Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “POSTA ERLERİ”NİN YOLU BU GÜNLERDE GÜMÜLCİNE’YE UĞRADI

“POSTA ERLERİ”NİN YOLU BU GÜNLERDE GÜMÜLCİNE’YE UĞRADI

28
0

Osmanlı’da onlara “Posta Erleri” derlerdi ve onların yolu bu günlerde Gümülcine’ye uğradı.

Posta güvercinleri tarih boyunca insanoğluna birçok konuda yardım etmiştir. Osmanlı döneminde haberleşmede yaygın olarak kullanılan posta güvercinlerinin yolu bu günlerde Gümülcine’ye uğradı.

Kuzey Yunanistan Halkidiki bölgesinde profesyonel anlamda posta güvercinlerinin üretimi ve eğitimi konusunda öncü olan “Derby” üretim-eğitim uçuşyolu kuruluşu temsilcileri Gümülcine’de yeni kurulmakta olan “Trakya Güvercinciler” Derneği yönetici ve üyeleriyle bir araya geldi.

Gümülcine’ye gelen Dimitris Çiaçiaris ve Giorgos Karaburniotis burada yeni kurulmakta olan “Trakya Güvercinciler” Derneği’ne 35 adet posta güvercini hediye etti. Bu güvercinler sadece Dernek üyelerine hediye edilecek.

“Derby” üretim-eğitim uçuşyolu kuruluşunun katıldığı (temiz kan soydan) posta güvercinleri yerel ve uluslararası yarışlarda 325 km mesafe rekorunu elinde bulunduruyor.

Gümülcine’de yeni oluşturulan derneğin amacı bu alana ilgi duyanları bir araya toplamak ve Posta Güvercinleri yetiştiriliciliği konusunda ileri doğru adım atmak olduğu belirtiliyor. Bu konuyla yakından ilgilenen Dernek temsilcilerinden Agisilaos Beneksidis bu değerli güvercinleri kendilerine hediye eden “Derby” üretim-eğitim uçuşyolu kuruluşu temsilcilerine teşekkür etti.

“Posta Erleri”, “İlk Hava Postacıları”

Güvercinlerin haberleşmede kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. “Posta Erleri”, “İlk Hava Postacıları” gibi adlarla anılan posta güvercinleri özellikle insanlığın teknoloji ile tanışmadığı dönemlerde etkin olarak kullanılmıştır.

Hafıza ve görüş özellikleri ön planda olan güvercinlerin en dikkat çekici taraflarından bir diğeri yuvalarına bağlılıkları ile boğazlarına olan düşkünlükleridir. Bu yanları güvercinlerin talim ve terbiyesine kolaylık sağlamıştır.

Zaman içerisinde ticaretten askeriyeye çok farklı alanlarda istihdam edilmişlerdir. 1870 yılındaki Alman-Fransız savaşında Almanlar tarafından kuşatılan Paris’in dışarıyla bağlantısını sağlayan posta güvercinleri diğer devletlerin de dikkatini çekmiş ve onlar da özellikle askeriye içerisinde posta güvercini istihdamına büyük önem vermişlerdir. 19.yüzyılın ikinci yarısında kaydedilen bu gelişmelere Osmanlı Devleti de kayıtsız kalmamıştır. Araştırmada, posta güvercinlerinin özelliklerine yer verilerek, talim ve terbiyesi ile birlikte Osmanlı Devleti’ndeki kullanımı üzerinde durulmaktadır.

 

foto-haber diaulos 92.4

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz