Ana Sayfa Yunanistan Haber ”Mavi Vatan” Haritası Egemenliğimizi ve Egemenlik Haklarımızı İhlal Ediyor”

”Mavi Vatan” Haritası Egemenliğimizi ve Egemenlik Haklarımızı İhlal Ediyor”

3
0

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki gün süren Avrupa Birliği (AB) Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrasında bir basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Miçotakis özetle şunları dile getirdi:

“Mavi vatan” haritası, Türkiye’nin dış politikasının resmi dogmasıdır, egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı ihlal ediyor.”

“Bu tür tahrik ve provokasyonlara ve aslan kesilmelere Yunanistan ve AB tarafından müsamaha gösterilmeyeceğini söyledim. Bu konuda, Türkiye bu mantıksız ve çıkmaz stratejisini devam ettirmeye ısrar ederse, Haziran konseyinde görüşülmesi ve çıkacak sonuca göre net bir şekilde kınanmalıdır. Ülkemiz, komşularının meydan okumalarına her zaman gücün soğukkanlılığı ve hukuka olan güveniyle karşılık vermektedir.

Şansölye (Almanya Başbakanı Olaf Scholz) sorunun boyutunu tamamen anladı. “Mavi vatan” haritası, Türkiye’nin dış politikasının resmi dogmasıdır. Egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı ihlal ediyor. Türkiye’nin bizi tehdit ettiğinin en şüphecilere en iyi kanıtıdır.

Ortamın şiddetlenmesine, hakaretlere ve kişisel tanımlamalara başvuran biz olmayacağız. Ülkeye, Dışişleri Bakanlığına ve bana yakışmıyor. Hukuk bizim yanımızda ve güçlü müttefiklerimiz var. Egemenlik haklarımızı savunmak için giderek daha güçlü savunma yeteneğimizden gelen güvene sahibiz. Türkiye Cumhurbaşkanı ile kişisel nitelendirme oyununa dahil olmayacağım. Onu takip etmeyeceğim.

Türkiye ile sözlü bir çatışmaya girmeyeceğiz. Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkilerini geliştirme fırsatını kaçırması hoş değil. Türkiye benim ABD ziyaretimden ve Kongre’deki konuşmamdan rahatsız olduysa, bu onun meselesidir. Yunanistan’ın müttefikleri var, Avrupa ailesine ait, ABD ile stratejik bir ilişkisi var ve ittifaklarını ulusal çıkarları savunmak için kullanma hakkına sahip.”

Roterdam’dan Türkiye’ye yine mesaj gönderdi

Bu defasında Roderdam’dan seslendi, “Egemenliği ihlal etmeye yönelik her türlü girişim ağır şekilde cezalandırılacak” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Avrupalı ​​liderlerin zirvesinin ardından Hollanda’ya geçti. Miçotakis burada Avrupa Halk Partisi’nin Rotterdam’daki kongresine katıldı ve sonrasında yine Türkiye’ye karşı açıklamalarda bulundu.

Daha önce Brüksel’de düzenlediği basın toplantısından Türkiye’ye seslenen Miçotakis bu defasında da Roterdam’dan, “egemenliği ihlal etmeye yönelik her türlü girişim ağır şekilde cezalandırılacak. Tarihsel revizyonizmin yeni bir versiyonuna, yani kaybedilen imparatorlukların fantezilerine ve kurala dayalı uluslararası düzen ile uyumlu olmayan bir güç projeksiyonuna müsamaha göstermeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz