Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ VE ABTTF “AVRUPA’DA DİL HAKLARI” KONULU KONFERANSA KATILDI

DEB PARTİSİ VE ABTTF “AVRUPA’DA DİL HAKLARI” KONULU KONFERANSA KATILDI

14
0

“Avrupa Dil Haklarının İçeriği ve Uygulaması” başlıklı konferans dil hakları uzmanlarını, yerel ve bölgesel idare ve yönetimler ile azınlık temsilcilerini bir araya getirdi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 5-7 Aralık 2013 tarihlerinde Almanya’nın Cottbus şehrinde düzenlenen “Avrupa Dil Haklarının İçeriği ve Uygulaması” başlıklı konferansa katıldı. Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN), Hamburg Üniversitesi ve Sorb Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansa Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Cengiz İsmail ve ABTTF Genel Müdür K. Engin Soyyılmaz ile Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi adına İskeçe Türk Birliği (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Av. Sinan Molla katıldı.

Cottbus Şehri Gençlik, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Berndt Weiße, DOMOWINA – Sorb Azınlığı Birliği Genel Müdürü ve FUEN Başkan Yardımcısı Bernhard Ziesch, Sorb Enstitüsü Cottbus Şubesi Müdürü ve FUEN Dil Konuları Sorumlusu Dr. Hauke Bartels ve Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Şartı Bağımsız Uzmanlar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Stefan Oeter konferansın açış konuşmalarını yaptılar. Avrupa’da dil hakları konusunda uzmanları, yerel ve bölgesel idare ve yönetimlerini ve ulusal azınlık temsilcilerini bir araya getiren konferansta Avrupa’da azınlıkların korunması temelinde dil hakları tartışıldı, 1998 yılında yürürlüğe giren Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme ile Bölgesel veya Azınlık Dilleri Avrupa Şartı’nın 15 yıllık uygulanması süreci değerlendirildi.

Sinan Molla: Azınlık çocuklarının Yunanca dilindeki devlet anaokullarıan gitmekten başka seçeneği yok!

ABTTF’nin öncülüğünde DEB Partisi’ni temsilen konferansa katılan Avukat Sinan Molla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden kararına rağmen yaklaşık 30 yıl önce kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin Yönetim Kurulu üyesi olduğu sözleri ile sunumuna başladı.  Sinan Molla, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk ve orta dereceli okullarında yaşanan sorunlar ve öğretmenlerin değişimi konusunda yaşanan sorunları dile getirdi. Ortaokul düzeyinde yaşanan sorunların ilkokul düzeyinden çok daha kötü olduğunu belirten Molla, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin (BAKEŞ) azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ortaokul ve lise açılması ile İskeçe’de özel bir anaokul açılması yönündeki başvurularına bakanlıktan cevap alınamadığını söyledi.

Azınlık anaokulları sorununu aktaran Molla, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilde eğitim verecek azınlık anaokulları taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi. İstanbul’da Rum azınlığın Türkçe-Yunanca dilinde anaokullarına sahip olduğunu hatırlatan Molla,  Batı Trakya’daki azınlık çocuklarının yalnızca Yunanca dilinde eğitim veren devlet anaokullarına gitmekten başka bir seçeneği olmadığını söyledi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz