ABTTF Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik temelde tanınma ve örgütlenme özgürlüğü alanında yaşadığı sorunları dile getirdi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 24-25 Kasım 2015 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu’nun 8. oturumuna katıldı. “Cezai adalet sisteminde azınlıklar” konulu oturumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin ile ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit temsil etti.
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik Türk kimliği tanınmazken örgütlenme özgürlüğü de ihlal ediliyor
Oturumun “azınlıkların ihtiyaç ve taleplerinin ele alınmasında cezai adalet sistemlerinin zorlukları” başlıklı dördüncü gündem maddesi altında konuşan ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit, Yunanistan’da örgütlenme özgürlüğü alanındaki yasak ve sınırlanmaların devam edegeldigini, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nı “Trakya’daki Müslüman azınlık” olarak tanıdığını ve azınlığın etnik Türk kimliğini reddettiğini belirterek isminde “Türk” kelimesi geçen derneklere izin verilmediğini ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) isimlerinde “Türk” ve/veya “azınlık” kelimeleri geçtiği için Yunan makamları tarafından kapatılan veya kurulmasına izin verilmeyen İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği davalarına ilişkin 2007 ve 2008 yıllarında oybirliğiyle aldığı üç kararla Yunanistan’ın Azınlık’ın örgütlenme özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmettiğini kaydeden Reşit, aradan geçen yıllara rağmen Yunanistan’ın bu kararları halen uygulamadığını, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Eylül 2015’teki oturumunda kabul edilen bir rapora göre Yunanistan’ın AİHM kararlarının uygulanmama oranının en yüksek olduğu dokuz ülkeden biri olduğunu dile getirdi. Reşit, Yunanistan’dan AİHM’nin söz konusu kararlarını daha fazla gecikmeden ivedilikle uygulamasını ve ulusal adalet sisteminde bunu sağlayacak önlemleri almasını talep etti.
Oturumda söz hakkını kullanan Yunanistan’ın BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi, Yunan adalet sisteminde “Trakya’daki Müslüman azınlığa” yönelik bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını, kamuda işe alımlarda azınlık lehine binde beşlik bir kontenjanın uygulandığını, yanı sıra azınlığa ait vakıfların idare heyetlerinin seçim ile iş başına gelmesi yönteminin tekrar uygulamaya konulduğunu belirtirek Yunanistan’da halihazırda ellinin üzerinde azınlık derneğinin kayıtlı olduğunu söyledi.