Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KASTORYA’DA CAMİYİ RESTORE ETTİKTEN SONRA TÜRKİYE’NİN SAHİPLENECEĞİNDEN KORKUYORLAR!

KASTORYA’DA CAMİYİ RESTORE ETTİKTEN SONRA TÜRKİYE’NİN SAHİPLENECEĞİNDEN KORKUYORLAR!

20
0

Buna gerçekten “akıl tutulması” derler! Böyle bir zihniyet sadece Yunanistan’da vardır! Çünkü Türkiye’de onlarca Kilise sahiplenme korkusuna kapılmadan her gün restore ediliyor.

Buna gerçekten “akıl tutulması” derler! Böyle bir zihniyet sadece Yunanistan’da vardır! Kastorya’da camiyi restore ettikten sonra Türkiye’nin sahipleneceğinden korkuyorlar!

Yunanistan’ın Kastorya şehrinde bulunan 450 yıllık Mimar Sinan eseri Kurşunlu Camii’nin restorasyonu için Selanik Aristotelio Üniversitesi’nden mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip Kastorya Belediyesi ile birlikte başlattığı restorasyon öncesi proje çalışmaları devam ederken, diğer yandan Belediye Meclisi restorasyon konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Kültür işlerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Leonidas Papadimitriu, restorasyon öncesinde proje çalışmalarının Selanik Aristotelio Üniversitesi’nden bir ekip tarafından hiçbir ücret talep etmeden, sadece proje aşamasında çalışacak olan mimarların 400 euro’luk konaklama masraflarının Belediye bütçesi tarafından karşılanması için konuyu oylanmak üzere Belediye Meclisine getirdi. Burada yapılan tartışmalarda Meclis üyeleri tarafından dile getirilenler gerçekten akıllara durgunluk veriyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Leonidas Papadimitriu söz alarak, caminin restore edilmesi için önce kaynak bulunması ve ardından da restore edildikten sonra bir kültür merkezi olarak kullanılacağını dile getirmesine rağmen, muhalefetten akıl almaz benzetmeler ve adeta “akıl tutulması” yaşanabilecek değişik senaryolar dile getirildi.

Belediye Meclis toplantısında dile getirilen görüş ve senaryolardan bazıları aynen aşağıdaki gibidir:

“Kastorya’da onlarca Bizans eseri varken neden camiyi restore etmek istiyorsunuz?

Cami Türkiye’nin mülküdür, restore edildikten sonra ibadete de açılmasını talep edecek, buna nasıl karşı çıkacaksınız ve o zaman ne yapacaksınız?

Türkiye’de Ayasofya’yı eğlence merkezi yapmak istiyorlar, siz burada yıkılmaya yüz tutmuş eski bir camiyi açmak istiyorsunuz, bu bana dokunuyor ve asla istemiyorum.

Gelecekte Arnavutluk, Kosova ve Üsküp’le aramızda sınırlar açılacak, oralarda bulunan Cihatçılar buraya gelecekler ve camiyi isteyecekler, biz hazır olarak onlara mı sunalım?

Gibi sorulara yanıt veren Belediye Başkan Yardımcısı Leonidas Papadimitriu “İşte ben de ne diyorum, tamir edelim ki bizim olsun, Kültür amaçlı kullanacağız, asla cami olarak kullanlmayacak. Kaldı ki Yunanistan’ın diğer yerlerinde restore edilen camiler cami olarak hizmet vermiyor, bu zaten asla mümkün değil. Türkiye’nin mülk talebinin önüne şimdiden daha geçelim. Ben Mitropolitimizle de görüştüm, o da restore edilmesi ve sonrasında değişik kültürel etkinliklerinde kullanılmasıyla benimle hem fikir. Caminin Karagiannidou’nun eline geçmesine izin vermeyeceğim.”

Hatırlanacağı üzere,

İşte o akıl almaz görüşlerin dile getirildiği video görüntüleri.

VİDEO İZLE: https://www.youtube.com/watch?v=xvFlsvp3UyU

 

BİR KEZ DAHA KONUŞTULAR

Konu yeniden gündeme geldi ve 8 Ekim 2017 Pazar günü saat 12:00’da Kastorya Belediye Meclis salonunda Selanik Aristotelio Üniversitesi proje araştırma grubundan mimar ve mühendisler Athina Siafaka, Evfrosini Bilbili, Filippos Stefanu’nun katılımıyla yeni bir sunum yapıldı. Sinevizyon kullanılarak Yunanistan’ın diğer bölgelerinde restore edildikten sonra kültürel faaliyetlerin yapıldığı camiler gösterildi.      

 

Elif Karagiannidou çalışma başlatmıştı ancak…..      

Asıl mesleği finans danışmanlığı olan Yunanlı ama Müslüman olan Elif Karagiannidou, Kastorya şehrinde bulunan Mimar Sinan’ın 16. yüzyıl’da yaptığı eseri Kurşunlu Camii ve Medresesi’nin restorasyonu için resmi makamlarla görüşmeler yapmıştı. Kurşunlu Camii’nin yeniden inşası için çalışmalar yapıyordu.

Karagiannidou bir mülakatında, “Kastorya’daki Kurşunlu Camii, İstanbul, Kayseri, Muğla, Diyarbakır ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki camiler gibi iyi korunmuş olmayı hak ediyor” demişti ve Kastorya bölgesi başta olmak üzere, Yunanistan’ın birçok bölgesinde tepkiyle karşılanmıştı. 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz