Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TE PAZAR HAMAMI RESTORE EDİLİYOR

SELANİK’TE PAZAR HAMAMI RESTORE EDİLİYOR

26
0

Orta Makedonya Anıtlar Yerel Meclisi, Selanik’te bulunan “Yahudi Hamamı” veya “Pazar Hamamı” olarak bilinen tarihi eserin turizme kazandırılmasına yeşil ışık yaktı.

 

Selanik Belediyesi’nin tarihi eserleri öne çıkarmak için başlattığı çalışmalara destek veren bu karar, bundan sonra Selanik’te bulunan diğer Osmanlı-Türk Eserleri’nin restorasyonu ve turizme kazandırlılması açısından da büyük önem taşıyor.

 

Yapıt restore ediliyor ve çatısının restorasyonu tamamlanmış durumda, ayrıca kubbesini sağlamlaştırma çalışmaları da gerçekleştirildi Son zamanlarda hamamın soyunma odaları da ziyarete açık duruma getirildi. Eserin diğer tamamlama çalışmalarını Selanik Belediyesi gerçekleştirecek ve 9. Bizans Tarihi Eserlerini Koruma Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek. Eser, “Yahudi Hamamı” veya “Pazar Hamamı” olmak üzere iki farklı adla anılmaktadır.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Selanik Belediyesi Şehir Planlama, Konut ve İletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı Andreas Kourakis, “Pazar Hamamı”nın restore edilmesi ve ön plana çıkarılması kentin tarihi merkezinin ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla bu çalışmayı yapmak verdiğimiz sözlerin içinde ve hedefimizdeydi” dedi.

 

Çalışmalar sonucunda tarihi eserin etrafı ışıklandırılacak, etrafındaki kahvehane sahiplerinin çıkardığı masa sandalyelere sınırlama getirilecek ve ulaşım açısından yaya yolları düzenlenecek.

 

“Selanik Yahudi veya Pazar Hamamı”

 

Yapıt, 17. yüzyılda muhtemelen başseyislik yapmış olan Halil Ağa’nın ismiyle bağdaştırılıyor. Fakat bu tarih, alınan bilgilere göre, hamamın gelirlerinin Hamza Bey Vakıfları’na eklenmesi ile ve de Hamam’ın özelliklerinin 15. yüzyılın yarısına ait olması ile pekişmiyor.

1902 yılındaki kayıtlara göre Yahudi Hamamı’nın sahibi Çavuşzade Ahmed Reşit olarak gösteriliyor. Bölgeye ismini veren çiçekçilerin eklenmesi çok daha sonra gerçekleşti, belki de çiçekçiler 1917 yangınından sonra şehrin yeniden inşası sırasında açıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz