Ana Sayfa Batı Trakya Batı Trakya Türk Azınlık Kadını Yine Yok Sayıldı!

Batı Trakya Türk Azınlık Kadını Yine Yok Sayıldı!

2
0

Batı Trakya’da Yunan nüfusun kalkınmasıyla Türk nüfusun kalkınması arasında uçurum giderek artıyor. Bu ayrımcılık kadın girişimciliği alanında da devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde BİRLİK Gazetesi olarak Selanik’te önemli bir Konferansı takip ettik. Burada bir kez daha gördük ki, kadın girişimciliğinin AB Programlarından sadece Yunanlı kadınlar faydalanıyor. Aksini ispat etmeye kalkanlar lütfen karşı atak yazılarıyla değil, ayrımcılığın olmadığını, o meşhur “İSONOMİA-İSOPOLİTİA” söyleminde belirtildiği gibi eşitliğin var olduğunu BİRLİK Gazetesine rakamlarla ispat etsinler. Biz de şapka çıkaralım! Hodri meydan!

Gelelim takip ettiğimiz konferansın haberine:

Yunanistan İş Kadınları Derneği – S.E.G.E. tarafından WE TOUR “Karadeniz: Kadın Girişimciliği ve Turizm – Turizmde Kadınları Güçlendirmek” temalı uluslararası konferans Selanik’te yapılı. Konferansa Türkiye’de kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını yaygınlaştırmak, kadının her alanda güçlendirilmesini desteklemek için 21 yıldır çalışan KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) katıldı.

Altı farklı ülkeden 200’ün üzerinde delege ve seçkin konukların katıldığı Uluslararası Konferansın odak noktası, Karadeniz bölgesinde Turizm alanında Kadın Girişimciliğinin güçlendirilmesi ve teşvik edilmesiydi.

 Katılımcılar, turizm sektöründeki kadın girişimcilerin nasıl güçlenebileceğini, program kapsamında destek alan kadın girişimcilerin deneyimlerini dinleme ve aynı zamanda kendi şirketlerini geliştirme ve sektörde ağ kurma toplantıları yapma fırsatı buldular.

Konferansın ilk günü, Yunanistan İş Kadınları Birliği Başkanı Lina çaltabasi, S.E.G.E. katılımcılarını karşıladı ve bu kadar yoğun katılım için kendilerine teşekkür etti.

Sırasıyla, Selanik Merkez Makedonya Eyalet Başkanlığı Bölge Turizminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hristina Gula ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin yeni seçilen Başkanı – KAGİDER Esra Bezircioğlu birer selamlama konuşması yaptı.

Ardından Dernek Genel Sekreteri Nasia İoannidu, S.E.G.E. tarafından uygulanan “WE TOUR – & Black Sea Women Entrepreneurship Connection – Empowering Women” adlı Avrupa programını sundu. Bu proje Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Türkiye ve Ermenistan’dan beş ortak katılımcıyı içeriyor.

Projenin amacı, turizm yoluyla kadın girişimciliğini güçlendirmek, desteklemek ve geliştirmek ve kadınlara yeni ekonomik ve sosyal fırsatlar sağlayarak Karadeniz Havzası bölgesinde sınır ötesi bir iş ağı oluşturmaktır.

Konferans sırasında, ulusal ve Avrupa programlarının danışmanları tarafından, turizmde kadın girişimciler için var olan fırsatların altını çizen konuşmalar yapılırken, aynı zamanda bu sektördeki programların ve eğitim girişimlerinin yeniden inşasının önemi tartışıldı.

Aynı zamanda, turizm sektöründen kendi başarılı yollarını ve deneyimlerini paylaşan, izleyicilere ilham veren ve onları turizm sektöründe kendi girişimci adımlarını atmaya cesaretlendiren kadın girişimcilerden “iyi uygulama” örnekleri sunuldu.

Gece, Grand Hotel Palace’ın bahçesinde, Konferansların yanı sıra iş dünyası, iç siyaset, eğitim, gazetecilik ve diğer alanlardan seçkin konukların, Derneğin dost ve ortaklarının katıldığı Networking Kokteyli ile sona erdi.

Katılımcılar arasında bir işbirliği, dayanışma ve birlikte yaratma atmosferinde Kadın Girişimciliğinin zorlukları ve fırsatları tartışıldı ve yeni işbirliklerinin temelleri atıldı.

Konferansın ikinci gününde, işbirlikçi ağlar yoluyla işletmelerin ve ülkelerin kalkınma fırsatları vurgulandı. Balkanlar’daki iyi uygulama kapsamlı bir şekilde geliştirildi ve bu aynı zamanda yeni Karadeniz Ağının geliştirilmesi için bir Kılavuz oldu. Karadeniz bölgesi ile Balkanlar arasındaki işbirliğine ilişkin görüşmeye özel bir yer verildi.

Ardından yenilikçi ve sürdürülebilir turizm işletmelerinin Yunan girişimcilerinin turizm sektörünün geleceğini ve sektördeki kadın girişimciliğine yönelik yeni stratejileri tartışarak, Yunanistan’da turizm sektörünün çok güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı.

İki gün süren uluslararası Konferans, Avrupa programı WE TOUR – & Karadeniz Kadın Girişimcilik Bağlantısı – Kadınları Güçlendirmek konulu basın toplantısı ile sona erdi.

Program Haziran 2021’de başladı ve Temmuz 2023’te sona eriyor. Yunanistan’da 400’den fazla kadının desteklendiği bu sınır ötesi işbirliği, tüm kadınlar için daha da profesyonel fırsatlar yaratılmasına yol açtı.

Karadeniz bölgesindeki yüksek kadın girişimcilik oranlarından da görülebileceği gibi, bu ülkelerdeki turizm sektörü kadın girişimciler için oldukça samimi olduğundan, bu özel program Kadın girişimciliği gelişimi için çok önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapıldı.

Dernek yönetimi Konferans sırasında yapılan basın toplantısında, “Yunanistan İş Kadınları Derneği olarak, hak ettiği kişisel ve profesyonel yönlendirmeyi alabilmesi için her zaman kadının yanında olmaya ve onu her şekilde desteklemeye kararlıyız.” İfadelerini kullandı.

Atı alan Üsküdar’ı geçmiş bile!!!

Ancak BİRLİK Gazetesi olarak takip ettiğimiz Konferansta bir kez daha gördük ki, Batı Trakya’da Azınlık kadını bir kez daha devre dışı bırakıldı. Batı Trakya’da hemen hemen yok denilecek kadar az sayıda var olan kadın girişimciler maalesef bu Konferansa davet edilmedi.

Bu da açıkça şunu bir kez daha ortaya koydu. Avrupa Birliği tarafından Yunanistan’a sağlanan destek programlarından Azınlık kadını yoksun bırakılıyor. Ve bu eşitsizliğe Azınlıktan Milletvekilleri başta olmak üzere bir Allah’ın kulu çıkıp da söz etmiyor. Herkes seçilme derdinde ancak Batı Trakya’daki kadın işsizler ordusunun AVRUPA ŞAMPİYONU! Olduğu kimsenin umurunda değil!

Şimdi bize sakın bu SEGE bir dernek ve üyelerine yönelik etkinlikler, girişimcilik yapıyor demeyin. kendinizi öyle savunmayın. Dernek olabilir, ama siz bu dernek ile temasa geçtiniz mi? bu dernekten bir şeyler talep ettiniz mi? kadınlarımızı bu derneğe doğru yönlendirdiniz mi? bu sorum Azınlık içinde siyaset yapanlardan tutun da STK’ larda panayırlar düzenleyenlere kadar geçerlidir. Oturduğunuz yerden kıpırdayın ve elle tutulan gözle görülen bir şeylerin mücadelesini verin! verirmiş gibi görünmeyin, çünkü Azınlık top yekün gidiyor!

Biz BİRLİK Gazetesi olarak bu ayrımcılıkları dile getirmeye, yazmaya devam edeceğiz! Birileri varsın desin, “BEN HERKESİN MİLLETVEKİLİYİM.”

Olsan ne yazaaaaar! Olmasan ne yazar. Atı alan Üsküdar’ı geçmiş bile!!!

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz