Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KAPLANİS’İN “KAPADOKYA’NIN TARİHİ KENTLERİ-GELVERİ’DEN NEA KARVALİ’YE 1500-1925” SİLİVRİ’DE TANITILDI

KAPLANİS’İN “KAPADOKYA’NIN TARİHİ KENTLERİ-GELVERİ’DEN NEA KARVALİ’YE 1500-1925” SİLİVRİ’DE TANITILDI

22
0

“Kapadokyalılar Araştırma Enstütüsü” Başkanı Kaplanis İosifidis, içinde Osmanlı’nın ferman ve yazışmaların bulunduğu “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925″ isimli kitabı Büyük Mübadele Derneği’nin organizasyonuyla Silivri’de Kale Park Tesisleri’nde tanıtıldı. Tanıtıma ilgi yoğundu.

Yaklaşık 20 yıldan beri Yunanistan’daki Kapadokyalılar ve Karadenizlilerle yakın ilişki ve dostluk içerisinde çalışmalarını devam ettiren BİRLİK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin‘in de katkılarıyla tanıtılan kitap tanıtım sonrası satışa sunuldu ve yoğun ilgi gördü.

Bu ilgiden memnun olan kitabın yazarı Kaplanis,”Anadolu’da yaşayan Rum Ortodoksların Mübadele öncesinde Osmanlı devleti ile başlayan yazışmalar, gün ışığına çıkmamış orjinal Osmanlı İmparatorluğu belgelerini derleyip toparladıktan sonra gelecek nesillere miras olarak brakma düşüncesiyle bu eşsiz eseri yarattığım için mutluyum. Dahası da bugün bu eseri Silivri’de tanıtmaktan dolayı da ayrıca sevinçliyim” dedi.

Uzun yıllardan beri titizlikle hazırlanan 400 sayfalık kitapta ilk defa yayınlanan tarihi Osmanlı belgeleri ve fotoğraflar yer alıyor. Az sayıda bastırılan Osmanlı Tarihi ve Kapadokya bölgesinde yaşamış olan ve daha sonra Mübadele ile Yunanistan’a gelen Kapadokyalı Hristiyan toplumunun yaşamı ve tarihine ışık tutacak olan “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925″ isimli kitabı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a hediye etti. Başkan Özcan Işıklar da Silivri’de bazı okullarda dağıtılmak üzere kitaplardan satın aldı.

Kale Park Tesislerinde düzenlenen programa Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, Kaplanis İosifidis, İlhan Tahsin, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Nergiz Şahin ve yönetim kurulu üyeleri ile Büyük Mübadele Derneği Silivri şubesi yöneticileri katıldı.

Dernek Binası Törenle Açıldı

Kale Park Tesislerindeki programın ardından Silivri Belediyesi’nin mübadelede gelenlerin ve gidenlerin anısına Fatih Mahallesinde, Büyük Mübadele Derneği ile birlikte oluşturduğu Dernek binası törenle açıldı. Açılış törenine çok sayıda mübadil ve torunları da katıldı. Açılış kurdelesini Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Kaplanis İosifidis ve Büyük Mübadele Derneği Başkanı Nergiz Şahin birlikte kesti.

Açılışta halkoyunları gösterileri yapılarak etkinlik alanında bulunanlara çeşitli ikramlar sunuldu. Program, yakılan Hıdrellez ateşinin üzerinden atlanılmasıyla sonlandırıldı.

Güzel projelerimiz var.

Tanıtım sonrası BİRLİK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin’e önemli açıklamalarda bulunan Kaplanis şunları dile getirdi.

Kısıtlı bir bütçe ile uzun yıllardan beri çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihçi ve Araştırmacı sayın Orhan Özdil’in de yardım ve katkılarıyla hazırladığımız “Kapadokya’nın Tarihi Kentleri-Gelveri’den Nea Karvali’ye 1500-1925″ isimli kitap bugüne kadar bilinmeyenleri ortaya koyuyor ve gelecek nesillere aktarılmasında ışık tutacak. Elimizde halen çuvallar içinde binlerce tarihi Osmanlı belgesi var. Bunları titizlikle inceliyoruz, ancak malumunuz imkansızlıktan dolayı çalışmalarımız çok ağır ilerliyor. Yapmak istediğimiz sinema ve belgesel çalışmalarımız var.

Bıkmadan yorulmadan benimle birlikte çalışan uzun yıllardan beri çok değerli dostum olan İlhan Tahsin ile güzel eserlere imza atacağımıza inanıyorum. Bunlardan birisi de “Karamanlidika” (Karamanlıca) dilini konu alan bir belgeselimiz olacaktır. ölaışmalarımız geçtiğimiz yıl başladı ve devam ediyor. Bunu kendi imkanlarımızla yapıp İngilizce ve Türkçe olarak piyasaya süreceğiz. Önemli bir yapıt olacak çünkü “Karamanlidika” yazısıyla yazılmış ve ağıtların yer aldığı bazı kitapçıklar elimizde mevcut. Bunlar gerçekten değerli eserler. Bunları dünya mirasına bırakmak üzere dikkatlice çalışıyoruz.

Geçmişte de söyledim. Osmanlı’yı konu alan ve Osmanlı’nın hoşgörüsünü ortaya koyan “Şişmanoğlu” isimli belgesel-sinema yapımı projemiz için ise ortak yapımcılara ihtiyacımız var.

“Şişmanoğlu”, Osmanlı döneminde Osmanlı Devletinde çalışan ve hizmet veren defterdarlık görevini başarıyla yürüten bir Hristiyan. Bizim bağrımızdan çıkan ve Osmanlı’yı seven ve severek hizmet eden bir insan. Çok önemli ve yaşanmış gerçek bir senaryo olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki bize bu projelerimizde yardım elini uzatmak isteyen Akademisyen ve ilgili Kurum ve Kuruluşlara da her daima kapımız açıktır” dedi. 

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x498l4n_kaplanis-silivride-kitap-tanitimini-gerceklestirdi_news

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz