Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “OHİ” BAYRAMI GÜMÜLCİNE’DE TÖRENLERLE KUTLANDI

“OHİ” BAYRAMI GÜMÜLCİNE’DE TÖRENLERLE KUTLANDI

15
0

28 Ekim 1940 İtalyan işgalinden kurtuluş bayramı tüm Yunanistan geneli düzenlenen resmi törenlerle kutlandı. Resmi geçitler hükümet karşıtı protestoların gölgesinde düzenlenirken, Gümülcine’deki törene ise ilk defa hükümet kurmaylarından hiçbir yetkili katılmadı.

Gümülcine’deki OHİ Bayramı devlet okulları, azınlık okulları, kültürel dernekler, emniyet güçleri ve ordu mensuplarının düzenlediği resmî geçit törenleriyle kutlandı.

 

Resmi geçit törenine Doğu Makedonya Trakya Rodop Eyalet Başkan Yardımcısı Pavlos Damianidis, Gümülcine Belediye Başkanı Yorgos Petridis, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, Dışişleri Bakanlığı Trakya Siyasi İşler Bürosu Şefi Büyükelçi Alexis Alexandris ile dinî ve askerî temsilcilerin yanı sıra T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç katıldılar.

Resmi geçit törenlerinde hükümet kurmaylarından herhangi bir yetkilinin bulunmaması ise dikkat çekti.

 

Törende bazı lise öğrencilerinin hükümete tepki göstermek amacıyla başlarını resmi geçit locasının ters yönüne doğru çevirdikleri görüldü.

 

Gümülcine’de düzenlenen tören sırasında SYRIZA partisi ve Gümülcine Belediyesi Spartakos listesi üyeleri de pankart açarak hükümeti protesto ettiler.

 

Tören sonrası açıklamalarda bulunan Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Pavlos Damianidis, “Gelecek nesillere özgür, demokratik ve bağımsız bir vatan bırakmak için hayatlarını feda eden ve mücadele veren Yunanlıları saygıyla anıyoruz. 1940 yılında verilen mücadelenin mesajı, özellikle de bugün halkımızın başka bir biçimde yeni ve benzer bir mücadeleyle eskimeden canlılığını korumaktadır. O dönemin mücadeleleri bugün bize ilham kaynağı oluyor; bizlere güç ve inanç veriyor. Çünkü her ne zorluk olursa olsun birlik içerisinde mücadele verdiğimizde başarabileceğimizi bizlere hatırlatıyor.” ifadelerini kullandı.

  

Öte yandan İskeçe’de de benzer olaylar yaşandı. Öğrenciler başlarını resmi geçit locasının ters yönüne çevirdiler, bazı gruplar tarafında da hükümet aleyhine protesto gösterileri düzenlendi.

Azınlıkça Online®

 

 

Foto: Piazza Del Popolo  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz