Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KETENLİK HALKINDAN, BÜYÜKELÇİ KERİM URAS’A MUHTEŞEM KARŞILAMA

KETENLİK HALKINDAN, BÜYÜKELÇİ KERİM URAS’A MUHTEŞEM KARŞILAMA

14
0

Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Batı Trakya’daki resmi ziyaretinin ikinci gününe sabah Gümülcine’de başladı. Batı Trakya’lı Türk işadamları ile sabah kahvaltısında biraraya geldi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin karşılıklı olarak artması yolunda yapılması gerekenleri paylaştı. Bu toplantıda kendilerine Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Büyükelçilik Müsteşarı İlhan Şener ve Muavin Konsolos Berin Okur eşlik etti.

Gümülcine’deki Chris Eve otelinde Batı Trakya’daki işadamlarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Büyükelçi Uras, daha sonra Müsteşar İlhan Şener, Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Muavin Konsolos Berin Okur ve beraberindekiler ile birlikte İskeçe’ye hareket ettiler. İskeçe bölgesinde gerçekleştirilen ziyaretlerin en görkemlisi ise Ketenlik köyünde yaşandı.

 

Büyükelçi Kerim Uras: “Türkiye’de 6 milyar Avro’luk Yunan yatırımı var ve bu giderek te artıyor. Bu dinamizmden yararlanmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

 

İlk olarak İskeçe Belediye Başkanı Mihalis Stilyanidis’i ziyaret eden Büyükelçi ve heyeti, karşılıklı görüş alış verişinde bulundu. Ziyarette Büyükelçi Kerim Uras; Belediye Başkanı Mihalis Stilyanidis’e, bu ekonomik krizin bir an önce aşılmasını arzu ettiklerini ve kendilerinin de bu konuda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Belediye Başkanı M. Stilyanis’te Türkiye’deki Biga Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi ile İskeçe Belediyesi’nin “Kardeş Belediye” olduklarını söyledi. Büyükelçi Kerim Uras, vize konusunda bir ilerleme olursa Yunanistan genelinin yanısıra bölgeye de çok daha fazla turist geleceğine inandığını ve bunun da şehir ekonomisine çok önemli katkıları olacağını ifade etti.

Başkan Stilyanis’te; “bunu bizler de istiyoruz” diyerek, kendisinin bile, bazen günü birlik Türkiye’yi ailesiyle birlikte ziyaret ettiğini ve vizenin gerçekten bir sorun olduğuna işaret etti.

Türkiye’den son döneme Yunanistan’a büyük bir ilginin var olduğunu ve filmlerin buna yardımcı olduğunu belirten Büyükelçi sayın Kerim Uras; “Türkiye’de 6 milyar Avro’luk Yunan yatırımı var ve bu giderek te artıyor. Bu dinamizmden yararlanmamız gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Belediye Başkanı Stilyanidis’te konuşmasının son bülümünde; “Biz istesekte istemesekte komşuyuz. Bizler artık geçmişi geride bırakarak iki halkı biraraya getiren noktaları ön plana çıkarmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. Son olarak Büyükelçi Kerim Uras, bu kabulden dolayı kendisine teşekkür ederek buradan ayrıldı.

Ardından Büyükelçi Kerim Uras ve beraberindeki heyet, İskeçe Bağımsız Milletvekili Çetin Mandacı’yı bürosunda ziyaret etti. Büyükelçi Kerim Uras, Milletvekili Çetin Mandacı ile Azınlığı ilgilendiren güncel konular üzerinde karşılıklı görüş alış verişinde bulundular.

Daha sonra Büyükelçi Kerim Uras ve konuk heyet, İskeçe’deki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesi’ni ziyaret etti. Büyükelçi Kerim Uras burada okul sahipleri Saime- Rıza Kırlıdökme ve okul öğrencileri tarafından çiçeklerle karşıladı. Ardından Büyükelçi Kerim Uras ve heyeti; okul idarecileri ve Azınlık Eğitim Koordinatörü Nikos Papageorgiu ile eğitim konusu hakkında karşılıklı sohbet ettiler.

 

Cuma Namazı’nı İskeçe Sünne Mahallesi’nde kılan Büyükelçi ve konuklar buradan İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi makamından ziyaret etti. Sayın Kerim Uras, Müftü Mete’ye çini işlemeli bir tabak hediye ettikten sonra, Müftü Mete de Büyükelçi Kerim Uras’a ve Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’a bir seccade ve tespih hediye etti. Burada kısa bir süre görüştükten sonra konuk heyet; İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete tarafından ‘Klimataria Lokantası’nda verilen öğle yemeğine katıldılar. Yemeğe Büyükelçi Kerim Uras, Müsteşar İlhan Şener, Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Muavin Konsolos Berin Okur, İskeçe Bağımsız Milletvekili Çetin Mandacı, Mustafcova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, İskeçe Ziraat Bankası Müdürü Ömer Çay, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve yardımcısı Ahmet Hral, B.T.A.Y.T.D. Başkanı Erkan Ruşen, Eyalet Meclis Üyesi İrfan Uzun, İskeçe Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene ve İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara katıldılar.

 

 

Büyükelçi Kerim Uras: “Bu inkarcılığın günlerinin sayılı olduğunu düşünüyorum”

 

Yemeğin ardından Büyükelçi Kerim Uras ve beraberindekiler İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret ettiler. Burada İ.T.B. Başkanı Ahmet Kara yapmış olduğu konuşmada, İ.T.B.’nin kapatılması ve şu anda devam eden hukuki sürece ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Ayrıca Büyükelçi Kerim Uras’a ve beraberindekilere bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti aktaran Ahmet Kara, bundan dolayı teşekkür etti.

Daha sonra Büyükelçi Kerim Uras, kapıdan girerken büyük bir eksikliğin var olduğunu ve bu durumun çok dikkatini çektiğini ifade etti. Bu tabelanın olmamasının manidar olduğunu aktaran Sayın Kerim Uras konuşmasında; “Avrupa Birliği’nin hukuk alanının içinde ve bir isimden korkarak tabelanın konmasına karşı çıkmak ve insanların kendilerini nasıl gördüğünü inkar edip başka türlü göstermek doğrusu çok büyük bir eksikliktir. Bunun da en kısa zamanda düzeleceğine inanıyorum. Bu günkü çağda artık bunları geride bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu inkarcılığın günlerinin sayılı olduğunu düşünüyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, sağolun, varolun.” Dedi.

Milletvekili Çetin Mandacı’da yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki yakınlaşma sürecini desteklediklerini ve iki ülke arasında köprü görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Seçilmiş Müftü Ahmet Mete; Türkiye, düşüncesiye, hareketleriyle ve çalışmalarıyla büyük bir devlet olduğunu, fakat küçük insanlar bu büyük çalışmaları pek göremezler, inşallah mensubu olduğumuz devlet te bu çalışmaları takdir eder ve sıkıntılarımız ortadan kalkar diyerek sözlerini tamamladı.

Eski Milletvekili Ahmet Faikoğlu da yapmış olduğu konuşmasında; “Yaşadığımız bu devlet, kendi vatandaşlarının malını, mülkünü ve onlara ne ait varsa bunları talan etmekten zevk duyuyor.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Dostluk Eşitlik Partisi İskeçe İli Örgütü Başkanı Ozan Ahmetoğlu da; partinin yeni bir yapılanma dönemine girdiğini, teşkilatlanma, örgütlenme yapılanmalarına devam ettiklerini ve halkın sesi olmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.

 

BüyükelçiKerim Uras: “Şahin köyü çok özellikleri olan bir köyümüz ve bizde çok müstesna bir yeri var, onun için buraya gelmekten onur ve sevinç duyuyorum.”

 

Daha sonra T.C. Atina Büyükelçisi Kerim Uras ve heyet; Dolaphan köyü merkezli Mustafçova Belediyesi’ni ziyaret etti. Konuk heyeti burada, Belediye Başkanı Mustafa Cukal, Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri karşıladılar. Ardından Büyükelçi Kerim Uras ve konuk heyet, İskeçe’nin Şahin köyüne hareket ettiler. Burada köy kahvesinde sohbet eden Büyükelçi Kerim Uras, daha sonra halka hitaben bir konuşma yaptı:

Uras konuşmasında, “Sizlere Anavatanın selam ve saygılarını getirdim, Şahin köyü çok özellikleri olan bir köyümüz ve bizde çok müstesna bir yeri var, onun için buraya gelmekten onur ve sevinç duyuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize hürmetlerimi sunuyorum. Sizlere Anavatan’dan selam getirdim. Bizler Atina’da hem iki ülke ilişkşileri daha ileriye götürmek için, hem de sizin için çalışıyoruz. Şahin’in ünü her tarafta biliniyor. Ben de sayın Dışişleri bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun izyaretinde buradaydım. Şimdi bu benim ikinci gelişim. İnşallah bundan sonra sık sık sizlerle birlikte oluruz. Bugün burada aramızda çok değerli çalışma arkadaşlarım var. Sizler onları yakından tanıyorsunuz. Bir değerli diplomatımız Büyükelçi oldu ve aranızdan ayrılırken, bir diğeri işe Atina’da bizi yalnız bırakarak buraya Başkonsolos olarak geliyor. Bizler çalışkan bir arkadaşımızın Atina’dan ayrılmasına üzülürken, sizler şanslısınız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş’ta burada yapmış olduğu konuşmada: “İki günden beri Batı Trakya, tarihi günlerinden birini yaşıyor. Azınlığımızın son günlerde moral ve motivasyona ihtiyacı var. Bu ziyaret bizleri moral olarak yükseltmiştir. Bizler yıllardan beri dostluğu, barışı savunan Batı Trakya Türkleriyiz. Sizlerin görev yaptığı süre içersinde umarın Türk Yunan dostluğu gelişir ve Batı Trakya Türklerinin de hak ettiği insanca yaşam iade edilir. Bizler hakkımızı hukukumuzu en iyi şekilde arayacağız. Değerli Büyükelçi, bizlere güzel günler yaşattığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Ziyaretin son bülümünde Büyükelçi Kerim Uras ve beraberindeki heyet, Ketenlik köyünü ziyaret ettiler. Burada köy halkı; konuk ekibi coşkulu bir kalabalık ile karşıladı. Sayın Kerim Uras’ı köy kızları ve küçük çocuklar giymiş oldukları yöresel kıyafetler ve çiçeklerle, davulcusuyla karşıladı. Sayın Kerim Uras köyün çocuk kulübünü ziyaret etti. Büyükelçi Kerim Uras’a, burada bayan öğretmen tarafından kulübün çocuklara yönelik çalışmaları hakkında geniş bilgi verildi.

Daha sonra Ketenlik Köyü halkı tarafından yaptırılan Kütüphane ziyaret edildi. Kütüphane görevlisi Nazmiye Kalenci tarafından Büyükelçi’ye, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca burada Büyükelçi Kerim Uras’a, Müsteşar İlhan Şener’e ve Başkonsolos Mustafa Sarnıç’a bölgeye özgü el işleri hediyeleri takdim edildi. İskeçe bölgesindeki ziyaretlerini tamamlayan Büyükelçi Kerim Uras ve beraberindeki heyet; Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal’ın Pilima Lokantası’nda verdiği akşam yemeğine katıldılar.

Büyükelçi Kerim Uras ziyaretin 3. gününde sabahleyin önce kozlukebir Belediyesi ve ardından da Nea Karvali’de Kapadokya’dan 1920-1922 yılları arasında Mübadeleyle göç eden Yunanlıların kurmuş oldukları Laografi Müzesi’ni ziyaret etmesi bekleniyor.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz