı sunumda, AB Üye Devletlerinin bazılarında hukukun üstünlüğünün erozyona uğradığı durumlar olduğuna ve yargı bağımsızlığı ile ilgili sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, endişe verici durumların Yunanistan, Macaristan, Slovakya, Malta, Polonya ve İtalya’da görüldüğünü, AB Komisyonu’nun raporunun bu endişe verici tabloyu yansıtmadığını ifade etti.
AB Komisyonu ve AP Başkanlığı’nı bu durumu ciddiye almamakla eleştiren in ’t Veld, AP Milletvekilleri olarak görevlerinin AB ilke ve değerlerine sahip çıkmak olduğunu ancak konuda AB Komisyon ve AB’nin diğer kurumlarının da aynı kararlılığı göstermeleri ve eylemde bulunmaları gerektiğini kaydetti.
In ’t Veld, gerçeğin esasında AB Üye Devletlerinde hukukun üstünlüğüne ilişkin gelişmelerin ele alındığı AB Komisyonu’nun raporunda dile getirilenlerden çok daha kötü olduğuna işaret ederek, AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu’nda (LIBE) kendisinin ve diğer AP Milletvekillerinin defalarca AB Komisyonu’nun raporunun hazırlanma sürecinde AB Komisyonu, AP ve AB’nin diğer kurumları arasında diyalog ve iş birliği olması tavsiyesinde bulunduklarını ancak bunun AB Üye Devletleri tarafından sistematik bir şekilde reddedildiğinin altını çizdi.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu şu değerlendirmede bulundu:
“Ülkemiz Yunanistan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin sistematik olarak ihlal edilmesi, AP Genel Kurul oturumunda bir kez daha sert şekilde eleştirildi.
Hükümetin bu duruma göz yumması ve AB değerlerine sırtını dönmesi, AP Raportörü Sophie in ’t Veld’in oturumdaki açıklamalarıyla bir kez daha ayyuka çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin üç derneğimizle ilgili aleyhindeki kararlarını 16 yıldır uygulamayan ülkemiz, uluslararası alandaki itibarına alenen zarar vermesine rağmen hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe saymayı sürdürüyor. Ülkemizin tamamen siyasallaştırdığı bu konuda Yargıtay (Arios Pagos) da hükümetin çizgisini takip ederek derneklerimizin tüzel kişiliğinin iade edilmesini ya da resmi tescillerinin yapılmasını her defasında reddediyor.
1981’den beri AB üyesi olan ülkemiz, Avrupa’da ve dünyada kötü değil iyi örnek olarak gösterilmek itiyorsa sözde değil uygulamalarıyla demokrasinin beşiği olduğunu ve hukukun üstünlüğü ilkesine tam saygı gösterdiğini kanıtlamalıdır.”