Vakıflar Genel Müdürlüğünün çocuklara vakıf kavramını anlatmak amacıyla hayata geçirdiği tek kişilik müzikli çocuk tiyatrosu “Masalcı Vakıf Dede” Yunanistan’da sahnelendi.
Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen, vakıf kavramını tanıtmak, hayır isteğini ve paylaşma duygusunu pekiştirmek amacıyla “Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu”, Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünün organizasyonuyla Selanik’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve müze olarak kullanılan Atatürk Evi’nin bahçesinde sergilendi.
Atatürk’ün babası Ali Rıza Bey tarafından bahçeye dikilen nar ağacının altında sergilenen oyunda devlet tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras, vakıf kültürünü soydaş öğrenci ve ailelerine, zaman zaman onları da sahneye alarak anlattı. Oyunun bir bölümünde de Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan dede rolünü oynadı.
Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Okan, oyunun sonunda AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türk milleti ve devleti için azami öneme sahip Büyük Önder’in doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği evin bahçesinde heyecan dolu bir oyun sergilendiğini söyledi.
Başkonsolos Okan, soydaş öğrenci ve ailelerinin, manevi değere haiz bahçede güzel ve öğretici zaman geçirdiğini belirtti.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, soydaşlara yönelik bu tarz öğretici oyunların daha sık sahnelenmesi gerektiğine ilişkin geri dönüşler aldıklarını ifade etti.
Sanatçı Aras da meslek hayatının en güzel oyununu oynadığını ve sahnedeyken dizlerinin bağı çözülecek kadar heyecanlandığını anlattı.
Çocukların Türkçelerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Aras, “Burada Türk çocuklarımızla oyun oynadık. Türkçeyi unutmuşlar, bu canımızı acıttı. Bu çocuklar Türk olduklarını unutmasınlar, Türkçeyi unutmasınlar. Çünkü Türk olmak da ayrıcalıktır. Türkçe dünyanın en güzel dilidir. Bunu unutturmaya kimsenin hakkı yok” dedi.
Oyun gelecek günlerde Batı Trakya Türkleri’nin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine ve İskeçe’de de sahnelenecek.