Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SEFERBERLİK İLAN EDİLDİĞİNDE KİM NEREYE GİDECEK, YUNANİSTAN’DA NE GEÇERLİ

SEFERBERLİK İLAN EDİLDİĞİNDE KİM NEREYE GİDECEK, YUNANİSTAN’DA NE GEÇERLİ

17
0

Seferberlik ilan edildiğinde kim nereye gidecek, Yunanistan’da ne geçerli.

Seferberlik, “genel” ve “bazıları” olarak uygulanmaktadır. “Bazıları” ülkenin belirli bölgelerinde özel kuvvetler, astsubaylar ve subayların yanı sıra meslek sahibi olanları kapsamaktadır.

Yunanistan’daki genel kural, turuncu alarm durumunda (Savaş ilanı değil), son iki yıl içerisinde tezkere almış olan herkes seferberlik kapsamında tezkerede belirtildiği yere teslim olmakla yükümlüdür. Buna paralel olarak da özel görevlerde olanlar mayın döşeme, makine ve radar teknisyenleri, özel kuvvetlerde askerliğini yapmış olanlar da seferberlik kapsamında belirtilen yerlere teslim olmak durumundadır.

Turuncu alarm verilmesi durumunda, polis merkezleri 24 saat hizmet vererek seferberlik kapsamında olanlara bildirilerini ulaştırmakla yükümlüdür. Bildiriyi alan herkes en kısa 2 ila 4 saat arasında belirtilen bölgeye teslim olmak zorundadır. Bu daha ziyade Doğu Ege’de 1996 yılında uygulanmıştı ve aynen geçerliliğini koruyor. Diğer bölgeler için daha uzak mesafeler göz önünde bulunduruluyor ve teslim olma süresi uzatılabiliyor. Ulaşım ücretsiz ve polis tarafından verilen bildirinin alt kısmında bulunuyor. Kişi bunu ister otobüs ister tren ile ulaşımda kullanabiliyor.

Kişi eğer ikamet ettiği bölgesinden uzak bir yerde ise (iş seyahati veya gezi seyahat) o zaman her bölgede askeri kışlalarda bulunan Yedek Askerleri Toplama kamplarına giderek teslim olmak zorundadır.

Yasalara göre iki kademeli seferberlik uygulama planı vardır. İlk kademesinde 41 yaş altında olanlar davet edilmektedirler. İkinci kademede 41 – 45 yaşında olanlar ve 45 yaş üstü olanlar da geçici olarak “bazıları” kapsamında muaf tutulmaktadırlar.

Pratikte, uygulamada ilk olarak davet edilecek olanlar yeşil yol tezkeresine sahip olanlardır. Yani elinde yeşil (filo porias) bulunanlardır. Beyaz (filo porias) olanlar ikinci aşamada davet edilecek olanlar. 41 yaşın altında olan bazı yedek askerlerin elinde beyaz (filo porias) bulunuyor, bunların hassas ve gerekli meslekleri olmadığından dolayı teslim olmaları ikinci bir emre kadar aciliyet kapsamında değildir.

Bası durumlarda özel görevleri olanlarda beyaz (filo porias) vardır, eğer bu kişiler seferberlik durumunda ne yapacaklarını unutmuşlar ise en yakın askeri kışlaya giderek öğrenmeleri gerekmektedir, çünkü bu gibi kişilerin gizli görevleri bulunmaktadır.

Askerliğini yapmış tüm yedeklerin elinde bulunan seferberlik durumunda nereye teslim olacaklarını belirten bir belge bulunuyor. Belgenin üst kısmında yazılı bir kod numarası bulunuyor. Gizlilik kapsamında olduğundan dolayı kişi bu kod numarasının anlamını biliyor, çünkü kendisine daha önceden iletilmiştir. Kod numarasının anlamını unutmuş olanlar bölgelerindeki askeri birime giderek bilgi alabilir.

Kişi ikamet adresi değiştirme durumunda bunu yetkili askeri birime bildirmek zorundadır.

Kırmızı alarm-savaş durumu

Yukarıda turuncu alarm durumunda belirtilen yaş oranları geçerlidir, ancak ülkenin ihtiyaçlarına göre bu yaş durumu değişebilir. Genel savaş ve ihtiyaç durumunda eli silah tutan sağlıklı herkes savaşmak üzere davet edilir.

Seferberlik kapsamında davet edilenlerin beraberinde getirmeleri gerekenler:

Askeriye tarafından kendisine gönderilen seferberlik yol belgesi.

Seferberlik özel yol belgesi. (İdiko filo porias)

Eğitim ve meslek belgesi, eğer var ise.

Sivil kimlik kartı (taftotita) veya seferberlik belgesi.

Askeri araç veya iş makinesi kullanımında var olan askeri ehliyet.

Sivil araç sürücü belgesi-ehliyet (adia odigiseos).

Yüksek Meslek Okulu, Üniversite ve benzeri eğitim kurumlarından diploması olanlar, yabancı dil konuşanlar da diplomalarını getirmeleri gerekmektedir.

Teslim olacağı askeri kışlaya gidene kadar yanlarına kuru gıda maddeleri almaları. Sağlık bakımında kullanılan gerekli ilaçları da beraberinde getirmeleri gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz