Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ’NİN RESTORASYONU TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ’NİN RESTORASYONU TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

17
0

UNESCO koruma altında olan Dimetoka’daki (Didimotiho) Çelebi Sultan Mehmet Camii‘nin restorasyonu tüm hızıyla devam ediyor.

UNESCO koruma altında olan Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmet Camii‘nin restorasyonu tüm hızıyla devam ediyor. Ancak restorasyon çalışmalarının ve caminin ziyarete açılması ise 2018 yılı sonunda mümkün olabileceği ifade ediliyor. Restorasyon çalışmalarını Kültür Bakanlığı tarafından görevlendirilen mimarlar da yakından takip ediyor.

Restorasyon çalışmalarını üstlenen Yanya bölgesindeki şirket, ilk önce çalışmalarına caminin dış bölgesinden gerekli olan ve geçici olarak kurulan yaklaşık 30 metre’ye varacak olan demirden destek sağlayacak iskeletle başladı. Yaklaşık 15 gün önce başlayan çalışmaların 3 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Yapılan bu çalışmayla caminin tamamı minaresiyle birlikte demir iskeletle destek altına alınmış olacak. Bu demir iskele kurulduktan sonra caminin çatısındaki bulunan muşamba açılacak ve çatıdaki kerestelerin ne durumda olduğu incelecek ve Kültür Bakanlığı’na bir rapor ile iletilecek.

İlk belirlemelere göre, büyük ölçüde zarar görmüş olan çatıdaki kerestelerin tamamen değiştirilmesi için İsveç’li kereste şirketleriyle görüşmelerin başladığı belirtiliyor.

Çatı açıldıktan hemen sonra caminin içindeki “balık sırtı” ahşap yapı kubbenin aslına uygun olarak onarılması için gerekli usta arayışlarının da devam ettiği ifade ediliyor.

BİRLİK Gazetesi olarak bu çalışmaları yakından izledik, sonrasında da Dimetoka Belediye Başkanı Yardımcısı Dimitris Kesoğlu ile görüştük. Kesoğlu şu an yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve çalışmalar sonrasında geçici olarak yapılan demir iskele ve çimentoların kaldırılacağını ifade etti.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x43vx4c_dimetoka-camisi-restorasyon-calismalari_news

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz