Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE S.MÜFTÜLÜGÜ’NDEN “GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİ”

GÜMÜLCİNE S.MÜFTÜLÜGÜ’NDEN “GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİ”

25
0

Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’ne bağlı Bayan İrşad Ekibi “Geleneksel Aşure Etkinliği”nin beşincisini Gümülcine’de gerçekleştirdi. Etkinliğine T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Muavin Konsolos Berin Okur, İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, Uğur Betül Öztürk ve Nebahat Yalçın, Gümülcine S.Müftüsü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Bayan İrşad Ekibi Başkanı Cahide Haseki, Gümülcine Belediyesi’nde “Eşitliğe İlk Adım” listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Kadınlar Kolu Başkanı Op.Dr.Necla Çavuş, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Abdürrezzak, Gümülcine Türk Gençler Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Elmas Hüsmenoğlu’nun yanısıra çok sayıda bayan katıldı.

 

Protokol konuşmalarına Gümülcine S. Müftülüğü Bayan İrşad Ekibi Başkanı Cahide Haseki başladı. Haseki konuşmasında, “Allah’ın ayı” olarak ifade ettiği Muharrem Ayı’nın Peygamberler tarihinde büyük bir yeri olduğunu belirtti.

 

MÜFTÜ İBRAHİM ŞERİF: “ALLAH BİZLERİ BİRLİKTEN AYIRMASIN”

 

Haseki’nin ardından kürsüye gelen Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, katılımcıları selamladı ve konuşmasında özetle şunları ifade etti:

 

“Toplumların ve milletlerin devamlılığını sağlayan din, dil, tarih bilinci, gelenek görenek ve adetlerdir. Her toplumda ve her millette yukarıdaki öğelerden meydana gelen bir yaşam ve davranış biçimi vardır. Bu yaşam ve davranış biçimine kültür denir. Kendi kültürünü gelecek nesillere aktaramayan milletler de zaman içinde yok olmaya mahkumdurlar.

Biz de bu akşam dinimizden ve geleneklerimizden kaynaklanan Aşure etkinliğini anlamak, Ehlibeyt’e saygımızı ifade etmek, bunu gelecek nesillere aktarmak için toplanmış bulunuyoruz.

Bizler, Azınlığımızın birlik ve beraberliğini pekiştiren, geleneklerimizi yaşayıp, gelecek nesillere aktarmamıza sebep olan her türlü etkinliği desteklediğimizi bildirirken bihassa Batı Trakya Müslüman Türk Kadınına hizmet etmeyi kendilerine şiar edinen bayan vaizlerimize bu etkinlikte başrol oynadıklarından dolayı teşekkür ediyor ve kendilerini kutluyorum.

Batı Trakya Müslüman Türk Kadınları olarak, bizleri daima desteklediniz, bize evinizi, gönlünüzü açtınız. Sizlerle bir çığ gibi büyüdük, birbirimize sarıldık, güçlendik, binler olduk, Allah bizleri birlikten ayırmasın. Dedi.

 

BAŞKONSOLOS MUSTAFA SARNIÇ: “AŞURE ÇOK GÜÇLÜ TÜRK VE İSLAM GELENEĞİDİR”

 

Etkinliğe katılan ve birde selamlama konuşması yapan T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, “Aşure çok güçlü Türk ve İslam geleneğidir. Burada da yaşatılması son derece önemlidir. Gerçekten de Müftülüğümüzü tebrik ediyorum” ifadelerine yer Verdi. Sarnıç konuşmasında şunları dile getirdi:

 

“Saygı değer misafirler, Gümülcine Müftümüze bizleri böyle anlamlı bir etkinliğe davet etmiş olmasından ötürü teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Biraz önce kendileri iafade ettiler bu yıl beşincisi düzenleniyor. Dolayısıyla ben de bu yıl üçüncü kez aşure etkinliklerine düzenli olarak katılıyorum. Hepsi birbirinden güzeldi. Katılım her zaman olduğu gibi oldukça coşkuluydu. Böylesine mümtaz bir topluluğa hitap etmekten kıvanç duyuyorum. Ayrıca bu akşam bizi şereflendiren İstanbul Müftü Yardımcımız Kadriye hanıma ve yardımcılarına buraya gelme zahmetinde bulundukları için sizler adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Ben biraz önce Atina’dan geldim. Yeni Atina Büyükelçimiz sayın Kerim Uras’a bir nezaket ziyaretinde bulundum. Bu akşam bu etkinliğe katılacağımı söyleyince kendileride bana sizlere selam ve sevgilerini iletmemi söyledi. Ben de O’nun adına sevgi ve selamlarını iletiyorum.

Aşure günü, Müslüman Türk geleneğinde önemli bir gündür. Çok güçlü Türk ve islam geleneğidir. Burada da yaşatılması son derece önemlidir. Ben gerçekten bu konuda gösterdikleri hassasiyetten dolayı Müftülüğümüzü tebrik ediyorum. Zira sizler kültürünüzü yaşattığınız ölçüde gelecek nesillere güçlü bir miras bırakabilirsiniz. Bu konudaki kararlılığınız, azminiz hakikaten her türlü takdirin üzerindedir. Sayın Müftümüzü gerçekten takdir ediyorum. Bu çabaları her geçen gün semeresini vermektedir ve her yıl bu etkinlik büyük bir başarıyla düzenlenmektedir.” Dedi.

 

Protokol konuşmalarının ardından Türkiye’den gelen İstanbul Müftü Yardımcısı bayan Kadriye Avcı Erdemli, yardımcıları Uğur Betül Öztürk ve Nebahat Yalçın tarafından Kur’an-ı Kerim, ilahiler ve günün anlamını belirten konuşmalar yapıldı. Konuşmacılar aile bütünlüğünün korunması ve dinii geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasında kadının rolünü anlattı.

 

Etkinlikte T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bastırdığı “Peygamberimizin Dilinden Dualar” ve “Kırk Hadiste Merhamet” adlı küçük kitapçıklar dağıtıldı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz