Ana Sayfa Batı Trakya Haberler Çipras’tan Müftülük ve Vakıflar Konusunda Önemli Açıklamalar

Çipras’tan Müftülük ve Vakıflar Konusunda Önemli Açıklamalar

4
0

Başbakan Aleksis Çipras İskeçe ziyaretinde Vakıflar ve Müftülük konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Çipras, İskeçe’de yaptığı konuşmasında Müftülük ve Vakıf idare heyetleri seçimlerine değindi. Başbakan Çipras, “İlk kez 1920/1991 sayılı yasanın yasal çerçevesini yeniden inceliyoruz ve değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yasa, Müftünün Azınlık din adamları tarafından seçilmesini ve Azınlık tarafından olabildiğince büyük ölçüde kabul görmelerini sağlayacak bir süreçle değiştirilmelidir” diyerek bir nevi Müftülük seçimlerine atıfta bulundu.
Çipras, yapılan gerekli düzenlemeyle Şer-i Hukuk’un zorunlu bir uygulama olmaktan çıkarıldığını, müftülüklerin daha şeffaf çalışmasına katkı sağlayacak yeniliklerin yapıldığını ve müftülük kurumunun reform edildiğini dile getirdi.
Müftülüklerdeki reformların yerine getirilmesi için Müftü Naipleri’nin atandığını, önümüzdeki günlerde de müftülerin yetkilerini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayınlanacağını söyledi.
Vakıf İdarelerine de değinen Çipras, Vakıf İdare heyetlerinin seçimle işbaşına getirilmesi amacıyla 2008 yılında çıkartılan Vakıflar yasasında gerekli değişikliklerin önümüzdeki süreç içerisinde yapılacağını dile getirdi.
Son olarak, İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin statüsündeki belirsizliğin ortadan kaldırıldığını, Azınlık öğrencilerinin yer aldığı 15 pilot uygulamalı Anaokulunda iki dilli eğitim verildiğini, bu okullarda görev yapan arabulucu eğitimcilerin çocukların ana dilini konuştuğunu söyledi. Çipras, İskeçe Azınlık Lisesi’ne yapılan ek sınıflar sayesinde vardiyalı eğitime de son verildiğini dile getirdi.

Çipras daha önce Koyunköy’de Romanların kaldığı bölgeyi ve derneklerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi sohbet etti. Çipras burada halk tarafından çiçeklerle karşılandı. Başbakan burada, “vizyonumuz, eşitlik ve dayanışma toplumudur. Burası Hıristiyanların Müslümanlarla, Çingenelerin Çingene olmayanlarla yan yana yaşadığı bir köy ve bu bütün toplumlarımızın nasıl olması gerektiği konusunda bir örnektir” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz