Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MEHMET EMİNOĞLU: “AZINLIĞIMIZIN MÜSLÜMAN TÜRK KİMLİĞİ, HİÇ BİR KİMSE TARAFINDAN İNKAR EDİLEMEZ”

MEHMET EMİNOĞLU: “AZINLIĞIMIZIN MÜSLÜMAN TÜRK KİMLİĞİ, HİÇ BİR KİMSE TARAFINDAN İNKAR EDİLEMEZ”

13
0

6 Mayıs 2012 tarihinde Yunanistan’da yapılacak olan Milletvekili seçimlerine geri sayım başladı. Birlik gazetesi olarak Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı içinden bu seçimlerde aday olan siyasilere eşit bir şekilde yaklaşarak bu dürüst yayın politikamızı devam ettiriyoruz. Bu vesileyle 16 Nisan 2012 Pazartesi günü Yeni Demokrasi Partisi milletvekili aday Opr. Dr. Mehmet Eminoğlu ile uzun bir röportaj yaptık. Mehmet Eminoğlu Birlik gazetesinin sorunlarını gayet açık bir dille cevaplarken, bunun yanında önümüzdeki dönemde yapılacak olan genel seçimlere ve azınlık konularına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Eminoğlu, “Azınlığımızın Müslüman Türk kimliği, hiç bir kimse tarafından inkar edilemez. Ayrıca bunun yanında ekonomik anlamda Batı Trakya’da Serbest Bölge’nin oluşumunu önemsiyor ve destekliyorum” dedi.

 

“Azınlığımızın Müslüman Türk kimliği, hiç bir kimse tarafından inkar edilemez. Ayrıca bunun yanında ekonomik anlamda Batı Trakya’da Serbest Bölge’nin oluşumunu önemsiyor ve destekliyorum.”

Öncelikle kısaca biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1951 yılında Rodop İli’nin Hacıören köyünde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Yunanistan’da tamamladıktan sonra Mısır’ın Kahire şehrinde Tıp Fakültesi Bölümü’nde eğitim alarak buradan mezun oldum. İhtisasımı, Avusturya’nın Viyana şehrinde yaptım. İhtisasımla ilgili 5 yıl Libya’da çalıştım. İhtisasımın ikinci bölümünü de Selanik’te tamamladım. 1992 yılında Dedeağaç Tıp Fakültesi’nden doktora tezimi aldım. Aynı hastanede Eğitim Görevlisi oldum. Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nde Asbaşkanlık da olmak üzere değişik kademelerinde görev aldım. 2002 ve 2006 yıllarında iki dönem Hemetli Nahiye Başkanlığı’na seçildim. 2010 yılı itibariyle, Gümülcine Devlet Hastanesi’nin Kulak Burun Boğaz Bölümü Kliniği Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. 6 dönem Gümülcine İdadiye Merkez İlkokulu’nda Encümen Başkanlığı’nı yaptım. Celal Bayar Lisesi Veliler Derneği’nde de yer aldım. Rodop Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi, aynı zamanda Kozlukebir Belediyesi Toplumsal Hareket Listesi’nden de Meclis Üyesi’yim. Yunanca, Arapça, İngilizce ve Almanca biliyorum. Yasemin ve Yücel adında iki çocuk babasıyım.

Kaç yıldan beri Yeni Demokrasi Partisi’ne üyesiniz ve bu partiyi seçmenizin nedeni nedir? 

“Azınlığımızın geri kalan azınlık hakları halen çözüm beklemektedir. Biz de bu mücadelenin devamı için çalışacağız.”

Azınlığımız insanının büyük bir kısmının ülkemizde faaliyet gösteren siyasi partilere bağlılığı yoktur denecek kadar azdır. İşte bu büyük kitlenin bir bireyi olarak, benim de siyasi partilere bakış açım aynı şekildedir. Bu benim mesleki felsefemle de bağdaşmaktadır. Bu demek oluyor ki; ben hiç bir siyasi partinin aktif üyesi olmadım. Ülkemiz genelinde her ne kadar anketlere güvenmiyorsak da, yapılan anketlere dayanarak, bu partinin yarının iktidarında kesinlikle yer alacak olması, azınlığımızın da bu partinin safları içinde yüksek düzeyde temsil edilmesi açısından ve meclise temsilcisinin buradan seçilme şansının da yüksek olduğu, bizi bu partinin yollarıyla çakıştırdı. Ayrıca bu partinin geçmişte azınlığımıza, yapmış olduğu açılımlar, herkesin malumudur. Büyük ayırımların sonu olan vatandaşlık temel haklarımızı, bu partiden gelen bir Başbakan’ın ve şimdi de aynı partinin Onursal Başkanı’nın ağzından duymak bir hayal gibiydi. O günlerde kullandığı terimleri uzun yıllar sonra azınlık insanı ancak anlayabilmistir , lakin azınlığımızın geri kalan azınlık hakları halen çözüm beklemektedir. Uzun yıllardır bu konuda mücadele verilmektedir. Biz de bu mücadelenin devamı için çalışacağız. Ayrıca son günlerde azınlığımızı çok yakından ilgilendiren iki yasanın meclisten geçmesinde de bu partinin çok büyük rolünün olduğu tartışılmaz. Bunu da azınlığımıza karşı yapılmış bir jest olarak nitelendiriyorum. Belki de bu partiden seçimlere katılmamın en büyük nedeni de bu olabilir diye düşünüyorum. Aynı şekilde bunun uygulanması için de mücadele vereceğimi söylüyorum.

Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Andonis Samaras ve partinizin azınlığın Türk kimliğinin tanınması konusunda tavrı nedir?

Azınlığımızın Müslüman Türk kimliği, hiç bir kimse tarafından inkar edilemez. İnsanların kendilerini arzu ettiği şrkilde tanıtması anayasal bir hak olduğunu düşünüyorum. Parti Başkanı Andonis Samaras’ı 1991 yılında İsonomiya-İsopolitiya kanun tasarısını meclise getiren bir bakan olarak biliyoruz. O’nun imzasını taşımaktadır. Dolayısıyla globalleşmiş bir dünyada böyle bir şeyin herkesçe tanınması gerektiğini düşünüyorum. Azınlığımızın kimliği zaten Lozan Antlaşması ile tespit edilmiş ve orada açıkça belirtilmiştir. Bunun kimse tarafından inkar edilmesi söz konusu değildir. Zaten Etap’lalar da bunu belgeliyor. Bunun aksine , Azınlığımızın güzide kuruluşlarının isim ve tabelalarının hangi parti yönetimi zamanında sekteye uğratılıp indirildiği herkesçe bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla bu konuda fazla söylenecek bir şey yok.

Milletvekili olduğunuz takdirde, azınlık sorunlarının çözümü konusunda öncelikleriniz arasında neler vardır?

“Çalışmalarımız daha çok ekonomi ve eğitim ağırlıklı olacak. Batı Trakya’da Serbest Ekonomi Bölgesi oluşumunu çok önemsiyor ve destekliyorum.”

Ülkemiz Yunanistan son iki buçuk yıl içinde dramatik gelişmelere sahne oldu. Bunun neticesinde de büyük bir ekonomik kriz patlak verdi ve hükümetin düşmesiyle sonuçlandı. 2009 yılında yapılan seçimler ile 2012 yılında yapılacak olan seçimler arasında hiç bir benzerlik yoktur diye düşünüyorum. Mevcut olan ekonomik kriz, ülkemiz Yunanistan’ı ve bölgemizi olumsuz derecede etkilemektedir. İnsanımızı daha da zor şartlarda yaşamaya mahkum edeceğe benziyor. Dolayısıyla bu seçimler ülkemiz ve azınlığımız açısından çok kritik olup, neredeyse kaderini belirleyecek seçimlerdir diye düşünüyorum. Seçimlerden oluşacak olan hükümet iki şey yapmak zorunda kalacak. Birincisi bu ekonomik krizden en kısa zamanda nasıl çıkılacak, bunun çarelerinin aranması. İknicisi de Yunanistan’ın bundan 25 veya 30 yıl sonra ne yapacağı konusunda bir rota çizilecek. Bu rotaya tabi ki azınlığımız da dahil edilecek. Böyle bir ortamda bir bilim adamı ve milletvekili adayı olarak sorunlardan kaçmanın çare olmadığı düşüncesiyle, bu mücadelenin içinde bizim azınlığımızın da olmasını arzu ederek ve azınlığımızın gür sesi olarak, azınlık sorunlarımızı meclise taşımak ve çözüm aramak olacaktır.

“Türk Yunan ilişkilerinde azınlık olarak gerçek anlamda köprü görevini görmeyi arzu ediyorum.”

Ayrıca çocuklarımızın hak ettiği gibi bir eğitim alması, müftülükler konusu, vakıflar konusu gibi azınlığımızı ilgilendiren diğer konular sağlık ve tapu meseleleri, kaçak evlerin vergilendirilmesi konusundaki sıkıntıların giderilmesi, çiftçilerimize yönelik alternatif ürünler, tütünün geleceği gibi, bir diğer önemli konuda Serbest Ekonomi Bölge oluşumudur. Saydığım bütün bu konularda mecliste azınlığımızın sesi olmayı düşünüyorum. Çalışmalarımız daha çok ekonomi ve eğitim ağırlıklı olacak. Bu bağlamda bölgemizin Serbest Ekonomi Bölgesi konusu çok gündeme geliyor. Batı Trakya’mızı da böyle bir bölge görmek, benim için en büyük hayalimin gerçek olması demektir. Serbest Bölge’nin olmasını çok önemsiyorum.

Uzun yıllardan beri hep konuşulan fakat gerçek anlamda gerçekleşmeyen Türk Yunan ilişkilerindeki azınlığımızın köprü rolü sadece sözde kalıyor. Bizler bunun kopmaz bağları oluşacağımıza ve bunun için gayret göstereceğiz. Elbette ki azınlığımızın ekonomosi tarıma dayalı olduğu için çiftçilerimizin Avrupa Birliği’nden aldığı primlerin devam etmesi için mücadele verilecek, ayrıca doğal afetler durumunda oluşacak zararın hakkaniyet çerçevesinde tanzim edilmesi için gayret gösterilecektir. Batı Trakya’da bir Serbest Ekonomi Bölgesi gerçekleştiği takdirde işsizliğin önüne geçme anlamında iyi bir adım olacağını ve ekonominin canlanması açısından çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Sizce D.E.B. Partisi’nin azınlık iç’ndeki rolü nedir ve bu partide görev yapmayı düşünüyor musunuz?

D.E.B. Partisi rahmetli azınlığımızın yegane lideri Dr. Sadık Ahmet’in kurduğu bir partidir. Bizlerin de bu partiye bir yakınlığımız var. Partinin çalışmalarını takip ediyoruz. Partinin yükselmesini arzuluyoruz. Bu partinin azınlık insanına çok sıcak davrandığını görüyoruz ve bunun da böyle devam etmesini yürekten arzuluyoruz. Ama ne yazık bu %3 barajının olmasından dolayı, herkesçe bilinen bir gerçek var ki, partinin millet meclisindeki temsil hakkı alınmıştır. Bunun da ileryen dönemlerde ortadan kaldırılmasını arzu ediyoruz. Bu partiden bir temsilci gönderme hakkımız doğarsa, bunun da çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu partide görev alır mısınız sorusuna gelince; böyle bir durumda elbette ki, her zaman olduğu gibi azınlığı yakından ilgilendiren her ne görev olduysa onu seve seve üstlenmişimdir, böyle bir durum da gerektiği takdirde elbette ki üstlenirim.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biraz önce dediğim gibi bu önümüzdeki seçimler çok kritik. Ülkemiz Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde kalması ve yahut Avrupa Birliği’nden çıkması söz konusu, Evro’da kalması veya Drahmi’ye dönüşü söz konusu. Hepimizin bildiği gibi Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde kalmasından başka bir yol izlendiği takdirde, bu bir felaket demek olacaktır. Ben azınlığımızın çoğunun bu inançta olduğuna inanıyorum. Bunun için azınlığımız seçim sandığına gitmeli ve meclise gönderebildiği kadar temsilci göndermelidir. Son olarak da azınlığımız bundan önceki seçimlerde yaptığı gibi oyunu çok akıllıca kullanmalı, hangi partiden nasıl temsilci gönderebiliriz düşüncesi içinde olmalı, onun hesabını yapmalı diye düşünüyorum. Milletvekili demek ki; adı üstünde milletin vekili, böylece seçilmem durumda sadece milletimin vekili olacağıma söz veriyorum. Hep birlikte el ele güzel yarınları elde edebiliriz. Gelecek nesillere daha güzel bir Rodop İli bırakabiliriz, inancını taşıyorum. Batı Trakya’ya hizmet etmek gerçekten güzel bir şey, gerçekten onurlu bir görev diye düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz