Yunanistan Turizm Bakanı Yardımcısı Elena Kundura, Türkiye ile aralarındaki turizm işbirliğini güçlendirmek istediklerini söyledi.
Kundura, “Hedefimiz, Türkiye ile aramızdaki turizm akışını güçlendirmek, uzak pazarlardan turist çekmeye yönelik ortak girişimler ve programları hayata geçirmek” dedi.
İzmir’de 8 Mart’ta gerçekleştirilen Türkiye-Yunanistan 4.Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısını değerlendiren Kundura, başbakanlar düzeyindeki toplantının iki ülke arasındaki işbirliği beklentilerini ortaya çıkardığını vurguladı.
Kundura, “İzmir’de, Yunanistan ve Türkiye’nin temel kalkınma konularıyla ilgili ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik ortak niyeti hükümetler düzeyinde onaylandı. Hükümetler arasında gerçekleştirilen toplantılar, sadece ikili ilişkilerde değil, öncelikli olarak dostluk ve güvenle ilgili bölgenin çıkarı açısından karşılıklı anlayışa dayanan önemli işbirliği beklentileri de ortaya çıkardı” dedi.
Siyasete girmeden mankenlik yapan Bakan Yardımcısı Kundura, Türkiye ve Yunanistan’ın, turizm alanındaki işbirliği konusunda yeni olanaklar bulunduğunu belirterek, İzmir’de bununla ilgili bir sözleşme imzalandığını hatırlattı.
Turizmin istikrar ve kalkınma için yeni yollar açarak halkları birleştirdiğini ifade eden Kundura şöyle konuştu:
“Mevkidaşım, Türkiye’nin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile bizim de cesaretlendirdiğimiz yeni inisiyatifler ve ortak faaliyetlerle turizm alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik sözleşme imzaladık. Hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki turizm akışını güçlendirmek, uzak pazarlardan turist çekmeye yönelik ortak girişimler ve programları hayata geçirmek. Alternatif turizm olanakları sunmak, turizm sektöründe istihdam amaçlı eğitimle ilgili bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak ve turizm alanında yeni yatırımları cesaretlendirilmek.”
Kundura, bu konuda atılacak yeni adımların, 4. Türk –Yunan Karma Turizm Toplantısı ve 9. Türk-Yunan Turizm Forumunda belirleneceğini belirterek, “İki ülke turizm alanında rekabet halinde olmasına rağmen, turizm konusunda aramızdaki işbirliği Doğu Akdeniz ülkeleri arasında doğrudan, sabit ve güçlü dostluk, barış ve refah ilişkileri oluşturulmasında belirleyici rol oynayabilecek ve bölgenin kalkınması için yeni beklentiler oluşturuyor” diye konuştu.
Vatandaşı Koruma Bakanı Yardımcısı Nikos Toskas ise, İzmir’de, Türkiye ile Yunanistan arasında yasa dışı göç konusuyla ilgili imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasındaki mevcut geri kabul anlaşmasının güncellenmesi anlamı taşıdığını ifade etti.
Söz konusu anlaşmanın, uluslararası korunma hakkı bulunmayan düzensiz göçmenlerin iadesi sürecini hızlandırmasını ümit ettiğini belirten Toskas, “Aynı zamanda bu, yasa dışı insan taciri ağlarının ortadan kaldırılmasında güçlü bir silah oluşturacaktır” dedi.
Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi Sözcüsü Yorgos Kumuçakos da yaptığı değerlendirmede, İzmir’deki YDİK toplantılarının farklı görüntülere sahne olduğunu belirterek, “İzmir’de çok sayıda gül ile birlikte çok sayıda diken gördük” ifadelerini kullandı.