Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Folklor Grubu, Kırcaali Ömer Lüfti Kültür Derneği ve Kırcaali ilinde bulunan 7 belediye tarafından Kırcaali’de gerçekleşen 8. Balkan Türk Folklor Festivali’ne katıldı. GTGB Folklor Grubu ilk olarak Ardino (Eğridere) kasabasında bir gösteride sahneye çıktı ve bölge halkı ve misafirler büyük ilgi gösterdiler.
Eğridere meydanında sahne alan Türkiye, Romanya ve Yunanistan Batı Trakya’dan katılan folklor grupları izlemeye gelenlere hoş bir vakit geçirmelerini sağladılar. Etkinliğe katılan gruplar, Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin etnik grup, din ve kültürler arasında birleştiren köprü olduğunu kanıtladılar. Etkinlikte Eğridere (Ardino) Belediye Başkanı Resmi Murat da hazır bulundu.
Program Smolyan’ın (Paşmaklı) Borino köyündeki Obnova Toplum Merkezine bağlı Borino Halkoyunları Topluluğunun gençler grubunun gösterileriyle başladı. Folklor grubu, popüler Zilli Maşa, Şiveli Şiveli ve Kaynana türkülerine hazırlanan koreografi sundular.
Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğunun ritmik dans ve şarkılardan ibaret gösterisi gerçekten büyük heyecan yarattı. Eğridereliler, Türk folklorunun zenginliğine hayran kaldılar ve sanatçıları bol bol alkışladılar.
Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Melehat Bulut, “Bu bizim için Türkiye dışında yaptığımız ilk ziyaret oluyor. Kendimizi ülkemizde gibi hissediyoruz ve organizatörlerin misafirperverliğinden çok memnunuz. Amacımız bölgemizin kültürünü ve halkoyunlarını tanıtmaktır. Aynı zamanda Bulgaristan’la dostluk ve kardeşlik ilişkilerini pekiştirmek istiyoruz” dedi.
Muhteşem danslarıyla Gümülcine Türk Gençler Birliği folklor grubunun genç oyuncuları da seyircilerin gönlünü kazandılar. Grup yönetmeni Erkan Demiroğulları, Balkan Türk Folklor Festivaline katılmaktan büyük şeref duyduklarını dile getirdi. Sayın Demiroğulları, “Festival kapsamında Kırcaali bölgesinde çeşitli kasabaları tanıma fırsatımız olduğu için çok memnunuz. Bu folklor bayramının artık sekizinci kez gerçekleşmesini mümkün kılan herkese teşekkürler” diye sözlerine ekledi.
Romanya’yı Mecidiye Karasu Tatar Türkleri Halkoyunları Grubu temsil etti. Grup, Ardino’daki folklor severlerinin dikkatini sunduğu Kırım Tatar halkoyunlarıyla çekti.
Festivalin ikinci gününde ekipler Karagözlü köyüne giderek burada oyunlarını sergilediler. Eğridere’de olduğu gibi burada da GTGB folklor grubunu oluşturan kız öğrenciler izlemeye gelenlerden bol bol alkış aldılar.
GTGB Başkanı ve Gümülcine Belediyesi Eşitliğe İlk Adım Listesi Meclis Üyesi Koray Hasan, Kırcaali’de gerçekleşen 8. Balkan Türk Folklor Festivali ile ilgili Birlik gazetesine şu değerlendirmede bulundu:
“Koray Hasan: “Uzun yıllar uğraştan sonra diğer devletler ne kadar baskı yapsalar dahi Türk kültürü korunuyor ve korunmaya da devam edecektir”
Koray Hasan şunları söyledi:
“Buradan Karagözlü köyünden Batı Trakya’ya selamlar gönderiyorum. Biz iki gündür Bulgaristan’da 8. Balkan Türk Foklor Festivali’ne katılmış bulunuyoruz. Burada çeşitli etkinliklere katılarak çeşitli gösterilerde bulunduk. Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz. Çünkü Balkanlarda yapılan böüyle bir festival ilktir diye düşünüyorum. Ben festivali düzenleyen Müzekki Ahmet ve beledeyilere diğer kurumlara herkese teşekkür ediyorum. Tabi ki bu bizim için anlamı büyüktür. Türklerin Balkanlarda bir araya gelmesi önemli bir olaydır. Biliyorsunuz yüzyıl önce Osmanlı burasını terketmiştir. 80 yıl boyunca çeşitli ülkelerin himayesi altında bulunan Türklere çeşitli baskılarda bulunulmuş, Türk kültürü, dini yok edilmeye çalışılmıştır. Uzun yıllar uğraştan sonra diğer devletler ne kadar baskı yapsalar dahi Türk kültürü Romanya’da, Makedonya’da, Bulgaristan’da, Yunanistan’da Batı Trakya’da hala korunuyor ve korunmaya da devam edecektir.”
“Balkanlarda en çok Türklerin yaşadığı bir şehri olarak bu festvialin buraya yakıştığını düşünüyor ve burada düzenliyoruz”
Organizasyonun gerçekleşmesinde kuşkusuz ki büyük payı olan Kırcaali Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmet GTGB’nin festivale katılması ve genel anlamda bu muhteşem organizasyon hakkında Birlik gazetesine şunları ifade etti:
“1997 ylından bu güne kadar iki yılda bir düzenleniyor. Balkan ülkelerinde yaşayan Türk soydaşlar, Bulgaristan’ın Kırcaali şehrine toplanıp burada kendi folklor gösterilerini sunuyorlar. Amacı da Balkanlar’da yaşayan Türklerin kaynaşması, birbirlerini tanımaları, bu dostluğu ve kardeşlikleri bir araya gelip tanışmalarını sağlamaktır. Biliyorsunuz Kırcaali, Balkanlarda en çok Türklerin yaşadığı bir şehri olarak bu festvialin buraya yakıştığını düşünüyor ve burada düzenliyoruz. Her yıl da buraya tüm Balkan ülkelerinden kardeşlerimiz katılıyor. Festivalin ilk genel organizatörleri Kırcaali Ömer Lüfti Kültür Derneği ve Kırcaali ilinde bulunan 7 belediye tarafından bu organizasyon gerçekleşiyor. Ayrıca bu festival boyunca da üç gün belediye merkezlerinde çeşitli gösteriler yapılıyor. Bu festivalin bir amacı da Kırcaali ilindeki kardeşlerin yaşamını da görmüş oluyorlar. Bu yıl Türkiye, Yunanistan Batı Trakya’dan, Makedonya’dan iki grup olmak üzere, Romanya ve Bulgaristan’dan katılımlar var. Tabi ki vize problemi nedeniyle de Kosova’dan bu festivale katılım gerçekleşmedi.
Bu festivale Türkiye’den Giresun Belediyesi Folklor Ekibi, Zonguldak Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibi, Makedonya’dan Bahar Türk Folklor Ekibi ve Kotsidel Makedon Grubu, Romanya’dan da Karasu Folklor Ekibi, Kırcaali’den de Ömer Lütfi Derneği’nin Folklor Ekibi, Batı Trakya’dan da Gümülcine Türk Gençler Birliği Folklor Ekibi katıldılar.
Bu festivalde Balkanlar’da Türklerin barış ve dostluk içinde kendi folklorunu yaşattıklarını görüyoruz ve Balkanlar’da Türklerin yaşadığı her bölgede hiç bir problemin olmadığı görüyoruz. Yaşadığı ülkelerdeki vatandaşları ile iyi geçiniyorlar. Bu festivalin de amacına ulaştığını sanıyorum, çünkü sekizincisi düzenleniyor, ikiyüzden fazla folklor ekibi katılıyor ve bunlar kendi aralarında da tanışma fırsatı buluyorlar.”
8. Balkan Türk Folklor Festivali’nin son gösterisi Kırcaali’nin merkezinde bulunan büyük merkez parkta gerçekleşti. GTGB ekibi bu gösterinin ardından Yunanistan’a dönmek üzere Kırcaali’den ayrıldı.