Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman ve İskeçe Bağımsız Milletvekili Çetin Mandacı, 2 Nisan 2012 Salı günü saat 11:30’da Gümülcine’de ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Her iki Milletvekili de düzenledikleri basın toplantısında, Yunan Parlamentosu’nda geçtiğimiz hafta kabul edilen ve kaçak statüsündeki inşaatların, belirli bir ceza karşılığında zorunlu olarak yasallaştırılması konusunda alınan kararı değerlendirdiler. Ahmet Hacıosman ve Çetin Mandacı, Parlamentodaki faaliyetlerine değindiler ve bundan sonra da Azınlığın yararına olacak konularda birlikte çalışacakları mesajını verdiler.
“AMACIM BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL, ÜZÜM YEMEK”
Batı Trakya Türk Azınlığı insanına özel indirim öngören yasal düzenlemenin yoğun çalışma ve özverili girişimlerle elde edildiğini belirten Milletvekili Hacıosman, “bu yasa, PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) desteğiyle parlamentodan geçti. Parlamento’da oylanan ve kabul edilen bu karar aynı zamanda Yunanistan demokrasisi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu belirtmeliyim ve yardımcı olan Yunanlı Milletvekillerine de sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Milletvekili Ahmet Hacıosman, kaçak statüsünde değerlendirilen yapılara uygulanan ceza işleminin hafifletilmesi için ilgili Bakanlık ve komisyonlardaki vermiş olduğu mücadeleyi en ince detayına kadar anlattı ve bunca zaman özellikle bu konu ile ilgili suskun kalmasının, amacının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğu benzetmesiyle basın toplantısına katılan gazetecilerin sorduğu soruları detaylı bir şekilde yanıtladı.
Hacıosman, “ilk aşamasından beri bu durumu yakından sabırla takip ettim ve zamanı geldiğinde de gerekli hamleyi yaptım ve sonuç ortada. Kazanan Azınlık insanı oldu. Eğer benim kaçak yapılarla ilgili sunduğum ve Çetin kardeşimin de Vakıf arazileri ve camiler ile ilgili uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı ve onun da sunduğu bu yasa tasarıları geçtiğimiz oturumlarda kabul olmasaydı inanın bu partiden Milletvekili adayı olmayı dahi düşünmüyorduk. Ama sabırlı bir biçimde takip ederek mutlu sona ulaştık, bu sevindirici bir olay.” Dedi.
Milletvekilliği süresince gerek Azınlık ve gerek bölge sorunlarıyla ilgili Parlamentoya 400’e yakın soru önergesi sunduğunu belirten Hacıosman, “Atina’da son dönemde olumlu yönde gelişmeler olduğunu hissediyorum. Gelecekten ümitliyiz, ileriye daha bir başka bakmak istiyoruz. Venizelos’un ve çalışma arkadaşlarının konulara daha olumlu baktığını bir bir iki haftalık süre içerisinde görme fırsatım oldu. İnşallah önüzmüzdeki süreç içerisinde bölgemizin ve Azınlığımızın sorunlarına çözüm üretilme aşamasında kendilerine yardımcı olmaya hazırız. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Askerliğimizi yapıyoruz, vergimizi ödüyoruz, eşit bir şekilde tüm vatandaşlaık haklarından yararlanmak bizim de hakkımız. Bu verilenleri seçim öncesi verilen haklar olarak görmüyorum, çünkü biraz evvel de belirttiğim gibi bunun temelinde bir uğraş var bunu değişik yönlere çekmeye kimsenin hakkı yok. Ben ve çetin kardeşim geceler boyu oturup sonraki gün neleri yapacağımızın planlamasını yaptık. Bazı işler olgunlaşmayı bekliyor ve bizim için de netice önemlidir.”
MÜFTÜLÜK KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Milletvekili Hacıosman, Türk Azınlığın, Vakıfların yönetimi, Müftülük sorunu ve Türk derneklerinin yasal haklarının iadesiyle ilgili sorular üzerine de bu konuda da çalışmaların titizlikle sürdüğünü, ancak konuların önemine binaen zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Şu an özellikle Müftülük konusunda devam eden çalışmaları ve kendilerine gelen önerileri yakın bir zaman önce aldıklarını, bunun üzerine Azınlığın çıkarları doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini ve zamanı geldiğinde bu konuyla da ilgili gerekli bilgilendirme ve açıklamaları yapacaklarını söyledi. Ama henüz bunun için erken olduğunu ve şimdilik bu sorunlarla ilgili ancak bu kafdar aktarabileceklerini ifade etti.
“HACIOSMAN’I RODOP İLİNDEN 20.000 OYLA PARLAMENTOYA GÖNDERMELİSİNİZ”
İskeçe Bağımsız Milletvekili Çetin Mandacı da konuşmasında, Hacıosman tarafından önerilen kaçak inşaatlarla ilgili yasal düzenlemenin Parlamentoda kabul edilmesi için birlikte mücadele verdiklerini belirterek, bunun, yapılan ortak çalışmanın ürünü olduğunu, ancak Ahmet Hacıosman’ın gecesini gündüzüne katarak bu konuda sabırla çalıştığını vurguladı. Şimdi de bu başarıyı ve emek sarfedilen hakkı başkalarının sahiplenmesinin ayıp ve de çok günah olduğunu söyledi. Mandacı sözlerine şöyle devam etti: “Atina’da Parlamento toplantıları sonrasında Ahmet ağabeyimle birlikte gece geç vakite kadar sürekli yarın ne yapacağımızı düşünüyorduk. Sonraki gğn de hep birlikte Bakanlıkların kapılarına gidiyor ve soru önergeleriyle sorunların çözülmesini talep ediyorduk. Hatta bir defasında yatırdığım bir soru önergesiyle ilgili bu sorun hallolmazsa buradan ayrılmıyorum dedim ve tam 8 saat Bakanlıkta kaldım. Neticede bakan soruna çözüm bulacam dedi ve ayrıldım.
Özellikle İskeçe’deki Vakıf mallarının tapuları ile ilgili başlattığım çalışma neticesinde Dolaphan camisi meselesini ve daha birçok minarenin ve cami tamiri konularına Parlamentodan çıkan olumlu yasa hakkında uzun uğraşlar verdim. Hemitli camisi harap durumda, Belediye başkanından söz aldım ve yakın zamanda bu caminin toparlanmasına başlanacak. Bu yasa ile ilgili yaptığım çalışmada son zamanda Bakoyanni’de Mecliste iki dakikalık bir konuşma yaptı. Kendisine de verdiği bu destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ancak, birilerinin bunu sanki kendilerinin yapmış gibi göstererek sahiplenmesi hoş değil.
“SAMARAS ESKİ SAMARAS DEĞİL”
Tabii ki Samaras’a da burada teşekkür etmek istiyorum. İki büyük Parti destek verdi. Ancak küçük Partilerden hiç biri destek vermedi. İşte küçük partilerin ne planı var, ne de geleceğe yönelik programları. Allah göstermesin, bu ülkenin yönetimi SYRİZA, KKE, DİMAR ve LAOS’a kalsa vay ki halimize.
Samaras eski Samaras değil, geçmişte Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Gümülcine’deki olaylardan Azınlık insanı kendisini sorumlu tutuyor, ama ben onu bilemem. Şimdi bu konularda bize vermiş olduğu desteği de söylemek istiyorum. Nasıl olsa bu iki büyük parti yönetcek bu ülkeyi yine. Bu söylemimle sakın şu yanlış anlaşılmasın. Ben şunu anlatmak istiyorum. Samaras’ın Azınlıktan adayları var. Bu adaylar gitsin ve samaras’la bu konuları konuşsun. Bunu onun partisinden aday olanlar yapmalıdır.
“PARTİ PARTİ DOLAŞMAM, EVİME GİDERİM”
Benim şu an adaylığıma gelince, 5 Milletvekili gidip DİMAR ile görüştük ancak beni kabul etmediler. Venizelos’la hayatımda sadece bir defa görüştüm, o da 15 dakika sürdü. Kendisine şunu aktardım, sizden Azınlık için istediğim iki şey var. Bunlar olursa sizinle birlikte birinci sırada devam ederim. İster aday olarak gösterin isterseniz göstermeyin ben başka partiye gitme gibi bir niyetim asla yok. Ama bu sorunlar hallolmazsa benim de yapacak başka işim var dedim. Kendisi bana benimle devam etmek istediğini, bir sorun olmadığını söyledi ve şu an bekliyorum. Şu anda boştayım. Sığınmak için bir liman arıyorum. Ancak tekrar Milletvekili olmak için yanıp tutuşmuyorum Zaten bundan sonra da parti parti dolaşarak beni alın kimseye demem. Bunu Azınlık insanı kabullenmez. Benim için iki yol var. Ya PASOK’
“TÜTÜN PRİMLERİ KONULARI HAKKINDA DA ÇALIŞIYORUZ”
Son olarak Tütün primleri konusuna değinen Hacıosman, “yeni gelişmeler ve düzenlemeler olacak. Bunları yakından takip ediyoruz. Gerektiği zaman gereken müdahaleyi yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tütün primleri konusunda Azınlık insanının hakkını korumak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapacağız.
Tütün Yunanistan’da 3-4 tüccarın elinde kalmış. Önümüzdeki hafta Ankara’ya gidiyoruz ve Tarım Bakanı ile de görüşmelerimiz olacak. Türkiye Çin’den sonra dünyada büyüyen ikinci ekonomi, bu konuları görüşeceğiz. Neden başka ülkelerede satılmasın. Dolayısıyla çalışmalarımız geçmişte hayvancılık konularında olduğu gibi tütün, pamuk gibi konularda da devam ediyor. Bakınız, Türkiye, Yunanistan’dan bir yılda tam 15 milyon euroluk canlı hayvan satın aldı. Bunun çalışmalarını da önceden 2010 yılında başlattık. Her şey yavaş yavaş ilerliyor. Halkımız sabırlı olsun. Her şey iyi olacak. Ülkemiz ekonomik açıdan zor günler geçiriyor. Ülkemizin kurtulması için tüm alınan tedbirlere Evet dedim. Bunu neden yaptım? Tabii ki ülkemizin kurtulması için. Ülkemiz kurtulursa bizim insanımızında refah düzeyi artacak.” Dedi.