Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, 13 Mart 2016 Pazar günü, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni”ne katıldılar.
“Dünyayı İyilik Değiştirecek” temalı törene T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, milletvekilleri, akademisyenler, yurt içi ve yurt dışından davetliler katıldı.
Çeşitli kategorilerde iyilik ödüllerine layık görülenlerin ödülleri T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından takdim edildi.
“İyiliği bütün dünyaya yaymaya ihtiyacımız”
Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Türkiye Diyanet Vakfı olarak son yıllarda, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde olmak ve yeryüzünde iyiliğin egemen olması için çalışmak gibi iki önemli hedef üzerinde durduklarını söyledi.
Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirten Görmez, şöyle konuştu:
“Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak kalbimizi, ruhumuzu, ülkelerimizi, coğrafyamızı, dünyamızı kötülüğün sarmaya başladığını görüyoruz, gördük ve dünyayı iyilik değiştirecek sloganıyla iyiliği öne çıkarmak, iyilik konusunda bir maruf, ihsan konusunda bütün dünyada yeni bir farkındalık oluşturmak için dünyadan topladığımız iyilik hikayelerinden bazılarına iyilik ödülleri vermeye başladık. Aslında bu kardeşlerimizin hiçbirisinin bizim ödülümüze ihtiyacı yok ama bizim onların şahsında iyiliği bütün dünyaya yaymaya ihtiyacımız var. İyilik, Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellemin dilinde iyilik, doğruluk ve güzellik birbirinden ayrılmayan üç kavramdır. Doğruluk, yani sıdk, yani istikamet, iyiliğin yani birrin, marufun, hayrın kaynağıdır. Güzellik, yani hasane ve ihsan iyiliğin sonucudur. Doğruluk olmadan iyilik olmaz, iyilik olmadan güzellik egemen olmaz. Doğruyu, iyiyi, güzeli belirleyen yüce değerler vardır, bu değerler asla yaratıcı kudretten, Rabbimizden bağımsız düşünülemez. Yaratıcı kudret bu değerleri hem insanın mayasına ve fıtratına yerleştirmiş, hem de mukaddes kitabımız ve Peygamberimiz aracılığıyla bütün dünyaya duyurmuştur. İyilik varlıktır, kötülük yokluktur. Kötülük kötünün şahsında varlık kazanır, ama iyilik iyiler olmasa da vardır. İyilik nurdur, ışıktır. Kötülük zulmettir, karanlıktır.”
Yarınlara dair umut oldular
Komisyonlar tarafından ciddi bir çalışma ve titiz bir değerlendirme sonucunda tespit edilen ilk isim Sudan eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Swar Ez-Zeheb oldu. Cumhurbaşkanı olarak ömrünün sonuna kadar bu makamda kalabilecekken kendini iyiliğe adayan, Afrika’nın en köklü sivil toplum kuruluşlarından ‘‘Munazzama ad-Dawa al-İslamiyye’’yi 40’ı aşkın Afrika ve Asya ülkesinde faaliyeti olan uluslararası bir sosyal yardım kurumuna dönüştüren Sudan eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Muhammed Swar Ez-Zeheb’e ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.
Doğu Asya Barış Ödülünü alan ilk Malezyalı kadın
Doğu Asya Barış Ödülünü alan ilk Malezyalı kadın ve 2003 yılından bu yana çatışma ya da afet bölgelerinde doktor olarak görev yapan, yaralı ve hastalara şefkat dolu ellerini uzatan Jemilah Mahmood’a ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş takdim etti.
“Kötülük karşısında sessiz kalınmamalı”
Kalbi ve vicdanının sesine kulak vererek Gazze’de başlayan acımasız İsrail bombardımanının ardından oraya gitmek ve bu çaresizliğe bir nebze olsun çare olmak için konforlu yaşamından, hatta canından bile vazgeçen Norveçli Dr. Mads Gilbert adına ödülü, Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa İstanbul Valisi Vasip Şahin’den aldı.
Yaralı polisi canı pahasına korudu
Şırnak’ta kendini hiç düşünmeden çatışmada yaralanan polise siper olan Uzman Çavuş İsmail Ertem ödül alan bir diğer isim oldu. Sahneye çıkmasıyla salonda duygulu anlar yaşatan Er İsmail Ertem ödülünü Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’den aldı.
Genç yaşta iyilik öncüleri olabilmek
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören Övgü Sinem Buğan, Yüsra Betül Medik ve Kübra İlicepınar, onkoloji servisi ziyareti sırasında kanser hastası 3 yaşındaki Leyla Yiğit ile tanıştı. Leyla’nın tek isteği bir bisikletti. Ancak küçük çocuk, bisikletine kavuşamadan yaşamını yitirdi. Bunun üzerine, üç öğrenci, kronik hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçekleştirmek için “Leyla’dan Sonra” projesini başlattı. 3 kişiyle başlayan bu iyilik hareketi, kısa sürede tüm Türkiye’ye yayıldı. Genç yaşlarında iyilikte öncüler olabilmeyi başaran, Leyla’dan Sonra Hareketi’nin ilk gönüllüleri Övgü Sinem Buğan, Yüsra Betül Medik ve Kübra İlicepınar’a ödüllerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş takdim etti.
“Kötülüğü iyilikle kovmak gerekir”
19 yaşında İslam’ı seçen Avustralyalı bir akademisyen, sevgi dolu bir anne ve gerçekleştirdiği sosyal projelerle ülkesinde tanınan bir aktivist olan Susan Carland’da ödüle layık görülen isimlerden biri oldu.
Ülkesinin en ünlü avukatlarından ve talk show sunucularından biri olan Waleed Aly’le evli Susan Carland kendisine yönelik her İslamofobik saldırıyı bağışa çevirmesiyle tanındı. “Kur’an der ki: ‘İyi ile kötü eşit değildir. Kötülüğü daha büyük bir iyilikle kovmak gerekir.’ Bana atılan her kötü söz kurşunu için dünyada bir iyilik oluşturmam gerektiğini hissediyordum” diyerek dünya çapında bir iyilik hareketine öncülük yapan Susan Carland adına ödülünü, TDV Uluslarası İlahiyat Progamı öğrencisi Hayrunnisa Okur, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in elinden aldı.
Ömrünü hayra vakfetmiş bir iyilik gönüllüsü
Urfa’da kendi kurduğu Günyüzü Derneği’nde gözünün gördüğü, gücünün yettiği her derde deva bulmaya çalışan Osman Gerem, ömrünü hayra vakfetmiş bir iyilik gönüllüsü olarak gün oluyor yoksullara ev yapıyor, gün oluyor gıda, eşya, erzak yardımlarıyla sarabildiği kadar yara sarmaya çalışıyor.
Suriyeli misafirlerin bölgeye gelişinden sonra daha büyük yardımlara imza atmış. Şanlıurfa’da 60 STK’yı bir araya getirip kurduğu platformun başında, Suriye’ye 135 tır yardım göndermiş. Urfa’ya gelen Suriyeli sığınmacılar için 890, Sur için 2 ve Silopi’ye de bir tır yardım toplamış. Tüm vaktini iyiliğe harcayan Osman Gerem’e ödülünü TBMM Başkanı İsmail Kahraman takdim etti.