Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAMARAS AZINLIĞA YAKLAŞMAK İSTİYOR

SAMARAS AZINLIĞA YAKLAŞMAK İSTİYOR

19
0

Nea Dimokratia (ND) Partisi Genel Başkanı Andonis Samaras 15 Nisan Cuma akşamı Gümülcine’deki eski Rex sinemasında yaptığı konuşmada azınlıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Samaras, o meşhur “İsonomia İsopolitia” (yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık) ilkesinin kendisine ait olduğunu ve onun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde uygulandığını söyledi. Kısacası, Samatas’ta azınlıkla arasında var olan negatif havayı bozmak için “İsonomia İsopolitia”yı kullandı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın oylarını alan ve almak isteyen aynen diğer Parti başkanlarının yaptığı gibi o da bunu ezberlemiş ve kullandı. Samaras’ın bu hareketi “Samaras Azınlığa yaklaşmaya çalışıyor” olarak değerlendirdi.

 

Yeni Demokrasi (Nea Dimokratia) Partisi başkanı Andonis Samaras’ın, hafta sonu ziyareti İskeçe’den başladı. Önce Metropoliti ziyaret ardındanda Mustafçova belediyesini ziyaret etti. Kendisini Dolaphan’da Belediye başkanı Cukal ve ekibi karşıladı. Köyün kahvesine geçti, kahve içti ve vatandaşlarla sohbet etti. Köylüler Dolaphan camisine verilen cezayı kendisine aktardılar ve yardımcı olacağını söyledi. Pazartesi günü Atina’ya döndüğünde ilk işinin bu olacağı sözünü verdi.

 

Samaras daha sonra Gümülcine’ye geçti. Gümülcine’ye geçen Andonis Samaras ilk önce kaldığı otelde Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan bazı kişilerle de başa başa görüştü. Görüştüğü kişiler arasında Susurköy eski belediye başkanı Erdoğan Sait’te vardı. Erdoğan Sait, Birlik gazetesine, “görüşme talebi Samaras’tan geldi” dedi. Samaras, Yunan devletinin müftü olarak tayin ettiği Meço Cemali’yi ziyaret etti. Gümülcine sokaklarında dolaştı Azınlık insanına yaklaşmaya çalıştı. Çukur kahveye gitti, Kır Mahalleden geçti. Bu gezide kendisine Stilyanidis ve kurmayları eşlik etti. Sanayi Ticaret Odasına geçen Samaras, burada kalkınma konusuyla alakalı toplantıda nelerin yapılması gerektiğine değindi. Daha sonra Kozlukebir Belediyesine geçen Samaras, Belediye Başkanı İbrahim Şerif ve Meclis üyeleriyle görüştü.

Oradanda Şapçı’ya geçen Samaras Belediye başkanı İoannakis ile görüştü.

Samaras 15 Nisan Cuma akşamı Gümülcine’deki eski Rex sinemasında partililere yönelik bir konuşma yaptı. Samaras, yaptığı konuşmasında Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik o meşhur “İsonomia İsopolitia” (yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık) ilkesini o dönem Dışişleri Bakanı olarak bizzat kendisinin hazırladığını ve uyguladığını söyledi.

Batı Trakya’ya gelişinin bazılarını paniklettiğini söyleyen ND Genel Başkanı “bazı çevrelerin” kendisinin yokuluğunda şahsına iftira etmeyi öğrendiklerini ve azınlıkla ilişkilerini zehirlemeye çalıştıklarını belirtti.

Samaras ayrıca PASOK Partisi ve uzantılarının gülünç yalanlar ve kötü niyetli propaganda gibi küçük particilik mantığıyla azınlığı korkutacaklarını ve çıkmaza sürükleyeceklerini zannettiklerini iddia etti. ND Genel Başkanı, “PASOK ve uzantıları halka şantaj yapılamayacağını ve halkın aldatılamayacağını anlamış değiller.” ifadelerini kullandı.

 

ND Genel Başkanı Antonis Samaras’ın Gümülcine’deki konuşmasından ilgili bölümün Azınlıkça Online ekibi tarafından yapılan Türkçe çevirisi şu şekildedir:

 

(Batı) Trakyalı baylar ve bayanlar,

Bugün buraya düzenlediğim ziyaret, sizinle Nea Dimokratia Partisi arasında yeni bir güven ilişkisine işaret etmektedir. Ve bütün sizlere sesleniyorum ayrımcılık olmaksızın Hıristiyan ve Müslümanlara sesleniyorum. Çağdaş bir Azınlık Politikası’na samimi olarak inanıyorum. Kesin olarak inancım odur ki, (Batı) Trakya’da farklı dile, farklı inanca ve farklı etnik kökene saygıya dayalı açık bir demokratik toplum modelini sürekli olarak inşa etmekle yükümlüyüz.

Buraya gelişim bazılarını panikletti çünkü bu çevreler benim yokluğumda bana iftira etmeyi öğrenmiş ve azınlıkla ilişkilerimi zehirlemeye uğraşmışlardır. Gülünç yalanlar ve kötü niyetli propagandalarla bazıları azınlığı küçük particilik mantığıyla korkutacaklarını ve çıkmaza sürükleyeceğini zannetmektedirler. PASOK ve uzantıları halka şantaj yapılamayacağını ve halkın aldatılamayacağını anlamış değiller.

 

Yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık ilkesinin (Batı) Trakya’da temelini atan büyük liberal partimiz, tutarlılıkla aynı hedef için çalışmaya devam edecektir. Ve bazıları tarihi unutarak gerçekleri saptırmak istedikleri için kendilerine yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık ilkesini hazırlayan ve bu tarihî değişikliğin uygulamasından sorumlu olan Dışişleri Bakanı ben olduğumu hatırlatmak isterim. Konuyu tekelimde bulundurmak istemiyorum, çok kişiler bu yönde çalışmalarda bulundu. Fakat tekrar etmeliyim, bu konuda yetkili bakan bendim ve bu yanıtım her bir yöne verilsin.

 

Bunu söylüyorum, çünkü sarsılmaz inancımız odur ki, (Batı) Trakya toplumu çağdaş demokrasimizin bir aynasıdır. Partimiz Hıristiyan, Müslüman bütün hepinize hitap etmektedir. Yunanistan’ın belini doğrultması, kalkınmanın özellikle (Batı) Trakya bölgesinde yeniden doğması için verdiğimiz mücadelede bize destek olmaya davet ediyoruz. Bazıları bölünme mesajları vermekte ısrarcı davranıyorlar. Bunların her zaman problemler yarattığını biliyorsunuz. Bu tür mesajlar hiç bir zaman refah getirmiyor. Ben sizlere herkesin istediği herkesin ihtiyaç duyduğu ve her şeyden önce ülkenin ihtiyaç duyduğu birlik mesajını getiriyorum.

 

Bu birlik, samimiyete ve gerçeğe dayalı bir birliktir. Herkesin haklarına, yükümlülüklerine, yasalar önünde eşitliğe, devletin bütün herkese karşı olan yükümlülüklerine dayalı bir birliktir. Çünkü bu çağdaş demokrasi demektir; haklar ve yükümlülükler, herkese yönelik adalet ve eşit fırsatlar. Vatandaşları ayırmıyoruz. Toplumu birleştiriyoruz. Politikamızın temeli ülkenin hakkaniyetli olmasına ve her bir vatandaşın ayrı ayrı hakkının korunmasına dayanmaktadır. Her gün oluşturduğumuz güven mutabakatıyla herkes eşit fırsatlara ve adalete sahip olacak, saygınlık ve gururu hissedecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz