Ana Sayfa Yunanistan Haber “Her Kim Saldırı ve Fetih Hayali Kuruyorsa, Üç Dört Kere Düşünmesini Tavsiye...

“Her Kim Saldırı ve Fetih Hayali Kuruyorsa, Üç Dört Kere Düşünmesini Tavsiye Ederim”

3
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Fransız mevkidaşı Colonna ile Atina’da görüştü. İkilinin görüşmesinde Yunanistan-Fransa ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri de ele alındı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Yunanistan ile ikili ilişkiler ve Fransa’nın bölgesel gelişmelere yaklaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Her kim saldırı ve fetih hayali kuruyorsa, üç dört kere düşünmesini tavsiye ederim”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin Yunanistan’ı tehdit ettiğini ileri sürerek, “Her kim saldırı ve fetih hayali kuruyorsa, üç dört kere düşünmesini tavsiye ederim. Vatanımızı, toprak bütünlüğümüzü ve bağımsızlığımızı korumaya muktediriz. Yunanistan her gün “çılgınca” bir dizi tehdit ve ifadeyle karşı karşıya kalırken, Yunan adalarını Türk toprağı olarak gösteren periyodik olarak haritalar yayınlanıyor. Karşımızda Avrupa’nın en büyük amfibi filosunun yanı sıra tam bir ordu var. Ülkemizin Uluslararası Hukuktan doğan haklarını kullanması halinde, Türkiye Yunanistan’ı bir casus belli (savaş nedeni) ile tehdit etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ve Yunanistan birbirlerine saygı göstermesi gerekir”

Sırasıyla söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, bölgede sükunet istediklerini belirterek, Türkiye ve Yunanistan’ın birbirlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti. Colonna, dün Türkiye’ye yaptığı ziyarete değinerek, Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemde artan gerginliğin Fransa’yı endişelendirdiğini söyledi.

Fransa’nın, tehdit ve egemenliklerine karşı ihlal olması halinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni desteklemeye devam edeceğini savunan Colonna, “Herhangi bir gerginlik tırmanışından kaçınmak için (durumu) büyük bir dikkatle takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin artması halinde Fransa’nın Yunanistan’a nasıl bir destek vereceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Colonna, Yunanistan ve Fransa’nın 2021’de imzaladığı Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı anımsattı.

Colonna, böylesi bir durumun oluşmaması için ellerinden geleni yaptıklarını savunarak, “Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladık ve 21. Madde tam da bu durumu tarif ediyor. Buna göre, her iki tarafın da, taraflardan birinin ülkesinde bir silahlı saldırı olduğu fikrinde mutabık kalması halinde karşılıklı dayanışma söz konusu.” dedi

Miçotakis: “Türkiye Gerginliğe neden oluyor, güvenliği zedeliyor”

Atina’da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Başbakan Miçotakis ile görüştü. Görüşmede Yunanistan-Fransa ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri de ele alındı.

Başbakan Miçotakis, Fransız Dışişleri Bakanına, Türkiye’nin saldırganlık ve provokasyona yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğunu, Yunan egemenliğine yönelik tehditler savurduğunu ve bunun neticesinde bölgede gerginliğe neden olduğunu, bölgede güvenlik ve istikrarı baltaladığını vurguladı.

Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın daha geniş bir bölgede istikrarın temel direği olduğunu vurguladı ve Deniz Hukuku da dahil olmak üzere Uluslararası Hukuk ilkelerine ve iyi komşuluk ilkelerine dayalı diyalog ihtiyacını yineledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz