Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE BASKONSOLOSU, TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA DAVET ETTİ

GÜMÜLCİNE BASKONSOLOSU, TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA DAVET ETTİ

11
0

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Batı Trakya bölgesinin serbest bölge olmasının gündemde olduğunu belirterek, Türk işadamlarını yatırıma davet etti.

Bir dizi ziyaret için Yunanistan’a giden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Başkonsolos Sarnıç’ı makamında ziyaret etti.

Türkleri bölgeye yatırıma davet eden Sarnıç, yeni hükümetin azınlıklara karşı tutumunu değerlendirdi.

Ülkedeki her gelişmenin azınlıklar üzerinde etkisinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Mustafa Sarnıç, “Bu ülkenin ekonomik koşullarının meydana getirdiği olağanüstü bir gelişme. Bu hükümetin programını okumadık. Azınlıkların bugüne kadar geldiği bir nokta var. Türk-Yunan ilişkileri her geçen gün gelişiyor” dedi.

 

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinde 22 anlaşma imzalandığını ifade eden Sarnıç, “Bunların birçoğu uygulanmaya başladı. Bu hükümet de ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sunacaktır. Artık ikili ilişkilerde geri adımın olmayacağı kanaatindeyiz. Bizim için en önemli şey Türk azınlığın bu yaşananlardan en az şekilde etkilenmesidir” diye konuştu.

Gümülcine’nin tütün bölgesi olduğuna dikkat çeken Sarnıç, “Azınlığımız için sigorta primlerin ödenmesi ve diğer alternatif ürünlere geçilmesi önemli” ifadesini kullandı.

Başkonsolos Sarnıç, özellikle Bursalı işadamlarının buraya gelerek ortak yatırım yapmalarını beklediklerini kaydederek, şunları söyledi:

 

“Bu bölgenin serbest bölge ilan edilmesi gündemde. Bu, bölgeye has vergi indirimleri, yatırımları kolaylaştırıcı uygulamaları da beraberinde getirebilir. Bu noktada ortak yatırımlar daha da kolaylaşacaktır. Özellikle eğitim ve sağlık alanında bu bölgede büyük eksiklikler var. Türkiye’de birçok özel kolej var. Azınlıklara eğitimde farklı uygulamalar bulunsa da ortaklıklarla özel bir hastane ya da okul yapılabilir.”

 

Gümülcine’de 1994’ten önce yapılan evlerin Yunanistan hükümeti tarafından talep edilen yüksek harçların ödenmemesi halinde yıkılmasının gündeme gelmesiyle ilgili soruya cevap veren Başkonsolos Sarnıç, şunları kaydetti:

 

“Bu konuyu soydaş vekillerimiz, mecliste gündeme getirdi. Konunun takipçisiler. Bu konuda lehte ve aleyhte açıklama yapanlar var. Köylerde yaşayan soydaşlarımızın lehinde olan hükümler var. Ama Gümülcine’nin Bağlar, Harmanlık ve Mastanlı mahallelerinde ödenmesi gereken harç miktarı hayli yüksek. Buralarda sorun var. Köylerde ise bir sıkıntı yok. Yasaya göre bölgelere göre sınıflandırma var. Bölgeler ekonomik kalkınmışlığına göre ayrılıyor. Bu hala tartışılıyor. Bugünlerde yeni bir yasa tasarısı çıktı. Mevcut yasa düzeltilecekti. 1994 öncesi yapılan evler için birtakım ispat kuralları getirildi. Eğer daha önce yapılan yapı olduğunu ispatlarsa ki bunları elektrik ve telefon faturaları ile delillendirilerek daha az harç ödeyecekler. Fakat şu an hükümet düştü. Kanun önünde eşitlik yasası var. Bu bütün ülke çapında geçerli. Burada daha çok adalarda yapılan kaçak yapılara af getirilmesi öngörüldü. Ama bundan soydaşlarımız etkilendi. Ancak bu konuda azınlık içinde de tam bir mutabakat yok. Bizim umudumuz vekillerimizin bu sorunu çözmesidir”

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz