Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “BATI BALKANLAR VE TÜRKİYE’DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE MEDYA” BRÜKSEL’DE TARTIŞILDI

“BATI BALKANLAR VE TÜRKİYE’DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE MEDYA” BRÜKSEL’DE TARTIŞILDI

19
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 6 Mayıs 2011 tarihinde “Batı Balkanlar ve Türkiye’de İfade Özgürlüğü ve Medya” başlıklı konferansa katıldı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Speak-Up” (Sesini Yükselt) temalı konferansa Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli katıldı.

 

Toplantı boyunca farklı ülkelerden gelen gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri AB’nin bölgede ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması için daha etkin bir şekilde müdahil olması gerektiğini vurguladılar. AB kurumlarından beklenen desteğin sadece maddi değil ayrıca siyasi olması gerektiğini bildiren katılımcılar, basın özgürlüğü konusunun özellikle AB tam üyelik hedefiyle müzakerelere devam eden ya da başvuru gerçekleştirmiş olan ülkelerin önüne bir kriter olarak konması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

 

AP BASKANI JERRY BUZEK: “DEVLET, ÇOĞULCU MEDYAYI KORUMALI”

 

Demokrasi ve özgürlüğün önemine değinerek başladığı konuşmasında Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerry Buzek, özgürlüğün dayanışma olmadan, dayanışmanın da sorumluluk almadan olamayacağını kaydederek bu nedenle de gerçekleştirilen konferansın çok önemli olduğunu söyledi. Özgür bir medyanın oluşabilmesi için rekabetin önemini vurgulayan Buzek, çoğulcu bir medyaya sahip olma konusunda devletlerin asıl sorumluluk sahibi olduğunu belirtti. Serbest piyasa ekonomisinin korunmasında devletin sahip olduğu role benzer şekilde devletin çoğulcu medyayı koruması gerektiğini söyleyen Buzek, tüm vatandaşların doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ve bunun ancak medya yoluyla olabileceğini, bu nedenle de medyanın korunmasının zaruri olduğunun altını çizdi.

 

AB KOMİSYONU BAŞKAN YARDIMCISI NEELİE KROES: “AP VE KOMİSYON İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANMASINA MÜSAADE ETMEZ”

 

AP Başkanı Buzek’ten sonra söz alan Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, ifade özgürlüğünün Avrupa düşüncesinin temel taşı olduğunu ve Avrupa Birliği Komisyonu olarak ifade özgürlüğünün korunması için ellerinden geleni yaptıklarını ancak bazı zamanlarda ellerinde olmadan kendi alanlarının dışına müdahale edemediklerini söyledi. Üye ülkelerin ifade özgürlüğüne ilişkin tüm uluslararası antlaşmaları onayladığını söyleyen Kroes, Avrupa Parlamentosu’nun ve AB Komisyonu’nun hiçbir yasanın ifade özgürlüğünü kısıtlamasına müsaade etmeyeceğini ifade etti. Macaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan Gergely Pröhle, toplanma amaçlarının Batı Balkanları ve Türkiye’yi konuşmak olduğunu ancak Avrupa alanında da yapılması gereken pek çok şey olduğunu söyledi.

 

GENİŞLEMEDEN SORUMLU AB KOMİSERİ STEFAN FÜLE: “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEKİ SİYASİ BASKI KALDIRILMALI”

 

Genişleme ve Komşu Ülkeler Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ise ifade özgürlüğü üzerindeki siyasi baskının kaldırılması gerektiğini ve bunu yapmanın yolunun da güçlü bir yasal çerçeve belirlemekle olacağını ifade etti. Bu konuda dengenin korunmasının çok önemli olduğunu belirten Füle, hakareti önlemeye çalışırken basın özgürlüğünün feda edilmemesi gerektiğini bildirdi. Yasaların uygulanışının da en az yasaların kendisi kadar önemli olduğunu açıklayan Füle, bu konuda daha fazla hassasiyet gösterilmesi çağrısında bulundu.

 

DUNJA MİJATOVİC: “HÜKÜMETLER MEDYANIN KENDİLERİNE AİT OLMADIĞINI ANLAMALI”

 

“Nasıl İyileştirilebilir?” başlıklı ikinci oturumda konuşan AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, İstanbul’dan henüz döndüğünü ifade ederek ifade ve medya özgürlüğü konusunda Türkiye’de edindiği izlenimleri katılımcılar ile paylaştı. Tüm profesyonel mesleklerin sorumluluk içermesi gerektiğini ancak bu konuda sınırı kimin çizmesi gerektiğinin belli olmadığını belirten Mijatovic, kelimenin genellikle başta devletleri ve hükümetleri eleştirmemek anlamına geldiğini kaydetti. Hükümetlerin medyanın kendilerine ait olmadığını anlamaları gerektiğini söyleyen Mijatovic, bazı ülkelerde devlet görevlilerin medya patronu olduğunu ve bunun ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti. ‘Sorumluluk’tan sonra bir diğer sorunun da ‘denge’ olduğunu söyleyen Mijatovic, medyanın görevinin hataları ortaya çıkarmak olduğunu ve medyanın ‘dengeli’ değil direkt, cesur ve araştırmacı olması gerektiğini belirtti. Son dönemlerde yaşanılanların artık bir cadı avı olduğunu da söylerken insanların artık konuşmaktan çekindiklerini ve bunun yenileşmenin önünü tıkadığını, son olarak da ifade özgürlüğünün olmayan yerde özgür bir toplumun da olamayacağını belirterek konuşmasını tamamladı. 

 

Toplantı sonrası dönemde neler yapılabileceğinin ele alındığı dördüncü oturuma başkanlık eden Avrupa Reform Merkezi (Center for European Reform) Direktör Yardımcısı Katinka Barysch’nin hükümetlerin ne yapabileceği sorusuna cevap veren AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, hükümetlerin ellerini basının üzerinden çekmeleri gerektiğini söyledi. Mijatovic, hükümetlerin basın özgürlüğünü kısıtlamamaları ve basının gelişmesi için çaba sarf etmelerini istediğini söyledi. Mijatovic, AB Komisyonu, AGİT ve Avrupa Konseyi’nin tek bir ses ile ve işbirliği içinde çalışması gerektiğini belirtti.

 

MİJATOVİC, GÜNDEM VE MİLLET İLE İLGİLİ SÜRECİ YAKINDA TAKİP ETTİKLERİNİ SÖYLEDİ

 

Lobi çalışmaları kapsamında AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic ile görüşen Ali Türkelli, Dunja Mijatovic’e Millet ve Gündem gazeteleri ile ilgili son gelişmeler konusunda bilgi verdi. Mijatovic ise konuyla çok yakından ilgilendiğini ve her şeyin farkında olarak meselenin ayrıntılarına vakıf olduğunu belirtti. Azınlıkların kendilerini ifade etmesinin çok ama çok önemli olduğunu kaydeden Mijatovic, Yunan yetkililerden Yunan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun (ESR) KRAL FM ile ilgili kararına ilk cevabın geldiğini ancak Gündem ve Millet gazeteleriyle ilgili herhangi bir cevap alamadıklarını ve beklediklerini belirtti. İfade özgürlüğü açısından Batı Trakya’nın diğer sorunlarının değerlendirildiği görüşmede Türkelli, öncelikli olarak Azınlık’ın kendisini Türk olarak tanımlamasına müsaade edilmediğini hatırlattı. Görüşme sonunda Mijatovic, bu konuya ve azınlık haklarına şahsen çok önem verdiğini belirtirken, ABTTF’den bölgede yaşanılan gelişmeler hakkında kendisini haberdar etmesini istedi.

 

ALİ TÜRKELLİ SEEMO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

 

SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujovic ile de görülen Türkelli, SEEMO olarak Gündem ve Millet’e kesilen aşırı cezalar ile ilgili yayımladıkları basın için teşekkür etti. Türkelli, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın diğer sorunları hakkında da Vujovic’i ayrıca bilgilendirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Enformasyon ve İletişim Uzmanı Ann Vaessen ile de görüşen Türkelli, Gündem ve Millet gazetelerinin yaşadığı sıkıntıları detaylarıyla aktardı. Türkelli, gelecekte azınlık basınının da benzer konferanslarda temsil edilmesini gerektiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz