Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAKOYANNİ: “SİZDEN RİCA EDİYORUM SAYIN BAKAN, BU SÖZ KONUSU 29. MADDENİN TAMAMEN...

BAKOYANNİ: “SİZDEN RİCA EDİYORUM SAYIN BAKAN, BU SÖZ KONUSU 29. MADDENİN TAMAMEN SİLİNMESİNİ.”

13
0

DİSİ Partisi Genel Başkanı Dora Bakoyanni’nin, Altyapı, Ulaştırma ve Çevre Konularından Sorumlu Girit Milletvekili Lefteris Avgenakis, Batı Trakya bölgesinde tapuları olmadan cami inşa edilmiş alanlara inşaat izni verilmesi için gerekli evraklarla ilgili 29. maddenin değiştirilmesini içeren önerisi 29 Mart Perşembe akşamı Parlamentoda oylanarak yasalaştı.

DİSİ Partisi Genel Başkanı Dora Bakoyanni, Batı Trakya ziyareti öncesinde, Partisinin Parlamentoya sunmuş olduğu önerinin kabul edilmesi, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na yönelik bir jest olarak yapmış olduğu bu hareket olumlu yönde karşılık buldu.

Bakoyanni, Parlamento’da ilk kez Batı Trakya’da yaşayan Azınlığı yakından ilgilendiren bu önemli konu hakkında, Yunanlı bir Parti Başkanının söz alması ve gerçekleri olumlu yönde savunması bir ilkin yaşanmasına neden oldu.

 

Bakoyanni konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

 

“Sizden rica ediyorum, sayın Bakan, bu söz konusu 29. maddenin tamamen silinmesini.”

 

“Sayın Başkan, bayanlar baylar ve meslektaşlarım, Demokratik İttifak konuşmacısı bu yasatasarısının değişmesi ile ilgili zaten gerekenleri söyledi görüş belirtti. Sayın Bakan, konuşmuştuk ve biliyorsunuz. 29. madde Trakya’daki camilerin yeniden inşa etme ve onarım konusunda imkanları ilgilendiriyor. Sorun nedir? Vakıf malları bilindiği üzere birçok yıllardan beri tapuları yok, çünkü çok önceden tahrip olmuş veya muhtemelen hiç bir zaman olmamış. Çünkü bu camilerin yüzyıllarca yaşı var. Böylece şu an için bu camilerin genişletilmesi ve tamir edilmesin kanunen mümkünatı yok. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda izin verilme veya verilmeme konusu bölgedeki tapu kadastro dairesinin başında olan sorumlunun algılama şekline kalmış. Yunanistan ancak sayın Bakan zannedersem benimle hem fikir olacaksınız, modern bir Avrupa devletidir ve hibir şekilde ibadet yerlerinin onarılması ve bakımına, isterse Müslüman olsun isterse başka bir dine karşı değildir. Bizimkisi için konuşmuyorum öyle veya böyle kendi hukuku vardır.

Sizden rica ediyorum, sayın Bakan, bu söz konusu 29. maddenin tamamen silinmesini. Tamamen silinmesi gerekir çünkü yetkili makam hangisidir? Yetkili bir makam yoktur garanti versin veya yıkılması veya tapularının varlığını onaylayan, bu tamamen mümkün değil. Herkim Trakya’yı bilirse, bunun olmayacağını çok iyi biliyor.

Bu şekilde yasallaşma sağlanacak ve vakıf heyetleri gerçek anlamda çalışacaklar. Buna paralel olarak eğer isterseniz Yunan devleti ek bir güvence olarak, bilindiği üzere Yunan devleti şu an için Müftülere hak ve mecburiyet hakkı tanıyor, onlar bu alanlarda o bölgelerde hukukun bir parçasını yerine getiriyorlar. Eğer isterseniz ek olarak dahil edilebilir, yetkili Müftü tarafından onaylanmasını. Eğer daha fazla güvence istiyorsanız, bu vakıfların bir parçasıdır.  

Bu konuda anlaşabilirsek, zannedersem büyük bir sorun çözülüyor. Rodopi (Rodop) ilini o kadar ilgilendirmiyor Ksanti (İskeçe) ilini ilgilendirdiği kadar. Bu mesele, kanunlar karşısında eşitlik, Yunan vatandaşlarının Yunan devleti karşısında yasallığını kolaylaştırıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz