Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN-DOLİOS İKİLİSİNDEN ORTAK SORU ÖNERGESİ

HACIOSMAN-DOLİOS İKİLİSİNDEN ORTAK SORU ÖNERGESİ

19
0

Hacıosman-Dolios ikilisinden ortak soru önergesi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, 30 Kasım Çarşamba günü, Evros PASOK Milletvekili Yorgos Dolios ile birlikte, Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Mihalis Hrisoyidis’e hitaben, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde Özel Ekonomi Hattı (EOZ) oluşturulmasını konu alan bir soru önergesi sundular ve kendisinden konuyla ilgili evrak ve bilgileri meclise sunmasını talep ettikleri belirtiliyor.

 

Soru önergesinin tam metni:

 

SORU VE BELGE SUNUMU TALEBİ

 

Protokol No.: 2156/300/30.11.2011

 

SAYIN: Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakanı

KONU: Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde Özel Ekonomi Hattı (EOZ) oluşturulması

 

Son günlerde, yerel ve bölge bazında Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde Özel Ekonomi Hattı (EOZ) oluşturulması konusu, sanki böyle bir gelişme kapıdaymış gibi, yoğun bir biçimde tartışılmaktadır. Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde EOZ oluşturulması talebi, Trakya Ekonomik Forumu ve bölgedeki Odalar tarafından gündeme getirilmiş ve yazılı olarak sunulmuştur.

 

Yerel toplum bu konu karşısında düşüncelidir, zira dünyada başarılı ve başarısız EOZ örnekleri görmek mümkündür. Ayrıca, EOZ’ ların yerel toplumla geliştirdiği bağlar ve bunun uzantısında da bunlar üzerinde doğurduğu etkiler dünya çapında geniş bir biçimde incelenmiş değildir. Bu çerçevede, gelişi güzel ve alelacele hareketlerle, Bölgemiz ve ülkemizde etkili olan kalkınamama halinden fayda sağlanması yönündeki korkumuzu ifade ediyoruz.

 

Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nin, acilen, bölgenin güçsüz ekonomisini canlandıracak yeni yatırımlara, yenilikçi girişimlere ve uygulanabilirliği olan politiklaların hayata geçirilmesine ihtiyacı vardır.

 

Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi sınırları dahilinde EOZ ilan edilmesi, bölgedeki iş gücünü ve ham maddeyi değerlendirerek, işçi haklarına saygı göstererek, işsizlik, ekonomik çöküntü ve son dönemde artan göç eğilimi gibi bölgemizde yaşanan sorunlara çözüm getirecektir.

 

Bütün bunların olabilmesi için yerel toplum ve kurumların EOZ’ un faaliyeti ile ilgili yasal çerçevenin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmaları gerekmektedir. Aksi durumda EOZ’ un bölge için yabancı, bölgeye hiçbir faydası olmayan bir unsur olma tehlikesi vardır.

Yukarıdakiler doğrultusunda,

 

SAYIN BAKANA SORULUR VE KENDİSİNDEN GEREKLİ EVRAK VE BİLGİLERİ MECLİSE SUNMASI TALEP EDİLMEKTEDİR:

 

1. Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde Özel Ekonomi Hattı (EOZ) oluşturulması talebi hakkında bilgisi var mı?

2. Bakanlığın EOZ oluşturulması karşısında tutumu nedir?

3. Konuyla ilgili bir gelişme var mı, eğer varsa bizleri de bilgilendirmeniz mümkün mü?

4. EOZ’un yasal çerçevesinin belirlenmesi aşamasında yerel kurumların önerileri göz önünde bulundurulacak mı?

5. Bakanlığın üzerinde çalıştığı bir proje var mı eğer varsa konu Bakanlar Kurulu’ na taşınmadan önce kamuoyunun görüşüne sunulacak mı?

6. Trakya Ekonomik Forumu’nun size gönderdiği ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde Özel Ekonomi Hattı (EOZ) oluşturulması ile ilgili projenin bir nüshasını Meclise sunmanız mümkün mü?

 

Soruyu yönelten Milletvekilleri,

Ahmet HACIOSMAN

Yorgos DOLİOS

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz