Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’YA ÇİFT DİLLİ ANAOKULLARININ MODELİ AMERİKA’DAN, PARASI DA AVRUPA PROGRAMI ESPA’DAN

BATI TRAKYA’YA ÇİFT DİLLİ ANAOKULLARININ MODELİ AMERİKA’DAN, PARASI DA AVRUPA PROGRAMI ESPA’DAN

27
0

Batı Trakya’ya çift dilli (Yunanca-Türkçe) anaokulları yolda. Modeli Amerika’dan, parası da AB programı olan ESPA’dan.

Batı Trakya’ya çift dilli (Yunanca-Türkçe) anaokulları yolda. Yunanistan Milli Eğitim Bakanı Gavroğlu’nun üzerinde çalıştığı yeni bir model ve yeni bir yasa tasarısıyla 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Eğitim Bakanı Gavroğlu’nun, “Trakya’daki Anaokullarında Müslüman Çocukların Desteklenmesi İçin Pilot Müdahale Destek Eylemleri” adı altında Eğitim Politikası Enstitüsü tarafından hazırlanan bir projeyi uygulamaya hazır hale getirmek üzere kurmaylarıyla birlikte üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Bu uygulama bu yıl ilk olarak Rodop ilinde 3 Anaokulunda, İskeçe’de de 3 Anaokulunda toplamda 6 Anaokulunda mecburi olarak denenmek üzere uygulamaya konulacak. Bu rakam önümüzdeki 2018 yılında arttırılarak devam edecek ve ileriye yönelik tüm Anaokullarında uygulanmaya konulacak.

Bu okullarda hizmet veren Yunanlı öğretmenin yanına Azınlıktan Türk dilini eğitim seviyesinde bilen işbirlikçi-tercüman adı altında bir kişi görevlendirilecek. Eğitim Politikası Enstitüsü tarafından hazırlanan ve üzerinde çalışılan bu program Yunanistan’ın Avrupa Birliği programı olan ESPA’ya dahil ettiğini ve 400.000 euro ödeneğin sağlandığı belirtiliyor.

Eğitim Bakanlığı Danışmanı Andreas Notaras’ın kesin bir dille yaptığı açıklamaya göre, “Azınlığın yoğun olarak ikamet ettiği yerleşim birimlerinde hizmet veren Anaokullarına Türkçe’nin girmesinin Bakan Gavroğlu’nun kararı olduğunu ve uygulamaya konulacağı kesindir” dediği belirtiliyor.

Buna karşı çıkan bölgedeki Anaokulu öğretmenlerini ikna etmek üzere Prof. Maria Sfiroera ve Yorgos Mavromatis’in katılımıyla yapılan bir toplantıda, öğretmenlerden Amerika’daki İspanyol asıllılara yönelik uygulanan programı araştırmalarını tavsiye ettiği belirtiliyor.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz