Dendias: “Lavrov’a Türkiye’nin devam eden istikrarsızlaştırıcı davranışı ve saldırganlığı hakkında bilgi verdim.”
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada yine Türkiye’yi eleştirdi ve Ege’de adaların silahsızlandırılması konusunda Yunanistan’ın tezlerini bir kez daha savundu. Dendias, Türkiye’yi Doğu Akdeniz ve geniş bölgede bir kez daha eleştirdi.
Dendias ortak basın toplantısında şunları dile getirdi:
“Sayın Sergey, davetiniz için çok teşekkür ederim.
Şu anki zor durumdan dolayı bunu çok takdir ediyorum. Hepimizin amacı Avrupa’da Barışı, Güvenliği ve İstikrarı korumaktır.
Avrupa’daki güvenlikten bahsetmeden önce, ülkelerimiz arasındaki tarihi bağlar hakkında birkaç şey söylememe müsade edin. Öncelikle belirtmek isterim ki, birkaç gün önce, sizin seçkin selefiniz, Yunanistan’ın ilk Valisi Ioannis Kapodistrias’ın doğum günüydü.
Rusya’nın Yunanistan’ın bağımsızlığına kesin katkısını, Nazizm’e karşı aynı safta savaştığımızı ve bu özgürlük mücadelesinde ağır bir kan vergisi ödediğimizi de unutmuyoruz. Yunanistan, nüfusunun büyük bir yüzdesini oluşturan II. Dünya Savaşı’nda yaklaşık 1 milyon can kaybetti.
Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Devlet Başkanı Putin arasında geçen Aralık ayında gerçekleşen görüşmenin ardından, bugün Yunanistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini inceledik. Ve 2022-24 dönemi için Ortak Eylem Planının kabulü kararı da önemliydi.
Enerji, turizm ve pandemi ile mücadele gibi birçok önemli alanda işbirliğinin gerekliliğini vurguladık.
Yazın Yunanistan’a charter seferlerinin gerçekleştirilmesini Rusya tarafından talep etme fırsatım oldu.
Ayrıca, uluslararası gelişmeler ve Avrupa’daki güvenlik başta olmak üzere her düzeyde temaslarımızı ve siyasi diyaloğumuzu sürdürmeye karar verdik.
Tekrar tekrar vurguladığımız Yunan dış politikası, Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan temel ilke ve değerlere dayanmaktadır.
Deniz Hukuku da dahil olmak üzere Uluslararası Hukuka Saygı.
Herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına karşı güç kullanımını veya güç kullanma tehdidini yasaklamak.
Ulusal egemenliğe saygı.
İnsan haklarının korunması.
Ve elbette, her ülkenin verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi.
Birleşmiş Milletler Sözleşmesi, Helsinki Nihai Senedi, 1990 Paris Sözleşmesi, 1999 Avrupa Güvenlik Sözleşmesi ve diğer ilgili metinlerle başlayarak.
Bu metinler, Avrupa Güvenliğinin temel ilkeleridir.
Ve biz Yunanlılar için bu ilkeler aynı zamanda evrensel ilkelerdir. Yunanistan onlara saygı duyuyor ve hizmet ediyor.
Yunanistan, aynı zamanda Avrupa Birliği Üye Devleti, NATO Üye Devleti ve AGİT Üye Devleti olarak tüm sözleşme taahhütlerine saygı duyuyor ve uyguluyor.
Avrupa Birliği’nin birliğini ve Yunanistan’ın buna katkısının altını çiziyorum. Ve 70 yıldır Yunanistan’ın hangi ittifaka ait olduğu biliniyor.
Ancak bu, Rusya ile ikili ilişkilerimizi güçlendirmemize engel olmadı.
Birkaç ay içinde, herkesin eşit şekilde istişare ettiği bir organ olan NATO-Rusya Konseyi’nin kurulmasının üzerinden 20 yıl geçmiş olacak.
Yunanistan, tüm farklı yaklaşımları ele almak ve barış ve güvenlik için uygun garantileri vermek için tüm ikili biçimlerde, tüm çok taraflı biçimlerde Rusya ile açık ve dürüst bir diyalogdan yana olmuştur ve her zaman olmaktadır.
Rusya’nın güvenliğiyle ilgili endişelerini dikkatle dinliyoruz. Diğer Avrupa ülkelerinin endişelerini de dikkate alıyoruz.
Avrupa Mimari Güvenliği konularının, Uluslararası Hukukun hüküm ve kurallarına uygun olarak yürütülen bir diyalog temelinde ele alınması gerektiğine inanıyoruz.
Bu kapsamda Ukrayna’daki durumu ele aldık ve üç önemli konuyu öne çıkarma fırsatı buldum.
Birincisi, derhal gerilimi düşürme ihtiyacı.
İkinci olarak, biz Yunanistan, Minsk Anlaşmalarının, Minsk I ve Minsk II’nin uygulanmasını her taraftan tam olarak destekliyoruz.
Üçüncüsü ve özellikle Yunanistan için önemli olan, temas hattına yakın daha geniş Mariupol bölgesinde, özellikle Ukrayna’daki Yunan topluluğuna atıfta bulundum.
İki hafta önce ziyaret ettiğimde tanışma fırsatı bulduğum bir Yunan topluluğu.
Ve Miçotakis hükümetinin yüzyıllardır bu yerlerde bulunan Yunan toplumunu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlı olduğunu söylemek istiyorum.
Geçmişte tartıştığımız gibi, Ukrayna’daki bir çatışmanın kazananı olmayacak. Başbakan Kiriakos Miçotakis, hepimizin kaybedeceğini söylemişti.
Bugün nihayet Doğu Akdeniz bölgesinde, Ege’de, Kıbrıs sorunundaki durumu, Suriye’deki, Libya’daki, Kafkaslardaki durumu daha geniş kapsamlı inceleme fırsatı bulduk.
Ege ve Doğu Akdeniz ile ilgili olarak, Bay Lavrov’a Türkiye’nin devam eden istikrarsızlaştırıcı davranışı ve saldırganlığı hakkında bilgi verdim.
Ona, uluslararası ilginin başka yerlere odaklanmasından açıkça yararlanan Türkiye’nin, Yunan egemenliğine karşı var olmayan ve yasadışı iddialarda bulunduğunu söyledim.
Ayrıca, bu durumda olduğu gibi, Yunanistan yerleşik politikasını izlemektedir. Yapıcı bir diyalogdan yanadır, ancak yalnızca Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku şartları altında.
Ancak her türlü tehdide karşı egemenliğini, egemenlik haklarını ve ulusal onurunu her şekilde savunacağını ifade etmektedir.
Sevgili Bakanım, sevgili Sergey, bugün Moskova’da bulunma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.”
GAZETECİ: “Son zamanlarda bu yeni Türk takıntısını görüyoruz, bunu niteleyebiliriz, Ankara’nın Doğu Ege’deki büyük adaların bile Yunan egemenliğini sorgulaması, ve onu birleştirmesi, isterseniz askerileştirilmiş olduklarını öne sürmesi. Bu Türk pozisyonuna karşı Yunan argümanları nelerdir?”
DENDIAS: “Açık olduğunu düşündüğüm bir şeyi açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim ve önceki gün Oslo’da bunu açıkça ortaya koyma fırsatım oldu. Türkiye, Yunan adalarının karşısında tam teşekküllü bir orduya, Ege Ordusuna ve Avrupa’nın en büyük çıkarma filosuna sahiptir. Türkiye ayrıca savaş tehdidi olan bir “casus belli”yi yayınladı. Yunanistan, Deniz Hukuku’nun sağladığı hakları kullanırsa, başka bir ülkeye, Yunanistan’a karşı savaş tehdidinde bulunan gezegendeki tek ülkedir. Özellikle UNCLOS, 168 ülke tarafından imzalanan, bunlar arasında, bu arada, bugün burada misafir edildiğimiz Rusya da bulunuyor.
Bundan sonra, Türk itirazlarının tamamen iddialı olduğunu düşünüyorum. Ve burada Moskova’da bulunduğum için Bay Lavrov bir eleştiri yapmama izin verecek.
Oniki Adalar’ın silahsızlandırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye ile ilgili değil, o zamanki Sovyetler Birliği’nin endişeleriyle ilgiliydi. Askerisizleştirmeyle ilgili o zaman karara varılmıştı, Türkiye’nin yer almadığı bir Antlaşma’yı imzalamamış ve bu nedenle ondan en ufak bir hak elde etmemektedir.”
Kıbrıs sorusu
DENDIAS: “Size karşı dürüst olacağım, Kıbrıs meselesiyle ilgili müzakerelerin yeniden başlamasını çok isterim. Ama hangi çerçevede? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları çerçevesinde. Bu bizim içinde hareket ettiğimiz çerçevedir, bu Kıbrıs sorununu çözme çerçevesidir, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon ve bundan kaçamayız ve kaçmamalıyız.
Maalesef Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, müzakerelerin yeniden başlamasından önce Kıbrıs’ın kuzeyindeki Kıbrıs Türk varlığının bağımsız bir varlık olarak tanınmasını talep ediyor. Bu kesinlikle kabul edilemez, uluslararası hukuka göre tamamen yasadışı ve bu nedenle Kıbrıs meselesiyle ilgili müzakerelerin yeniden başlaması konusunda iyimserliğimi ifade etmeden önce Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin tutumlarında bir değişiklik olmasını dört gözle bekliyorum. Neticede bana sorduğunuz şey Rus tarafını da ilgilendiriyor, çünkü bilindiği gibi Rusya, kararlarından bahsettiğim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri. Çok teşekkürler.”
Lavrov: “O zaman şikayetinizi Batılı müttefiklerinize iletmelisiniz”
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, “Yunanistan, Türkiye ile yapıcı bir diyalogdan yana. Ancak Yunanistan, ulusal egemenliğine karşı tüm tehditlere karşı kendisini savunmaya da hazırdır” dedi.
Dendias Ukrayna’yı işaret ederek tüm dikkatlerin bu yöne çevrildiğini ve birilerinin bu durumdan yararlanabileceğini dile getirdi.
Lavrov ise Dendias’a verdiği cevapta, “O zaman şikayetinizi Batılı müttefiklerinize iletmelisiniz. Çünkü tüm dikkatler, muhtemelen jeopolitik çıkarlarını ilerletmek için yoktan yere çıkardıkları gürültüdedir” dedi.
Lavrov, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin çözümü noktasında Rusya’nın yardım etmeye hazır olduğunu ifade ederek, “Rusya, Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardım etmeye hazır” dedi.
Kıbrıs konusundaki çözüm için yine Birleşmiş Milletler’i işaret eden Lavrov, “Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde çözülmesi gerektiği konusundaki tutumumuzu yinelemek istiyorum. Bu çözüm yolu için uluslararası garantiler açısından Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin bir araya gelmesini teklif ediyoruz. İlgili kararların başlatıcısı olan konsey bu kararların uygulanması yönünde garantör rolünü üstlenir” şeklinde konuştu.
Rusya’nın, ABD ve NATO’ya sunduğu güvenlik garantileri taslağının birçok bölgenin güvenliği için önemi olduğundan bahseden Lavrov, “Bölgesel ve uluslararası konularda gerçekten Yunanistan ile diyaloğumuzu takdir ediyoruz. Şimdi herkes güvenlik garantilerinden, Ukrayna, Doğu Akdeniz, Balkanlar, Transkafkasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika konusunda Rusya’nın inisiyatifinden bahsediyor. Çalışmalarımızda Yunan dostlarımızın çıkarlarını dikkate almakla da ilgileniyoruz” diye konuştu.