Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KAVALA BELEDİYE BAŞKANI SİMİTSİS SAMSUN’DA

KAVALA BELEDİYE BAŞKANI SİMİTSİS SAMSUN’DA

26
0

Mart ayı içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın Kavala’yı ziyareti ile başlayan Samsun-Kavala ilişkilerinde bir adım daha atılıyor. Başkan Yılmaz’ın ziyaretine karşılık vermek üzere Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis ve eşi, Kavala Ticaret Odası Başkanı Angelos Tsatsoulis ve eşi, Kavala Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Markos Dempas ve eşi, Kavala Tütün Müzesi Başkanı Ioannis Vizikas ve eşi, ilişkilerin kurulmasını sağlayan ve projeyi yürüten Leyla Üstel Çağatay’dan oluşan heyet havayolu ile Samsun’a ulaştılar.

 

Samsun’da üç gün kalacak olan heyet bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunacak. Program kapsamında Kavala heyeti, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret ettikten sonra, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası ve Bafra Ticaret Borsası’nda iki toplantı gerçekleştirecek. Heyet daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’ı ziyaret edecek, akşam da Uluslararası Halk Dansları Festivali’nin gala gecesine katılacak.

 

Kavala heyeti cuma günü ise Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret ettikten sonra, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile bir dizi toplantı gerçekleştirecek. Heyet programın son günü olan cumartesi günü ise Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret edecek.

 

Ziyaret ile ilgili görüşlerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yıllar sonra Samsun ile Kavala arasında geçen mart ayında ilk adımı atılan dostluğun emin adımlarla geliştirilmesi için karşılıklı ziyaretlerin yapıldığını vurgulayarak, “Samsun’la Kavala arasında çok büyük dostluk bağları var. Samsun’da yaşayan birçok Kavalalı hemşerimizin, Kavala’da yaşayan birçok hemşerimizin aralarındaki dostluk ve sevginin gecikmiş de olsa köprülerini kurmak, diyaloglar geliştikçe kentler arasında ekonomi, kültür, sanat ve sosyal hayat açısından son derece güzel gelişmeler oluşturabilir. İki şehrin arasından tarihten gelen bu kuvvetli bağları tazeleyerek, diyaloglarımızı geliştirerek, dostluklarımızı kuvvetlendirerek geleceğe doğru şehirlerimiz halkına güzel miraslar, güzel dostluklar bırakabiliriz. 21. yüzyıl şehirlerin yüzyılı olacak. Şehirler ülkeler içerisinde kendi başlarına ayrı bir ekonomi ve kültür oluşturmaya, farklılaşmaya çaba gösteriyorlar. Türkiye’mizde birçok şehrimiz, büyük şehrimiz büyük ekonomiler oluşturarak ve komşu ülkelerle dostluklar kurarak ülke ekonomisine, ülkenin dış ilişkilerine katkı vermeye çalışıyorlar. Değerli dostum meslektaşım Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis ile birlikte bu açıdan kurmaya çalıştığımız bağların çok kısa sürede sonuçlarını alacağımıza inanıyorum. Kendilerine ülkemize ve Samsun’a hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

Simitsis ve beraberindeki heyet, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

 

 

Yunanistan’ın Kavala kenti Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis ve beraberindeki heyet, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın davetlisi olarak Samsun’a gelen Yunan heyetin içinde bulunan Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis ve eşi Panagiota Kalampouka, Kavala Ticaret Odası Başkanı Angelos Tsatsoulis ve eşi Aikaterini Kolliou, Kavala Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Markos Dempas ve eşi Eleni Psyroıkı ve Tütün Müzesi Başkanı Ioannıs Vizikas ve eşi Foteini Lazaridou, Başkan Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

 

YUSUF ZİYA YILMAZ: “ESKİ ALIŞKANLIKLAR, ESKİ DÜŞÜNCELER GERİDE KALMASI LAZIM”

 

Kavala ile Samsun arasında çok eski bağlar olduğunu belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Kavala ile Samsun arasındaki bağları tazelemek, çocukluk yıllarımda Kavalalı birçok ailenin Samsun’un ekonomisinde etkili olduğunu bildiğim için belediye başkanı olduktan sonra bu kadar Kavalalının yaşadığı kent ile bugünkü Kavala arasında bir iletişim geliştirme çabam vardı, bunu bugün başarmış oldum. Birçok insan 1. Dünya Savaşı’ndan sonra buradan Yunanistan’a, Yunanistan’dan da buraya göç etmiş, birçok akrabalıkların, eski dostlukların güzelliğini yüreğimizde hissettiğimiz bir dönemde iki şehrin birbirine yaklaşmasını sağlamak gibi bir çabamız var. Eski alışkanlıklar, eski düşünceler geride kalması lazım. Biz bugünün insanı olarak çocuklarımıza insanlık için yeni şeyler söylememiz, yeni adımlar atmamız lazım” dedi.

 

SİMİTSİS: “GEÇMİŞTE ÇOK ORTAK YÖNLERİMİZ VARDI”

 

Kavalalı ve Samsunluların arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kavala Belediye Başkanı Simitsis, “Geçmişte çok ortak yönlerimiz vardı, tarihimiz ortaktı ama bundan sonra da bu ortaklıkların devam etmesini diliyoruz. Şehirler arasındaki diplomasiyi geliştirerek Kavala ve Samsun’da yaşayan insanlar arasındaki ilişkiyi de geliştirebiliriz. Kavala ve Samsun birbirlerine çok yakın şehirler, birlikte ortak geçmişleri var” diye konuştu.

Simitsis, 1903 yılında Samsun’da kahve fabrikaları olan ve mübadele sonrasında Yunanistan’a gitmek zorunda olan Ananiyadis ailesinden bir mektup ve yine aynı ailenin fabrikalarında üretilen kahveleri Başkan Yılmaz’a hediye etti. Başkan Yılmaz, Kavala Ticaret Odası Başkanı Angelos Tsatsoulis’in eşi Aikaterini Kolliou’nun dedesi olan ve 17 yaşına kadar Samsun’da yaşamış olan ve bir dönem Atatürk’e tercümanlık yapmış olan Konstantinos Antoniyadis’in 17 yaşında Samsun’da aldığı karnesinin kopyasını göstererek sürpriz yaptı. Ailesi mübadele ile Yunanistan’dan Samsun’a gelen Leyla Üstel Çağatay da gruba eşlik etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz