BTAYTD bünyesindeki mimar ve mühendislerin öncülüğü ile oluşturulan komisyondan temsilciler, kaçak yapıların yasallaşması kanunun azınlık için doğurduğu problemleri ve bu konudaki tavsiyeleri sunmak üzere, 7 Subat 2012 Salı günü Atina’da temaslarda bulundu.
Kaçak yapılarla ilgili ,Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı ziyaret eden heyette, BTAYTD ‘den İnşaat Mühendisi Turgut Hüseyin, Mimar Erdoğan Sait, Hukukçu Ercan Ahmet, Gümülcine milletvekili Ahmet Hacıosman, İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı ve Trakya Mühendisler Odası Başkanı Nikos Papathanasiou hazır bulundu.
Heyet, Çevre Bakanlığı yetkililerinden kaçak yapılar kanunun azınlık mensuplarını nasıl olumsuz etkilediğini izah edip, telafisi için öneriler sundu.
Kaçak yapıların senet sorunu, yapılış tarihi ve uygulanan cezalar konusunda yapılacak olan düzenlemelerde, azınlığın zor ekonomik durumunu da göz önüne alınarak , daha elverişli şartlarda düzenlemeye tabi tutulmasını talep etti.
Özellikle, 1994’e kadar yapılan kaçak yapılara, 1983 öncesi kacak yapı katsayısının uygulanması, yapılış tarihinin resmi evraklarla kanıtlanmasının imkansız oldugu durumlarda, resmi bir beyanın yeterli olması ve tapu eksikliğinin sunulacak düzenleme dosyasının ön koşulu olmamasının gerektiğini ifade ettiler.
Ayrıca ,son kanun düzenlemesinde eski Sovyetlerden gelen göçmenler için uygulanacak olan %80’lik indirimin azınlık fertleri için de geçerli olmasının gerektiğini vurguladılar. Aksi takdirde, ayrımcı politikalar yüzünden 1994 yılına kadar tapu alamayan azınlığımıza, büyük haksızlık ve ayrım yapılacağını kaydettiler.