Doğu Makedonya Trakya Eğitim Müdürlüğü’nün, Batı Trakya’da Müslüman Türk Azınlık okullarında azınlık çocuklarının hakkı olan Cuma günleri Cuma namazına gitme konusunda almış olduğu karara tepkiler devam ediyor.
Bir tepki de Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği BİHLİMDER Yönetim Kurulundan geldi. Yapılan yazılı açıklamada, “Doğu Makedonya Trakya Eğitim Müdürünün almış olduğu kararı dayandırdığı gerekçe ayrıca bir faciadır.” İfadelerine yer veriliyor.
Açıklama aynen aşağıdaki gibidir:
“Eğitim Müdürünün almış olduğu karar bir faciadır”
AÇIKLAMA
“Tarihte kaldığına inandığımız dayatma, yok sayma, bozma ve sonra bitirme anlayışının günümüz dünyasında varlığını sürdürmesine anlam veremiyoruz.
Neden bahsediyoruz tabi ki ülkemiz yöneticilerinin antlaşmaları hiçe sayarak, insan hak ve özgürlüklerini çiğneyerek, inanç özgürlüğü yalanıyla farklı İnanç kültür ve medeniyete sahip kişilere hak tanımayarak almış oldukları en son karardan, yani Cuma günü programında yapmış oldukları değişiklikten, Cuma namazı ve Cuma saatine yapılmış olan saldırıdan, azınlık okullarında azınlık çocuklarının hakkı olan bir uygulamayı yok saymaktan.
Batı Trakya Müslüman Türk çocuklarının özerk bir yapıya sahip olan azınlık okullarında Cuma günü uygulanan bu programın yanlış kişilerin istismarı ile yok sayılması,çözüm adı altında iyi niyetten yoksun, birilerinin mağduriyeti üzerinden sevinç duyması nasıl izah edilebilir?!
Bir inanca sahip olmak suç ise; biz bu suçu işliyoruz!
Biz çocuklarımıza farklı inançlara saygılı olmasını ve bir inancının olmasını öğretirken suç işliyorsak; biz bunu işliyoruz…
Biz çocuklarımıza erdemli olmayı, merhameti, saygıyı, paylaşmayı, hiçbir canlıya zarar vermemeyi, hiçbir mabedin duvarına yazı yazmamayı, sevginin güzel, nefretin ise toplumlara zarar verdiğini öğretirken suç işliyorsak biz bu suçu işlemeye devam da edeceğiz.
Problem ve sorun çözmeyi ateşe odun taşıyarak, kuyuya taş doldurarak, muhataplara sağır, kör ve dilsiz davranarak çözüleceğine inanmıyoruz ve böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz.
Bizler verilen sözlerin tutulmasını, sahip olduğumuz hakların gasp edilmemesini, insani değerlerin gözardı edilmeyerek inanç, kültür ve medeniyet değerlerine saygı duyulmasını, insanlığın ortak mirasının siyasete kurban gitmemesini, insan haklarının, inanç özgürlüğünün, kişinin kendini ifade etme hakkının olduğunu hatırlatıyor ve bu alınmış olan haksız ve yanlış karardan bir an önce dönülmesini, düzeltilmesini beklediğimizi beyan ediyoruz.
Doğu Makedonya Trakya Eğitim Müdürünün almış olduğu kararı dayandırdığı gerekçe ayrıca bir faciadır. Müfredatın uygulanmadığı ve erken çıkış olduğu bilgisine istinaden ortaya çıkan durum hırsızı cezalandırmak yerine, ev sahibine ceza kesmek gibi ilginç bir çelişki getirmektedir.
Böyle bir kararın bilime ve eğitimin ilkelerine inanan bir eğitimci tarafından alınmış olacağına inanmamız beklenmemelidir.
Bu yanlışın, ortaya çıkan durumun acilen düzeltilmesi ülkemiz ve bölgemiz için en doğru yoldur.”
Kamuoyuna saygılarımızla
BİHLİMDER Yönetim Kurulu
Λόγια Πολλά, ‘Εργα yok.
Kendimiz ettik, kendimiz bulduk,
Gul gibi sarardik, solduk.
Eyvah! eyva! eyvah!
Hatirladigim kadar, ben Ilkokula pazar gunleri gidiyordum. Cuma gunler gitmiyordum. Cokta yasli sayilmam, kirklardayim.
KISA YAZMAK ISTIYORUM.
Yunanca ogrenelim deye (sanki cok ogrendik) pazarlari kiriler okula gelmezlermis, onlar kiliseye giderlermis, onlara saygi duyduk ,kendi Cumamizi unuttuk.
Yavas, yavas kendimiz pazar gunlerini , cumaya cevirdik. yani dedik ki pazarlari okullar kapansin, cuma gunleri ders olsun. yani lozanimi kozanimi τι Λοζάνι τι Κοζάνι ayaklarımızla degıl bu sefer agzımızla kendımız sakız gıbı cıgnedık.
SOruyorum hepimize suc kimde. aaahhh be bir kerecik kendimizi suclaya bilserdik.
O kadar hos goruluyuz ki, Cumamizi onlara feda ettik. Onlar bize kutsal CUMA gunumuzun bir saatini hazmedemediler. Yasasin demokrasi, Yasasin Avrupa Insan Haklari.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Άρθρο 9
Ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας
Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü
Freedom of thought, conscience and religion
1. Παν πρόσωπον δικαιούται εις την ελευθερίαν σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας.Το δικαίωμα τούτο επάγεται την ελευθερίαν αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων, ως και την ελευθερίαν εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεποιθήσεων μεμονωμένως, ή συλλογικώς δημοσία ή κατ΄ιδίαν δια της λατρείας της παιδείας, και της ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετουργών.
1 Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion.This right induces the freedom of change of religion or belief, as well as the freedom of expression of religion or beliefs individually, or collectively publicly or individually through the worship of education and the exercise of religious duties and rituals.
1. Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğünü olduğu kadar, din veya inançları bireysel veya toplu olarak veya bireysel olarak eğitim ve ibadet ibadeti yoluyla ifade etme özgürlüğünü de beraberinde getirir. dini görev ve ritüellerin yerine getirilme
2. Η ελευθερία εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δεν επιτρέπεται να αποτελέση αντικείμενον ετέρων περιορισμών πέραν των προβλεπομένων υπο του νόμου και αποτελούντων αναγκαία μέτρα, εν δημοκρατική κοινωνία δια την δημοσίαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της δημοσίας τάξεως, υγείας και ηθικής, ή την προάσπισιν των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.
2. Demokratik bir toplumda kamu güvenliği, kamu düzeni, sağlık ve ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin savunulması için din veya inanç açıklama özgürlüğü, kanun ve gerekli tedbirlerin kapsamı dışında kısıtlanamaz.
2. Freedom of expression of religion or belief may not be restricted beyond the scope of the law and necessary measures, in a democratic society for public safety, the defense of public order, health and morals or defending the rights and freedoms of others.