Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin çeşitli illerinde ikamet eden Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği üyesi ve Rumeli ve Balkan kökenli vatandaşların kurduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde bir araya geldi.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve bazı milletvekillerinin de hazır bulunduğu ‘Rumeli-Balkan Buluşması’nda, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, Bursa Şube Başkanı Dr. Ali Emin Latif, İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, Üsküdar Şube Başkanı Hasan Küçük, Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli, Küçükçekmece Şube Başkanı H. Vedat Meşeli, Adapazarı Şubesi 2. Başkanı Turhan Halil, Konya Temsilcisi Mustafa Salim, Çanakkale Temsilcileri Hamit Giroğlu, Melis Ahmet Mehmet ve Umut Yunus, Bursa Batı Trakya Spor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Av. Orhan Kayalı, İstanbul Batı Trakya Türkleri Spor Kulübü Başkanı Hakan Güler, BATEV Başkanı Selahattin Yıldız, BATÇEV Başkanı Musa Yurt, Batı Trakya Kuran Kursu Derneği Başkanı Hasan Şahin ve toplam 560 Batı Trakya Türkü hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’dan önce Tuğrul Türkeş ve Mehmet Müezinoğlu birer selamlama konuşması yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Balkan coğrafyasının temsilcilerini kabulünde yaptığı konuşmada, dünyanın bu sıkıntılı döneminde bölgenin istikrarına hep birlikte ve her zamankinden daha sıkı sahip çıkılması gerektiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumeli ve Balkan Türklerinin sorunlarının çözümü konusunda, devlet olarak eskiden beri çok önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Son dönemde Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığının, beş ilde düzenlediği çalıştaylar ve diğer kurumlarla gerçekleştirdiği ortak faaliyetlerle, sorunların çözümü konusunda önemli mesafe kat ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
Turistik Vizeler ve Haymatlozlara Vatandaşlık Yolu.
“Bu çerçevede Türk vatandaşlığına kabulle ilgili, önceden başvuru süresinden sayılmayan vizeler (Turistik ve Öğrenci İkametleri) 5 yıllık süre kapsamına alındı. Böylece ikamet izni ile ilgili sıkıntılar az önce de söylendi ama ne kadar tekrar edersek o kadar bunda fayda var, bu sıkıntılar büyük ölçüde çözüldü.
Çeşitli sebeplerle ülkemize giriş yaptıkları halde vatandaşlık kazanamamış birinci derece akraba ve vatansız statüsünde olanlar konusunda ise istisnai bir uygulama yoluna gidildi. Bu kişiler 5 yıllık ikamet şartı aranmadan Türk vatandaşlığına kabul edilecek.
Tüm Balkan Coğrafyası GSS Kapsamında.
Bir başka önemli gelişme; birinci derece yakınları vatandaşımız olduğu halde, ülkemizde ikamet etmeyenlerin 53 lira gibi cüzi bir prim ödemesiyle genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır. Bu haktan, ülkemizde herhangi bir yakını olmadığı halde, Etabli belgesi ile bakanlıktan muafiyet belgesi alanlar da yararlanabilecektir. Böylece ülkemizle irtibatı olan tüm kardeşlerimizin sağlık kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesini de sağlamış olduk.
Çalışma İzinleri 15 Günde Çözülecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlere, talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni verilerek bu konudaki sıkıntıların da çözüldüğüne değindi.
Yüksek Öğrenimde Sorunlar Ortadan Kaldırılıyor.
Türkiye olarak 1992 yılından beri Rumeli’den ve Balkanlardan gelip Türkiye’ye gelip eğitim-öğretim gören 10 bin üniversite öğrencisine burs verdiklerini anımsatan Erdoğan, eğitim ücretinden barınmaya, sağlık sigortasından cep harçlığına kadar her türlü ihtiyaçları karşılanan bu öğrencilere daha geniş imkanları sağlamanın çabası içinde olduklarına işaret etti.
Recep Tayyip Erdoğan, geleceğin teminatı olan genç nesillere destek olmayı, onların her açından en iyi şekilde yetişmesini sağlamak için gerekeni yapmayı sürdüreceklerini belirtti.
“Harçlar, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceğini ümit ediyorum, gerekli talimatları verdik.” diyen Erdoğan, tüm bu çalışmalarda emeği olan Başbakan Yardımcısına, bakana ve ekip arkadaşlarına, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarını sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe bundan tüm herkesin faydalanacağını belirtti.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezindeki program sonrasıGölbaşı Vilayetler evinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakın Dr. Mehmet Müezzinoğlu STK Yöneticilerine bir yemek verdi.
Batı Trakya Türklerini yemekte, Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin, Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Aliçavuş, Batı Trakya Azınlık Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mustofçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Rodop İli eski Milletvekili Ahmet Hacıosman ve BTTDD Genel Merkez Denetim Kurulu Başkanı Sayit Saitoğlu temsil etti. Yemeğe ayırca Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İzmir Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer ve diğer ülke temsilcileri katıldı.
2015 Raporumuzun %80’ni Gerçekleşti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Rumeli – Balkan Çalıştayları ve sonrasında bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen buluşma ile açıklanan sonuçları, 2015 Eylül ayında Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak 10 başlık altında hazırladığımız ve başta Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile tüm ilgili kurumlara sunduğumuz raporun neticelerini görmek mutluluk verici.
Raporumuzda kısa dönemde ortaya koyduğumuz çözüm önerilerimiz;
– İkamet Tezkeresi sürelerinin tekrar pasaport süresi kadar olması talebimiz gerçekleşti,
– Çalışma izinlerindeki bürokratik işlemlerin ve sürenin kısaltılması talebimiz sonuç verdi,
– İkamet Tezkereleri için sosyal güvence kapsamının özel sigortalar yerine en alt limitten GSS kapsamına alınılması talebimiz genişletilerek tüm balkan coğrafyası insanını ikamet tezkeresi şartı aranmaksızın olacak şekilde sonuçlandı,
– Haymatloz ve İskat İkamet Tezkeresi sahiplerinin vatandaşlık başvuruları istisnai kapsama alınarak sonuçlandırıldı,
– Yüksek öğretim harçlarının Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ile aynı statüye alınmaları gerektiği talebimiz Haziran ayında alınacak Bakanlar Kurulu kararı ile sıfırlanacağı müjdesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu verdiği yemekte bizzat beyan etti,
– Tüm bunların yanında hazırladığımız raporda da değindiğimiz gibi nihayi çözüm bizim talebimiz Mavi Kart sistemine dahil edilmemiz idi, fakat 10 gün önce yürürlüğe giren Turkuaz Kart statüsüne tüm Batı Trakya Türklerinin hiçbir şart aranmaksızın sadece Türk Soyluluk Belgesini (Etabli) sunmaları ile dahil edilmeleri de asli talebimiz ve beklentimizdir.
Tüm bu sorunların çözümünde bu güne kadar katkı koyan ve sonuç alınmasına vesile olan başta Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan, üyemiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Yurt Dışı Türklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve ilgili tüm bürokratlara, Batı Trakya Türkleri adına teşekkür ve şükranlarımızı sunarız.