Balkanlar’dan Kafkasya’ya kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Türk azınlık ve topluluklarının temsilcileri Ankara’da buluştu.
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 10. Yıllık Toplantısı, 30 Ekim-2 Kasım 2024 tarihlerinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlendi.
Toplantı Avrupa’nın dokuz farklı ülkesinden sekiz Türk azınlık ve topluluğunun temsilcilerini bir araya getirdi. Toplantıya Batı Trakya Türk toplumu, Rodos ve İstanköy Türkleri, Ahıska Türkleri, Kırım Tatarları, Kosova Türkleri, Ukrayna Gagauzları, Kuzey Makedonya Türkleri, Moldova Gagauzları ve Bulgaristan Türkleri katıldı.
FUEN TAG heyeti Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Türk dil ve kültür dünyasından sorumlu resmi makamlar tarafından kabul edildi.
FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu başkanlığındaki heyet program çerçevesinde ilk gün 31 Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk dil ve kültür dünyasından sorunlu resmi makamlarını ziyaret etti.
İlk olarak Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı (YTB) ziyaret eden FUEN TAG heyeti, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus tarafından kabul edildi. Ardından Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nı (TÜRKSOY) ziyaret eden FUEN TAG heyeti burada TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf tarafından kabul edildi. FUEN TAG heyeti, Yunus Emre Enstitüsü’nü (YEE) ziyaretinde YEE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cahid Şenel, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nı (TİKA) ziyaretinde de TİKA Başkanı Serkan Kayalar tarafından kabul edildi.
FUEN TAG heyetinin YTB, TÜRKSOY, YEE ve TİKA’nın faaliyet, çalışma ve programları hakkında bilgilendirildiği ziyaretlerde FUEN TAG Sözcüsü Habip Oğlu da FUEN ve TAG hakkında bilgilendirmede bulundu, paydaş olarak yapılabilecek çalışmalar konusunda fikir teatisi yapıldı.
FUEN TAG’nin 2025 yılı faaliyetleri ve yol haritası belirlendi
1 Kasım’da yapılan FUEN TAG yuvarlak masa toplantısı FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik’in açış ve selamlama konuşmalarıyla başladı. Habip Oğlu TAG’nin, İbrahimcik de FUEN’nin son bir yıldaki faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Ardından Batı Trakya Türkleri, Rodos ve İstanköy Türkleri, Ahıska Türkleri, Kırım Tatarları, Kosova Türkleri, Ukrayna Gagauzları, Kuzey Makedonya Türkleri, Moldova Gagauzları ve Bulgaristan Türklerinin temsilcileri mensubu oldukları Türk azınlık ve topluluklarında son bir yılda yaşanan önemli gelişmeler, onların güncel sorunları ile temsil ettikleri kuruluşların faaliyetlerini aktardı.
FUEN TAG’nin 2025 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü toplantı, katılımcı kuruluşların katkılarıyla 2025 için ortak yol haritasının belirlenmesiyle sona erdi.
Toplantının ardından FUEN TAG heyeti Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edildi. FUEN TAG Sözcüsü Habip Oğlu, 2014’teki ilk yıllık toplantılarının ardından onuncu yıllık toplantılarını da Ankara’da yaptıklarını belirterek, FUEN ve TAG ile faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Görüşmede heyet üyeleri temsil ettikleri kuruluşların faaliyetlerini aktarma fırsatı buldular.