SYRİZA Partisi iskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Parlamento’da konuştu. Eczacıların sorunlarıyla ilgili olarak söz alan Milletvekili Zeybek, “reçetesiz ilaçlar yanlış kullanıldığında çok ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bundan dolayı da bu ilaçlar hastalara uzman eczacılar tarafından verilmelidir. Bu yasa tasarası ile de hükümet reçetesiz ilaçlara ticari açıdan bakıyor ve halkın sağlığını hiçe sayıyor” sözlerine yer verdi.
Milletvekili Zeybek Parlamento kürsüsünden konuşmasına şöyle devam etti:
Sayın Milletvekilleri,
Yeni yasa tasarısının düzenlemelerinden ilaç ve eczanelerle ilgili ortaya çıkan sorunlar üzerinde durmak istiyorum.
İlk sorun eczanelerin dağılımını düzenleyen mesafe kriterlerinin kaldırılması. Bu kriterlerin kaldırılması ve hastanelerle olan mesafe oranın azaltılması ile eczanelerin hastaneler etrafında ve büyük şehirlerde yoğunlaşmasına sebep olacaktır. Böylelikle köyler ve küçük şehirler sorun yaşayacaklardır. Bu uluslararası belgeler ile de teyit edilmektedir. Mesafe kriterlerini uyguluyan ülkelerde eczane dağılımı bu kriterleri uygulamayan ülkelerden daha orantılı olduğu görülmektedir.
Ayrıca, eczanelerin çalışma saatlerinin uzatılacağından ve her eczacı istediği saat açıp istediği saat kapatabileceğinden, Valiliklerin, Belediyelerin ve Eczacılar Odasının nöbetçi olan eczaneleri kontrol etmesi zorlaştıracaktır.
Her eczacının 3 yardımcı alma olanağı var fakat bu yasa tasarısıyla bu kaldırılıyor ve yardımcı sayısı artırılıyor. Bundan dolayı hastalar uzman eczacı tarafından değil yardımcıları tarafından hizmet görecektir. Örneğin, İsveç’te eczanelerin çalışma saatlerinin serbest bırakılmasından ve yardımcı sayısının artırılmasından sonra hastların memnuniyetsizliği öne çıkmaktadır. Fakat İspanya’da bu sektöre bilimsel açıdan önem verildiğinden bilinçsiz ilaç kullanımı azalmıştır.
Burada vurgulamak istediğim başka bir olay da reçetesiz ilaçlardır. Reçetesiz ilaçlar yanlış kullanıldığında çok ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bundan dolayı da bu ilaçlar hastalara uzman eczacılar tarafından verilmelidir. Bu yasa tasarası ile de hükümet reçetesiz ilaçlara ticari açıdan bakıyor ve halkın sağlığını hiçe sayıyor.
Hükümetin bu düşüncesi ilaç depoları ve eczaneler için öngürelen alanın kaldırılması ve ilaçların supermarket ve dispanserlerle aynı çatı altında satılmasıyla da öne çıkmaktadır. Aynı zamanda ecza depolarının eczanelere ilaç dağıtımı için olan ilaç stokları azaltırılmaktadır ve eczaneler büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Bundan böyle ilaçlar vatandaşların sağlığını korumak için değil kar amaçlı ticari mal olarak satılacaktır. Hastalar, hasta olarak değil, zincir ilaç firmalarının, supermarketlerin ve zincir eczanelerin tüketicisi olarak muamele görecektir.
Ayrıca ecza depolarının ve eczanelerin ilaçlardan elde ettikleri kar oranının kaldırılmasıyla ve EOF’ un reçetesiz ilaçların fiyatlarını kontrol etmesinin engellenmesiyle ilaç fiyatları serbest bırakılmaktadır. Aynı zamanda, 2017den sonra ilaç fiyatları zamlanacaktır. Örneğin İngiltere ve ABD de paraketamol içeren 20 hap 2,5 euroya satılırken Yunanistan’da 0,75 eurodur.
Son olarak da reçetesiz ilaçlara indirim sağlanması hükümetin ilaçları ticari açıdan gördüğünü ortaya koymaktadır.
Syriza partisinin öncelliklerinden biri de sağlık sistemini korumaktır.
İlaç tedavileri her vatandaşın hakkı olduğu gibi devletin de görevi bütün vatandaşlarına ilaç tedavisini sağlamaktır.
Eczaneler sağlık sisteminin ana unsurlarından olduğundan Devlet tarafından konulan kanunlarla korunmalı ve eczacılar odasının koruması altında hizmet vermelidirler.
Her hastanın ilaç alabilmesi için eczanelere mesafe ve nüfus kriterleri göz önünde tutularak izin verilmelidir.
İlaç ihtiyaç olduğundan ilaç sektörü serbest ticaret değildir. Reçetesiz ilaçlar eczacının konrtölü altında sadece eczanelerde satılmalıdır.
Son olarak, Syriza partisi olarak ilaç sektöründe de farklı bir açılım amaçlıyoruz.”