Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HAMBURG EYALETİ MÜSLÜMANLAR İLE DEVLET ANTLAŞMASI İMZALADI

HAMBURG EYALETİ MÜSLÜMANLAR İLE DEVLET ANTLAŞMASI İMZALADI

8
0

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Hamburg Eyaleti’nin Almanya’daki diğer eyaletlere örnek oluşturmasını istiyoruz.

Almanya’nın Hamburg Eyaleti ile eyaletteki Müslüman grupların temsilcileri arasında Hak Eşitliği Antlaşması imzalandı. 13 Kasım 2012 tarihinde, dün gerçekleştirilen törende Hamburg Eyaleti adına Başbakan Olaf Scholz ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği(DİTİB), (Cami Dernekleri Çatı Kuruluşu (ŞURA), İslam Kültür Merkezleri Birliği(VIKZ) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu(AABF) temsilcileri arasında imzalanan antlaşma ile İslam’ı temsil eden bu gruplara Katolik, Protestan ve Musevi cemaatleri ile eşit haklar tanınmış oldu.

Hamburg Eyaleti’ndeki Müslümanlar eyaletteki diğer dini gruplar ile eşit haklara sahip olacak

Deutsche Welle’nin haberine göre beş yıl süren görüşmelerin sonunda imzalanan antlaşma ile Hamburg Eyaleti’nde yaşayan Müslüman çocuklar veya çalışanlar dini bayramlarda okula ya da işe gitmek zorunda olmayacaklar. Ancak çalışanlar dini bayramlarda yaptıkları tatilleri başka günlerde çalışarak telafi edecekler. Öğrenciler ise okullarda İslam din dersi alabilecekler. Antlaşmaya göre yine Müslümanlar, cenaze törenlerini inançlarına göre yapabilecekler. Buna karşılık Müslümanlar, antlaşma ile anayasaya bağlı kalacaklarının ve diğer dinlere karşı hoşgörülü olacaklarının sözünü veriyorlar.

Antlaşma ile İslam resmen tanındı

Antlaşma ile Almanya tarihinde bir ilk gerçekleşmiş oluyor. Hamburg Eyaleti Meclisi’nde yapılacak oylamanın ardından yürürlüğe girecek antlaşma ile İslam, Almanya’da resmen tanınmış olacak, Hamburg Eyaleti’nde Müslümanlar diğer dini gruplar ile eşit haklara sahip olacaklar.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Hamburg Eyaleti’nin İslami cemaatler ile yaptığı hak eşitliği antlaşması ile Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğu resmen kabul edilmiştir. Ağustos ayında yaptığı basın açıklamasında verdiği sözü yerine getiren Hamburg Eyaleti, Almanya’da bir ilke imza atmıştır. Hamburg Eyaleti’nin Almanya’daki diğer eyaletlere örnek oluşturmasını, diğer eyaletlerin de kendi sınırları içerisinde yaşayan Müslümanlara diğer dini gruplar ile eşit haklar tanıyan kurallar oluşturmalarını isteriz. Ancak bu şekilde Almanya’da yaşayan Müslümanlar gerçek anlamda kendilerini ülkelerinde hissedeceklerdir.” açıklamasında bulundu.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz