Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KSİNİDİS’TEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: “MÜFTÜLERİN ŞER’İ YETKİLERİNE KARŞIYIM”

KSİNİDİS’TEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: “MÜFTÜLERİN ŞER’İ YETKİLERİNE KARŞIYIM”

20
0

Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakan Vekili İskeçe PASOK milletvekili Sokratis Ksinidis, “Bir hukukçu olarak müftülerin şer’i yetkilerine karşıyım. Müftü seçimi şer’i yetkilerin tamamen kaldırılmasına kadar köprü olacak!” ifadeleri Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı içinde son iki yıl içerisinde bazı çevreler tarafından müftülük sorununun çözüme doğru gidildiği iddia edilen yolda bu açıklamalar büyük şaşkınlıkla karşılandı.

Azınlıkça Online ekibi tarafından Türkçeye çevrilen Ksinidis’in söyledikleriyle ilgili haber şu şekildedir:

 

MÜFTÜ SEÇİMİ ŞER’İ YETKİLERİN TAMAMEN KALDIRILMASINA KADAR KÖPRÜ OLACAK!”

 

Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakan Vekili İskeçe PASOK milletvekili Sokratis Ksinidis, düzenlediği basın toplantısında yeni müftülük kanunu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ksinidis perde arkasında düşünüleni ortaya dökerek, “Yeni müftü kanunu şer’i yetkilerin tamamen kaldırılmasına kadar olan bir köprüdür” dedi.

Hatırlanacağı üzere İskeçe PASOK milletvekili Çetin Mandacı ve Ahmet Hacıosman daha önce müftü seçimi istemişlerdi. Parlamento’da dile getirdikleri bu taleplerinin gerçekleşmesi durumunda da kesinlikle şer’i yetkilerin kaldırılmayacağını söylemişlerdi.

Ancak görülen, İskeçe PASOK milletvekili Sokratis Ksinidis’in ifadeleriyle, yapılacak müftü seçimi Batı Trakya’daki şer’i yetkilerin tamamen kaldırılmasına kadar köprü vazifesi görecek!

 

Yeni müftü kanunu, şer’i yetkilerin tamamen kaldırılmasına kadar olan bir köprü

 

Kalkınma ve Rekabetçilik Bakan Vekili İskeçe PASOK milletvekili Sokratis Ksinidis, müftülerle ilgili yasal çerçevenin değiştirilmesi konusunda yaptığı açıklamada, “Atanmış (resmi) ve sözde (seçilmiş) müftüyle ilgili bugün hâkim olan arapsaçı gibi durum ve aralarındaki çekişme devam edemez” dedi.

Sokratis Kisnidis Azınlıkça Online ekibi tarafından Türkçeye çevrilen açıklamalarında, “Devlet, temsilcileriyle işbirliği içerisinde ilgili yasal çerçevede değişikliğe gitmelidir. Diyalog sonrası ortaya çıkan bir plan mevcut. Bir hukukçu olarak müftülerin şer’i yetkilerine karşıyım. Ancak geleneksel toplumun böyle bir şeyi kabul etmeye hazır olmadığı yönünde bir korku var. Yani bu yasal çerçevenin başarılı olması için toplum tarafından kabul edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Vekili sözlerinin devamında, “Anayasal haklar karşılandığında ve demokrasinin ilkeleri ve Avrupa müktesebatıyla çelişmemesi durumunda, bu yasal çerçevenin yasal sınıf tarafından toleransla karşılanabileceğine karar verdik. Bu çerçeve, şer’i yetkilerin tamamen kaldırılmasına kadar olan bir köprü niteliğindedir.” dedi.

 

Mandacı abartıyor. Konu hakkında bilgilendirilmişlerdi

 

Meslektaşı PASOK milletvekili Çetin Mandacı’nın tutumu hakkında da iğneli açıklamalarda bulunan Ksinidis, Mandacı’nın tezlerinin biraz abartılı olduğunu ifade ederek müftülük konusundaki yasal çerçevenin azınlığın tutumunu tatmin ettiğini ve bu konu hakkında iki milletvekilinin de Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı’nın yetkili sekreteri tarafından bilgilendirildiğini dile getirdi.

Ksinidis “Müftülük konusunun açılması bazılarını daha fazla korkutuyor” diye imalı açıklamada bulunurken, bu konuyu bazı kişilerin yıllardır azınlığı kullanmak için vesile saydığını ileri sürdü.

 

Öte yandan Sokratis Ksinidis Batı Trakya’da serbest ticaret bölgesi (EOZ) oluşturulması konusuyla ilgili olarak da, “EOZ’lar konusunda tek mevcut şey, Bay Resler Atina’ya geldiğinde kendisiyle yapılan yüzeysel bir konuşmadır. Ortada bir şey olmamasına rağmen kıyameti kopartıyorlar. Trakya Ekonomik Forumu falan türü şeylere ben kulak asmıyorum. Bu konuda yapılan tek şey Kalkınma Bakanlığı’nda yapılmış bir ön görüşmedir. Bölge için kalkınma şartları oluştuğunda bu konu ciddi olarak görüşülecektir. Ancak şu anda spesifik bir şey yok!” diye konuştu.

Azınlıkça Online®

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz